Valentinsdag – hvorfor (ikke)?

 

Valentinsdag – hvor kommer den egentlig fra?

Valentinsdag - nejtak ?Er det bare en opreklameret klistret amerikansk (og kommerciel) tradition ? Eller er der reel kærlighed og romantik at finde i Valentinsdag konceptet? Skal man fejre den? Eller lade være?

I denne artikel tager jeg dig gennem en lynudgave af historien bag valentinsdag og kigger derefter lidt på de mange argumenter både for og imod at fejre valentinsdag. Valentinsdag er en tradition og et fænomen, der kan vække stærke holdninger og følelser – både for og imod, og til slut i denne artikel får du et bud på en lidt mindre dramatisk og til gengæld langtidsholdbar tilgang til dagen.

Valentinsdag har en lang historie

Valentinsdag kan spores tilbage til det gamle Rom, hvor d. 14. februar markerede starten på foråret. Her fejrede man guden Juno, som repræsenterede kvinder og ægteskab. Dagen efter startede Lupercalia-festivalen, som var en fejring af Faunus, den romerske gud for landbrug og frugtbarhed, og fejringen af Romulus og Remus, Roms grundlæggere.

I det gamle Rom var geden et frugtbarhedssymbol på valentinsdagFejringsritualerne var ikke for sjov og indeholdt stærke signaler. På et helligt sted ofredes en ged for frugtbarhed og en hund for renselse. Gedeskindet blev derefter skåret i strimler, dryppet med offerblod, og så svingede de romerske mænd skindstrimlerne over både marker og kvinder, som et ekstra frugtbarhedsboost.

Kvinderne tog gladelig imod mændenes klask med skindstrimlerne, for berøring af en sådan strimmel betød øget frugtbarhed.

De gamle romerske fortælling beretter også om sofistikerede parringsritualer, hvor alle byens unge kvinder lagde deres navne i en urne. Herfra kunne de unge mænd så trække et kvindenavn op, og dermed dannedes et par. Ikke bare for den dag, men ofte for livet, da parrene ifølge fortællingerne ofte forelskede sig og derefter giftede sig.

Det er her valentinsdags fokus på frugtbarhed, forelskelse og pardannelse stammer fra.

Valentinsdag var ikke populær i kirken

Kirken var ikke så glad for den slags hedenske traditioner, og som med en del andre traditioner, forbød kirken også den romerske frugtbarhedsfest, og omskrev historien om den. Omkring år 500 besluttede paven, at den 14. februar skulle hedde Skt Valentins dag og definerede en anden baggrund for den; nemlig historien om Skt Valentin, der viede unge par i al hemmelighed, efter at Kejser Claudius havde bestemt, at gifte mænd var dårlige krigere, og det derfor i en periode var forbudt at vie nogen. Det blev han selvfølglig opdaget i, fængslet og henrettet (d. 14. februar), og derefter udnævnt til helgen som Skt Valentin.

Så allerede her er der flere fortællinger om hvad Valentinsdag egentlig er for en størrelse. Og forvirringen blev kun større, da der viste sig pludselig at være mange Skt Valentiner i spil. Ingen ved præcis hvor mange, men noget tyder på at op mod 50 helgener meldte sig på banen. Forvirringen kulminerede i 1969 med, at den katolske kirke fjerne Valentinsdag fra deres kalender.

Valentinsdag – en ”kort” tradition

En af legenderne om Valentin siger, at han blev forelsket i fangevogterens datter, og at han inden sin henrettelse sendte et kærligt kort til hende – underskrevet ”Din Valentin”. Man mener, at dette lagde den første spæde grund for det, der senere skulle blive en meget stærk tradition om at sende valentinskort – ikke bare til sin elskede, men også til familiemedlemmer og veninder.

Tradition med at sende valentinskort til sin elskede kan (udover det allerførste kort fra selveste Skt. Valentin) spores tilbage til 1400-tallet og var veletableret i 1800-tallet. Faktisk er det blevet en kæmpe kommerciel succes. Der er sendt 1000vis af kort mellem elskende par gennem tiden. Eller rettere; Milliardvis af kort. Især i England er det en stor tradition.

Valentinsdag er relativt ny i Danmark

Valentinsdag er en gammel romersk frugtbarhedsfestDagen for fejring af de elskendes kærlighed, Valentinsdag, vandt gradvis frem i Danmark i løbet af 1990’erne, og slog først rigtigt igennem omkring år 2000. Valentinsdag har været veletableret i USA noget længere end det, og her på de nordiske breddegrader har vores finske venner dyrket dagen 10 års tid længere end os.

Idag er Valentinsdag en dag, der har betydning for mange. Enten fordi man som par og partnere griber chancen for at fejre kærligheden og være ekstra opmærksomme på hinanden. Eller fordi man tager afstand fra den kommercialisering dagen og traditionen er blevet ”smittet” med.

Valentinsdag – nej tak?

Som sagt er Valentinsdag et fænomen, der deler vandene, når det gælder hvorvidt den skal fejres eller ej.
Blandt dem der tager afstand fra fejring af dagen er de gennemgående argumenter:

✖ Det er for kommercielt

✖ Det er for dyrt

✖ Jeg har ikke kæreste

Her vil selvfølgelig-fejrer-vi-valentinsdag-fløjen typisk lufte argumenterne om, at det netop ikke er kommercielt, og at hvis man kigger lidt på, hvor valentinsdag egentlig kommer fra, ser man at det oprindeligt er en frugtbarheds- og pardannelsesfestival, og at det er i den ånd vi skal fejre det i dag. Dybest set har dagen intet med udskældte kommercielle USA. I hvert fald ikke mere end så meget andet, som USA er lykkedes med at kommercialisere.

Derfor er der heller ingen regler om at dagen skal være dyr.

Valentinsdag er er i dag ikke kun forbeholdt par, men handler også om at skønne på andre mennesker og relationer, som man har og værdsætter i sit liv. Derudover er en ny vinkel på Valentinsdag i gang med at etablere sig; nemlig at man, hvis man er single, benytter Valentinsdag til at fejre kærligheden til sig selv ved at give sig selv en forkælelses- og omsorgsdag, i hvilken form den nu kan have.

Fejre valentinsdag – hvordan?

Det er mit indtryk, at de fleste af dem, der er ”imod” at fejre valentinsdag, ikke er imod at fejre kærlighed, men er imod det kommercielle islæt, som dagen er blevet associeret med, og at de føler sig presset til at gøre noget meget stort og forkromet og dyrt, som næsten kan føles kunstigt og akavet og ikke så kontaktfyldt, som ideen med dagen egentlig er.

Så hvordan kan man fejre Valentinsdag uden at lande i den klemme?

Du kan selvfølgelig arrangere den helt store omgang med dyre gaver, restaurant, helikoptertur og luksushotel. Det er dejligt hvis begge parter har ro med det og er tilstede i det – og gør det, fordi det er præcis det, de har lyst til, og ikke det, de synes man skal/bør. Det er til gengæld hverkend hyggeligt eller “pengene værd”, hvis den ene (eller begge) stresser over, om der egentlig er råd til det, eller om det nu er ”rigtigt” nok.

Valentinsdag er en mulighed for at fordybe jeres kontaktDe fleste bliver glade for langt mindre. Som partner kommer du langt med en sød hilsen, som sagtens kan være meget primitiv. En håndskrevet hilsen med et ”Jeg elsker dig” eller ”Tak fordi du er i mit liv – dag efter dag efter dag” gør de fleste bløde om hjertet. Så er det mindre vigtigt, om det er skrevet på bagsiden af en (rude)kuvert, et krøllet stykke papir eller et fint kort indkøbt til lejligheden.

Vil du gøre lidt ekstra ud af det, tegner du et hjerte eller sætter et læbestiftkys på kortet. Du kan selvfølgelig også købe blomster og chokolade, eller et apple watch eller en lædertaske til din elskede. Men du behøver det ikke.

Blomsten kan være fra haven eller parken (der er både vintergækker, erantis og med lidt held også krokus), og apple watch’et kan fint konverteres til en ekstra lang krammer og et godt kys, når I vågner sammen eller ses senere på dagen.

Dybest set handler det om at give hinanden opmærksomhed, og det at vise at man har tænkt på hinanden. At man er den, der bliver tænkt på sådan en Valentinsdag. Og alle de andre dage, ikke mindst. Hold det low key – og hav i stedet blik for indholdet i budskabet fra din elskede frem for at være optaget af, hvilken indpakning det leveres i.

Valentinsdag byder på stor risiko for skuffelser og umødte forventninger

En del par fortæller om, hvordan den ene part (oftest manden) er bange for at skuffe den anden part (oftest kvinden) på valentinsdag, og derfor enten ikke får gjort noget, eller får gjort noget, han tror er det rigtige, men som er noget andet, end det han helst ville – af frygt for at skuffe kvinden.

Hold valentinsdag simpel og kom tættere på hinandenValentinsdag bliver dermed også et af de steder, der sætter spot på de mange (usagte) forventninger, vi har til, hvad der er mandens rolle, og hvad der er kvindens.
Når vi er usikre på de roller og forventninger der er til os, og prøver at leve op til dem på bedste vis, men ikke føler os helt tilpasse i det, har det ofte den konsekvens, at vi ikke er helt til stede i det eller helt kan stå ved, det vi byder ind med. Det bliver underligt akavet og kantet. Søgende og uklart. Jeg vil vove den påstand, at det langt mere er den ikke-væren-helt-til-stede, der skaber usikkerhed og skuffelse over at Valentinsdag med din partner ikke blev helt perfekt, end det er selve gaven / blomsterne / kortet / arrangementet.

Derfor får du og din partner hermed en invitation til at træde ud af de mange uigennemskuelige forventninger og det potentielle drama, der kan opstå, når man tror man skal gøre noget meget bestemt og stort og forkromet.

Træd i stedet ind i kontakt og tænk jer som par. Også på valentinsdag. Tænk det som en mulighed for, at I begge fejrer jer. Fejrer hinanden og det I har sammen. Lad det være en hyldest til jeres relation, og det I har skabt sammen. Lad det være i fokus, og giv lidt slip på forventningerne til, at den anden skal gøre noget meget bestemt, for at det er ”rigtigt”.

Hvis Valentinsdag alligevel bliver en skuffelse

Vi kan have nok så mange gode intentioner om at slippe ønskerne til en bestemt form og i stedet holde fokus på indholdet – som i denne sammenhæng er kærligheden til kærligheden – og så kan det alligvel ende helt skævt, når vi opdager, at der alligevel er noget vi savner.
Går det ”galt”, så brug det klogt som en reminder om, at det er nemmere for os alle, at få det vi ønsker os, hvis vi tør åbne munden og give udtryk for det.

Fortæl din kæreste hvad der gør dig glad på valentinsdagDe fleste tror, at man i et ”rigtigt parforhold” ikke behøver at tale om den slags, men det er løgn. Langt de fleste af os vil skulle hjælpe vores partner med at blive klog på, hvordan vejen til vores hjerte, tilfredshed, tryghed og glæde ser ud. Og det er der intet galt i. Tværtimod kan det være en kæmpe lettelse, når vi sætter os selv fri af det drama, der er knyttet til at skulle regne det hele ud helt af os selv og ramme præcis plet, for at undgå skuffelse og dårlig stemning.

Sæt jer selv fri af faste koncepter og ”bør og burde” og brug Valentinsdag til at give jer og jeres kærlighed kærlig opmærksomhed. I øjenhøjde og med åbne hjerter. Og går det ”galt”, så brug det klogt og som en mulighed for at fordybe jeres kontakt og kærlighed endnu mere ved at turde åbne munden, og fortælle hvad du savner, og hvad du bliver glad for – i stedet for at trække dig væk med din skuffelse og skabe afstand til din partner.

En af de vigtigste kompetencer for et tæt og langtidsholdbart parforhold er at være til rådighed for at kontakten kan genskabes, når den ryger (pga misforståelser, skuffelse, umødte forventninger, træthed, osv).

Det gælder både på Valentinsdag og alle andre dage!

Rigtig god kærlighedsfejring – hvordan den så end tager sig ud for netop dig og jer.

 

Psykolog Heidi Agerkvist om valentinsdag

 

I kærlighed

Heidi

 

 

 

PS: Sidder du stadig tilbage med indædt modstand mod Valentinsdag, så sig til din partner, at du springer over, og at han/hun ikke skal forvente noget fra dig i den forbindelse. Det er helt fint. I har jo 364 andre dage om året til at give jeres kærlighed kærlighed ❤️

 

Læs også:

3 gode grunde til at passe på jeres parforhold

7 ting du kan gøre for dit parforhold i dag

Intimitet i parforholdet – hvad er det for en størrelse?

 

Kilde til viden om den historiske baggrund for valentinsdag: Videnskab.dk

 

 

 

 

 

 

 

Skriv din kommentar