7 ting du kan gøre for dit parforhold i dag

Drømmen om det evigt lykkelige parforhold

Vi drømmer alle sammeDrømmen om det evigt lykkelige parforholdn om det lange lykkelige parforhold. Om at blive nogle gamle nisser sammen og sidde og kigge på vores børnebørn og oldebørn, der leger i solen, mens vi holder i hånd og kigger tilbage på et langt liv, som vi har delt og været glade for at dele.

Det er godt at sætte sig mål og have ambitioner for sit liv, og hvordan man lever det. Samtidig er det også godt at vide hvilke vilkår, man arbejder under, når man gerne vil i mål med noget. Ellers bliver man unødigt skuffet og slået ud, når man møder de bump, der hører til på den vej, man går på.

Så lad os lige kigge lidt på de vilkår, der gælder for vores parforhold. Det er ikke nødvendigvis speciel festlig læsning, men ikke desto mindre vigtig viden.

Den barske sandhed om parforhold

Det er er faktum, at parforholdskvaliteten – altså parrets oplevede tilfredshed med deres parforhold – falder over tid. Den får et ordentligt hak nedad, når vi putter børn ind i parforholdet, og så stiger den langsomt igen over årene derefter. Men for de fleste kommer den ikke op på niveau igen. Par uden børn oplever højere parforholdskvalitet end par med børn.

Den barske sandhed om parforholdNaturen har sørget for, at vi skydes afsted på en solid bund af hormoner og andre lækre signalstoffer, der gør os flyvende og forelskede og sørger for at tiltrække os til hinanden. Primært så vi kan sørge for at formere os for nu at blive i naturens sprog.

Derfra går der ned ad bakke.

Altså hvis vi ikke lægger en indsats for at holde kursen.

Der er ikke noget, der hedder ”hvis vi virkelig er meant to be, så kører det hele af sig selv”. Det er en ”sandhed”, der hører Hollywood og lægeromanerne til. For os almindelige mennesker i helt almindelige parforhold forvirrer det bare billedet, og skaber unødvendige frustrationer og tvivl.

Kærligheden har også brug for opmærksomhed

Kærligheden er en gave. Og den er også en opgave. Kærligheden er ikke bare. Den skal fodres og næres og passes på, ligesom alt andet her i livet.

De gamle rynkede par der sidder i solen og kigger på deres børnebørn er ikke kommet dertil gratis og med skyklapper på. De har også lagt en indsats for at værne om kærlighedens betingelser for at leve og vokse.

Og inden du bliver helt deprimeret og opgivende, så hæng lige på, for selvfølgelig er der noget, du kan gøre for at passe på dit parforhold og kærligheden i det. Det behøver ikke at være svært. Du skal bare huske at gøre det.

Her får du 7 ting, du kan gøre for dit parforhold og for jeres kærlighed i dag

1: Kig!

Hvornår har du sidst kigget på din partner?Parforhold tip 1: kig!
Jeg er sikker på, at du har set ham eller hende mange gange i løbet af jeres hverdag på det sidste. Din øjne har registreret, at han eller hun var i rummet. Men hvornår har du sidst kigget på din partner? Sådan rigtig kigget?

Kig på din partner. Både med dine øjne, men også med dit hjerte og din sjæl. Kig længere tid end du plejer. Kig så længe, at du for alvor kan se ham/hende. Lad dine øjne bevæge sig rundt i din partners ansigt, og læg mærke til hvad du ser. Får du øje på noget nyt? Noget du ikke har lagt mærke til før? Noget der er kommet til, siden du kiggede sidst? Hvad ser du i din partners øjne? Hvordan er ”stemningen” i hans/hendes ansigt? Har noget forandret sig?

I en travl hverdag kan vi nemt komme til bare at registrere i stedet for reelt at kigge. Vi har travlt og vores hjerne vil derfor gerne spare energi, så den putter ting i kasser efter kort tid, uden at forholde sig til alle detaljerne. Derfor kan vi komme til at ”se” det, vi plejer, eller det vi forventer at se, når vi kigger på vores partner. Det er ikke af ond vilje, eller fordi vi er ligeglade. Det sker bare helt af sig selv, hvis vi ikke aktivt gør noget andet. Som med alle andre handlinger vi foretager os – eller ikke foretager os – i vores parforhold.

Det ikke at blive set, ligger lige op ad ”at blive taget for givet”, og det er ikke fedt for nogen. Det er til gengæld næring direkte ind i kontakten, kærligheden og jeres parforhold at mærke, at ens partner for alvor ser én og registrerer de små forskelle der er. For ingen af os er jo præcis den samme, som for fem år siden, eller bare som den vi var sidste sommer. Og det er rart at blive set for den, man er. Lige nu.

Så kig på din partner, og læg mærke til hvad du ser, og hvem han/hun er i dag.
Og fortæl så din partner hvad du ser, når du kigger både med dine øjne og med dit hjerte.

 

2: Spørg

Det her er meget enkelt. Og derfor er det i sig selv tosset, at vi gør det så lidt.

Det går i al sin enkelhed ud på at spørge til din partner. At vise interesse.

Spørg fx:Tip to om parforhold: spørg!

  • Hvordan har du det?
  • Hvordan har din dag været?
  • Hvad fylder for dig for tiden?

Eller spørg opfølgende til den der opgave på arbejdet, som du ved din partner arbejder fokuseret med for tiden. Eller hvordan det går med de mål, han har sat for sin træning. Eller med hendes bekymring for veninden, der står i en svær skilsmisse.

Og når din partner svarer, så lyt. Bare lyt. Uden at ville fikse det. Uden at tage stilling. Uden at flytte fokus over på dig selv. Uden at sige hvad du ville have gjort i den situation. Bare lyt.

Du må gerne spørge ind til, om du har forstået det rigtigt. Og du må gerne spørge ”Er der noget, jeg kan gøre, for at gøre det rarere for dig?”, hvis noget er udfordrende at stå i lige nu.

Men mest af alt skal du bare lytte nærværende og kontaktfuldt.

 

3: Vis din kærlighed, så den kan mærkes

Ved du hvornår din partner for alvor føler sig elsket? Hvornår din ”indsats”, giver det allerstørste ”udbytte”?

Måske elsker du selv, når din partner giver dig gaver. I så fald er det nemt for dig at vise din kærlighed på samme måde. Altså ved at give gaver. Men hvad nu hvis det ikke rigtig er det, der ”gør det” for din partner? Måske vil han/hun heller snakkes med, fordi det er lige dér kærligheden og forbindelsen mellem jer mærkes allertydeligt for ham/hende.Vis din kærlighed i dit parforhold

Måske er det gennem fysisk berøring? Måske noget helt fjerde.

Gør dig selv og dit parforhold den tjeneste at blive klog på, hvordan I hver især mærker hinandens kærlighed tydeligst. Og øv jer så i at ”sende på den andens modtagerfrekvens”, frem for på jeres egen.

Jeg har skrevet en guide der går mere i dybden med kærlighedssprog.
Den finder I her.

 

4: Fortæl din partner hvad du sætter pris på ved ham/hende

Det er nemt at have fokus på det, der irriterer dig ved den anden i jeres parforhold. Irriterende små vaner og ting der bliver glemt.

Men hvad med alt det dejlige? Alt det du sætter pris på? Husker du at sige det?

Fortæl din partner om alt det du sætter pris på. Sig mindst 5 ting.
Det kan både være noget der sker direkte i relationen mellem jer. Det kan være noget der handler om måden han/hun er sammen med børnene på. Det kan være en særlig kompetence eller et karaktertræk, du værdsætter.

Mindst 5!

Gerne 25! Det giver plads til også at tage de små, tossede finurlige, skægge ting med.

 

5: Giv en god lang krammer

Den her er også simpel. Og samtidig kan det ogås føles helt uoverskueligt. Især hvis I er røget ud af at have fysisk kontakt i hverdagen.en god lang krammer styrker dit parforhold

Tag mod til jer og giv hinanden en krammer. En lang en. Så lang at I kommer fordi det punkt, hvor det føles akavet. Spar på ordene for en stund, og tillad jer at læne jer ind i hinanden. Mærk at I er to her, og at I er her sammen. Midt i det hele.

Værn om den kontakt I lige har skabt. Så selvom det er fristende at sige ”Vi skal altså også have ordnet de vinterdæk / ryddet skuret / lavet en ordentlig madplan / bestilt en lægetid til sønnike”, nu hvor der netop lige er kontakt og ”hul igennem”, så lad være!!! Værn om den kontakt I lige har skabt, og rund den af med et smil eller øjenkontakt. Eller begge dele.

 

6: Kig indad

Hvis du synes, det er svært at nærme dig din partner, og noget spærrer for din lyst til at træde et skridt i hans/hendes retning og dybere ind i jeres parforhold (igen), så kig indad et øjeblik.

Ofte handler vores relation til og vores måde at reagere på vores partner mere om, hvad der aktiveres i os selv, end specifikt om partneren.

Find modet til at kigge på, hvad der er på spil inde i dig, og hvordan det påvirker din adfærd over for din partner. Er der noget, der står i vejen for, at du kan nærme dig?
Og hvis du er rigtig modig, så fortæl din partner om det.

 

7: Gør noget der tanker DIG opGør noget der tanker dig op i dit parforhold

Er du lav på batteri? Hvad kan lade dig op? Hvad længes du efter? Hvad savner du?

Tid alene? Tid til at dyrke (eller bare smage på) noget der er dit? En hobby eller interesse? At genoptage forsømte vennerelationer? At gå en tur i naturen? At kigge ud af vinduet med en kop kaffe i hånden? Et karbad? En overnatning på hotel helt alene?

Gør noget der tanker dig selv op. Så du har mere overskud og mildhed at møde din partner med.

 

Værsgo!

Hvad starter du med?
I dag 🙂

 

Rigtig god fornøjelse! ❤️

 

Heidi - parforhold

 

 

Bedste hilsner 

Heidi

 

 

 

 

Læs mere om parforhold og veje til at nære det her:

➡️ Intimitet i parforhold

➡️ Kærlighedssprog

➡️ Undgå krise i parforholdet

 

Skriv din kommentar