Lær jeres kærlighedssprog at kende – og få meget mere kærlighed

Dit kærlighedssprog – Vejen til dit hjerte

Hvornår føler du dig allermest elsket? Hvornår føles det for dig, som om din partner virkelig kender dig, og møder dig med det, der gør dig allermest glad og varm?

❤️ Er det når I taler sammen om det, I går og tænker på, og som fylder i jer? Når din partner engagerer sig i samtale og tager imod det, du deler – og selv deler fra sit indre?Vejen til hjerte

❤️ Er det når han eller hun spontant har blomster eller en gave med hjem til dig?

❤️ Er det når han eller hun fikser praktiske ting og rydder den slags opgaver af vejen, så du ikke behøver at tænke på det?

❤️ Eller er det i form af kærlige berøringer og kys gennem dagen?

Jeg gætter på, at du ret hurtigt kan svare på, hvad du synes er virkelig dejligt, at din partner gør – eller hvad du måske længes dybt efter, at han eller hun ville gøre, fordi det går lige ind på kærlighedskontoen hos dig og giver dig en følelse af at være set og elsket af ham eller hende.

Kan du også svare på din partners vegne? Ved du hvad der gør ham eller hende blød og varm om hjertet?

 

Sender du på din egen eller din partners frekvens?

Oftest udtrykker vi vores kærlighed til vores partner på den måde, vi selv bedst mærker kærlighed møde os. Og det er her, det nogle gange kan ”gå galt”, forstået på den måde, at kærligheden ikke går rent ind på samme måde hos vores partner, som den ville gøre hos os selv, hvis vi blev mødt med den i den form, vi nu tilbyder vores partner.

Det er her de fem kærlighedssprog kommer ind i billedet. Den forståelse har hjulpet mange par med at få en langt større oplevelse af ”fuld valuta” for deres kærlige indsatser overfor deres partner.Kærlighedssprog - frekvens

Måske kender du oplevelsen af, at din partner ”på papiret” gør alt det rigtige, og du kan sagtens se, at det er kærligt ment, men det er alligevel bare, som om du savner noget andet. Der er opstået mange frustrerede skænderier på den baggrund, fordi det er rigtig nemt at komme til at diskutere kærligheden a la ”Jamen jeg gør jo X og Y og Z!! Kan du ikke se, at jeg elsker dig?? Sætter du slet ikke pris på det eller hvad?”. Og det er nemt at føle sig krævende, utaknemmelig og streng, når man savner noget andet end det, der bliver givet med de kærligste intentioner.

Heldigvis er der en vej ud af skænderierne og direkte ind i en tyk oplevelse af kærlighed. Og den er ikke svær. Den kræver blot villighed til at dreje blikket lidt.

De fem kærlighedssprog

Det er den amerikanske parterapeut Gary Chapman, der står bag tankerne om de fem kærlighedssprog. Chapman betegner de fem måder at give og modtage kærlighed på således:

1️⃣ Anerkendende ord (ros, komplimenter, værdsættende, kærlige, opmuntrende og støttende ord)

2️⃣ Tid til hinanden (at tilbringe tid sammen, nyde hinandens selskab, korte tidsrum dagligt)

3️⃣ Gaver (også gerne uden en speciel anledning, behøver ikke at være kostbare)

4️⃣ Tjenester (når du gør noget din partner sætter pris på eller har brug for hjælp til)

5️⃣ Fysisk nærhed (berøring, gå hånd i hånd, knus, massage, sex, sidde tæt, nusse)

Og ja, det hele er jo dejligt. Men dvæl lige et øjeblik her og mærk, hvad der for alvor føles som kærlighed for dig? Og du må gerne vælge mere end ét kærlighedssprog, men ikke alle fem, for så er vi jo lige vidt.

Mine kærlighedssprog

For mig er det især to elementer, der helt klart giver mig en følelse af at være elsket.

Det ene er engageret samtale. Når jeg kan dele noget, der har betydning for mig, og føle mig taget imod i det. Mærke interesse og indlevelse og plads til at jeg selv bliver klogere på det, hvad end emnet er lige der. Det kan være noget nørdet, noget forretningsmæssigt, noget om mine børn, noget jeg er stolt af, noget jeg er trist over, en følelse af overvældelse eller ensomhed, eller bare en spontan begejstring over noget fedt eller finurligt, jeg hørte i radioen eller så på vej hjem fra arbejde. Når jeg bliver taget imod, givet plads og spurgt ind til her, og mærker den andens lyst til at tage del i det, føler jeg mig elsket.

I forhold til kærlighedssprog tænker jeg, at det rimer mest på det første kærlighedssprog: Altså anerkendende ord. Jeg kunne dog godt have lyst til at udvide den kategori til ord i det hele taget. Engagerede ord. Interesserede ord. Nysgerrige ord. Og selvfølgelig også både anerkendende og kærlige ord.Heidis kærlighedssprog

Mit andet kærlighedssprog må være nummer 3, som i Chapmans udgave hedder “gaver”. Materielle ting betyder dog ikke det helt store for mig, og store buketter fra fine blomsterhandlere er lidt spildt på mig. Jeg bliver mindst – hvis ikke mere – glad for en dusk tulipaner nede fra Fakta.

For det, der går rent ind hos mig, er alt det rundt om gaven. Det at nogen har tænkt på mig, da de gik forbi den spand med tulipanbuketter lige ved siden af rugbrødet og smørret, og i det øjeblik tænkte på mig, fordi de ved og kan huske, at tulipaner er min yndlingsblomst, og fik lyst til at glæde mig med en buket. Dét er kærlighed for mig! Selve gaven kan også være min yndlingschokolade eller noget, de ikke selv skal bruge mere, og som de tænkte, jeg ville blive glad for at arve. En rulle retrotapet eller et par forsømte garnnøgler fx.

Når det bliver tydeligt for mig, at nogen har tænkt på mig, bliver jeg glad.

Derfor elsker jeg også overraskelser. Det er ren nektar. Tænk at nogen har gjort sig umage og planlagt og arrangeret og holdt hemmeligt og alt muligt, alene for at gøre mig glad. Så bliver det ikke større! For mig….

Derfor kan jeg også nemt komme til at forkæle andre, jeg holder af med overraskelser, fordi det for mig er så åbenlyst dejligt at være modtager af. Det er jeg flere gange gået galt i byen med, fordi jeg har glemt at overveje, om modtageren også havde overraskelser som en del af sit kærlighedssprog.

Din tur!

❤️ Hvad er dit kærlighedssprog?

❤️ Hvad er din partners kærlighedssprog?

❤️ Hvad er dine børn kærlighedssprog – hver især vel at mærke?

❤️ Hvilke kærlighedssprog har medlemmerne af din opvækstfamilie – din mor, din far, dine søskende?

❤️ Og din bedste ven eller veninde?

Har du blik for det, i den måde du viser dem kærlighed på?

Kærlighed er (også) at være villig til at gå på besøg i den andens verden

Det kan føles frustrerende at stå og øse kærlighed ud over et menneske, man virkelig holder af og så mærke, at det ikke rigtig har effekt. Lige her hjælper det heller ikke at skrue op, og bare ”tale mere”. For hvis din partner, ven eller barn ikke har en modtagerkanal for det sprog, du taler, så bliver det egentlig bare mere støj, og frustrationen stiger hos begge parter.

Opgaven er at dreje blikket her og være nysgerrig på sin partners (eller barns eller venindes) oplevelse af kærlighed. Hvad gør den store forskel for ham eller hende? Hvornår bliver alting blødt og varmt og trygt?Besøg den andens verden

Det er så intuitivt nemt at sende kærlighed afsted med udgangspunkt i sin egen forståelse og oplevelse af, hvornår kærlighed mærkes allertydeligst, og det kan være svært at skulle forlade sit eget perspektiv for en stund, for at være nysgerrig på den anden, når ens egen oplevelse jo oplagt føles SÅ naturlig og helt givet.

Men gør det alligevel!

Dels fordi vi ved, at det der karakteriserer gode, varme og trygge kærlighedsrelationer bl.a. er de involverede parters evne til at gå på besøg i hinandens oplevelser af en situation, af livet, af verden, af kærligheden. Det er det, der hedder at mentalisere. At kunne sætte sig i den andens sted. At kunne se den anden indefra og sig selv udefra.

Vi kommer ikke langt, når det gælder relationer ved at leve ud fra opfattelsen af, at vores eget perspektiv og oplevelse er universel, og at dem vi omgiver os med også har den oplevelse.

Vi er nødt til at lave et mentalt og kærligt stræk og være nysgerrige på den andens perspektiv. Og så er vi nødt til at gøre os umage med at sende noget andet afsted, end det vi helst selv ville modtage.

Og gør det også fordi, at selvom det kan føles svært til en start, så kommer belønningen for dine anstrengelser hurtigt. Et menneske der føler sig elsket er trygt, modtageligt, opmærksomt og i stand til at være fleksibelt. Det betyder, at han eller hun vil kunne lave samme stræk, som du lige har gjort, gå på besøg i dit perspektiv og begynde at sende kærlighed afsted på den frekvens du modtager allernemmest og varmest på.

Rigtig god fornøjelse!

 

Heidi - kærlighedssprog

 

 

Bedste hilsner

Heidi

 

 

Læs også:

➡️ Styrk dit parforhold på 4 sekunder

➡️ Om kommunikation i parforholdet

➡️ Har vi brug for parterapi?

 

 

Skriv din kommentar