Hvorfor blev jeg psykolog og familievejleder?
Jeg har, så længe jeg kan huske, været nysgerrig på relationer og reaktioner mellem mennesker. Jeg var fra helt lille fascineret af, hvordan vi opfatter situationer individuelt og kan have meget forskellige følelser, tanker og handlinger knyttet hertil.
Jeg så, hvordan nogen havde det svært, og andre havde det bedre, og undrede mig over hvad der gjorde forskellen. Jeg mærkede, at relationer til andre børn og voksne kunne føles meget forskelligt. Noget var meget rarere end andet – og hvorfor egentlig det?
Jeg vidste tidligt, at jeg skulle beskæftige mig mere med hele det felt, og derfor var det et naturligt valg at uddanne mig til psykolog, og dykke endnu mere ned i relationer, tilknytning, følelser, reaktioner, dynamikker, læring, hjernen og hjertet og arbejdet som familievejleder og parterapeut.
At finde det der giver mening
Jeg tror ikke på, at der findes én bestemt og universelt rigtig måde at leve sit liv på, være familie på eller være i en kærlighedsrelation på. Jeg tror derimod på, at vi alle, hver især og sammen, må finde den model, der giver mening for os.
Jeg ser ofte, at det netop går galt, når vi prøver at passe ind i en bestemt model, eller “at være som de andre”. I mit arbejde er jeg altid på udkig efter det, der er meningsfuldt, for de mennesker jeg arbejder med. Hvem sidder jeg overfor, og hvad er betydningsfuldt for det menneske? Hvilke ønsker har det menneske for sit liv og sine relationer?
Når noget bliver svært i det menneskes liv og relationer, lægger jeg mindre vægt på “sandheden” om, hvad der faktuelt er sket i en specifik situation, men lytter meget mere efter hvilken følelsesmæssig betydning en oplevelse eller et stykke adfærd fra en ven, partner eller familiemedlem har haft. Den samme påvirkning kan nemlig lande meget forskelligt i os, alt efter hvilke erfaringer og historier vi har med os, og på hvilke felter vi er særligt følsomme. Og det er vi nødt til at tage i betragtning, når vi skal finde en mindre smertefuld vej videre.
De individuelle oplevelser og erfaringer spiller naturligt sammen med de almenmenneskelige træk, der gælder for os allesammen. Fx at vi som art ikke kan tåle at være uden kontakt til andre mennesker. Vi har alle brug for kontakt og for at blive forstået, og derfor søger vi naturligt mod det hele tiden. Og vi kan slå virkelig mange knuder på os selv og være villige til meget smerte for at opnå bare en lille smule kontakt. For smerten i at føle sig efterladt alene uden for kontakt og relation er den største smerte af alle. De store traumer (= der hvor nervesystemet er “frosset” lidt fast) opstår netop, når vi har været alt for alene med alt for store følelser alt for længe. Vi kan ganske enkelt ikke tåle ikke at være i kontakt.
En konkret og lavpraktisk tilgang
Jeg er kendt for, og sætter selv en stor ære i, at være meget konkret i min tilgang til terapien. Jeg er ikke en “Hvad synes du selv?”-psykolog, og jeg er ikke bange for at gå til kernen af udfordringen. Det gør jeg selvfølgelig nænsomt og i et passende tempo. Jeg er ikke ude på at tromle nogen. Samtidig ønsker jeg, at du/I også får mulighed for at flytte jer ud af de fastlåste mønstre, vi uundgåeligt lander i med os selv og hinanden over tid. Så dem tager vi fat i og jeg hjælper dig med at se nye handlemuligheder, der bringer nye resultater med sig.
Jeg taler i et nede-på-jorden sprog, og det er evige mit mål, at du gennem et forløb hos mig reelt skal opleve at få det bedre, og ikke blot opleve at være i krise på en mere avanceret måde og have lært nogle fine ord for det.
Hos mig er det ikke noget, der er mærkeligt, skamfuldt eller pinligt. Hos mig er der derimod en mening med selv de særeste tanker og komplekse handlemønstre. Som familievejleder og psykolog er jeg ikke optaget af at dømme eller fortælle, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg er optaget af at lyse på den situation du står i, og hjælpe dig til at ændre retning (hvis du vil), så du ikke hele tiden rammer ind i de samme mure.
Og så er der højt til loftet, stor rummelighed og ikke langt fra tårer til grin hos mig.
Min særlige ekspertise som psykolog og familievejleder
Jeg har særlig ekspertise indenfor parterapien og det felt, der knytter til hverdagen med børn – dvs forældreskabet/moderskabet, parforholdet og børns udvikling og trivsel individuelt og i en søskendeflok.
Læs mere om hvordan jeg arbejder med parterapi her
Den faglige ekspertise går hånd i hånd med det faktum, at jeg også er et helt menneske og ikke kun psykolog og/eller familievejleder. Jeg lever selv et liv med parforhold og børn, og du vil derfor ikke møde en ekspert uden forbindelse til virkeligheden, men derimod med dyb ydmyghed for alle de finurligheder og store frustrationer livet bruger med sig, når kærlighed, drømme og relationer fylder i det.
Privat
Født i 1979 i Kalundborg, nu bosiddende i Odder syd for Aarhus. Mor til tre piger fra 2004, 2007 og 2013, og kæreste med Morten.
Jeg har kreative evner og trang, og jeg strikker så snart jeg kan komme til det. Hver dag. Jeg har også en symaskine, som jeg håber at kunne genoptage min affære med inden længe. Den fik lidt hårde kår, da jeg startede min forretning.
Derudover nyder jeg at rode med jord og planter, at bage kager, gå på loppemarkeder og gøre et genbrugskup, grine helt ned fra tæerne med gode venner og lægge en stor indsats i at værne om kærligheden i mine vigtige private relationer.
Har du lyst til at læse lidt mere om personen bag psykologen, så læs her.
Interesseret i mere?
Så tag et kig på min blog, hvor der ligger en stor stak artikler om hverdagslivet med børn, forældreskabet og parforholdet. Så kan du samtidig også ”møde mig”, og få en fornemmelse af hvem jeg er, og hvordan jeg formidler min viden som familievejleder.
Tag også et kig på min side om gratis psykologhjælp.
Du er også mere end velkommen til at følge mig på Facebook og Instagram, hvor jeg både deler faglig viden, og også et par kig ind “bag om scenen” og i mit eget liv hist og pist.
God fornøjelse!
Heidi Agerkvist
Familievejleder og Psykolog
Herunder kan du se et uddrag af mit CV:
Erfaring:
Psykolog i Psykologhuset Store Torv i Århus (2006-07)
Psykolog i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Horsens Kommune (2008-2013)
Underviser på diplomniveau på VIA UC Horsens (2011-2012)
Psykolog i Det Palliative Team, Aarhus Universitetshospital (2014)
Stifter og ejer af virksomheden “Psykolog Heidi Agerkvist” (2013- )
Foredragsholder og underviser i børnehaver, på pædagoguddannelsen, på skoler mm. (2013 – )
Supervisor for pædagoger og lærere og psykologer under autorisation (2017 –
Åbner Huset Agerkvist i Badstuegade i 2021
Uddannelse:
Uddannet Cand. Psych fra Aarhus Universitet (2006)
Autoriseret af Psykolognævnet (2010)
Efteruddannelse i supervison af andre faggrupper v. Benedicte Schilling (2012 og 2013)
Kurser i Encounter centered Couples Therapy v. Hedy Schleifer (2016 0g 2017)
Efteruddannelse i mentaliseringsfokuseret, tilknytningsbaseret og emotionsfokuseret parterapi hos Lone Algot jeppesen (2017)
Modtager løbende supervision hos Lone Algot Jeppesen
Externship – EFT parterapi hos Jette Simon (2021)
Optaget på parterapeuter.dk
Du kan se et mere komplet (og lidt mere kedeligt) CV her
Her kan du se hvad nogle af de forældre, som har opsøgt min hjælp, siger om at arbejde sammen med mig som deres familievejleder:
“Det fantastiske ved dig er, at jeg føler mig forstået ret hurtigt. Det er dejligt. Du kapsler hurtigt ind og oversætter for mig, hvad der er på spil. Det giver håb og nye handlemuligheder. Jeg kan godt lide, at du er så konkret. Der er noget nyt, jeg kan gøre lige nu. Og det er noget jeg virkelig har lyst til“.
Signe
♡♡♡
“Vi er en familie på 4, som, udover min mand og jeg, består af vores to døtre på henholdsvis 3 og 7. Vores mindste datter har en stærk vilje og et godt temperament, og gør det til tider vanskeligt for os som forældre at sætte rammerne og tage styringen. Vi havde igennem et halvt år kæmpet hårdt med retten til at definere de for os at se nødvendige rammer og regler. Det var opslidende for os alle 4, relationen til den mindste datter blev uhensigtsmæssig, og vi oplevede ikke at vores bestræbelser og fokus bar frugt, snarere tværtimod. Konflikterne blev flere og voldsommere. Vi var faret vild, havde ikke noget overblik og ikke nogen løsning som vi reelt troede på. Vi var frustrerede og bekymrede.
Vi havde ledt efter hjælp, og synes det var en jungle. Skal man vælge en psykoterapeut, en pædagogisk konsulent, en psykolog, en familievejleder. Vi faldt over Heidi og havde tre onlinesamtaler over to måneder, og det var lige den hjælp vi rakte ud efter. Vi fik dels en forståelse for hele situationen, som var brugbar i forhold til vores egne følelser og forholdemåde. Dels fik vi konkrete redskaber og ikke mindst en tro på, at vi kunne komme videre. Allerede efter 1 uge begyndte konflikterne at blive færre og nemmere, og vi er i dag 2 måneder efter den første samtale et helt andet sted som familie. Det er en stor lettelse!”.
Lotte
♡♡♡
“Jeg er meget kritisk med, hvem jeg bruger til sparring på mine private problematikker. Jeg lægger vægt på flere ting.
Først og fremmest er kompetent sparring for mig en fagligt dygtig psykolog, terapeut eller familievejleder, der har en høj grad af viden om netop det felt, jeg har brug for sparring inden for. Derudover leder jeg efter en skarphed til at se sammenhænge, som jeg måske ikke selv kan se, evnen til at lytte rigtig godt efter og se “bagom” det, jeg fortæller. Og ikke mindst søger jeg en værktøjskasse af gode ideer til løsninger og nye handlemuligheder.
Det fik jeg ved Heidi, da jeg fik en enkelt session ved hende over telefonen en eftermiddag, hvor jeg virkelig havde brug for “andre øjne” på en problematik, jeg havde brug for andre vinkler på. Hos Heidi er der er ingen varm luft og væven frem og tilbage. Hun fortæller, hvad hun ser og giver helt konkret sparring.
Heidi får mine varmeste anbefalinger.”
Maj
♡♡♡
”Jeg har fået øje på min egen rolle i familien, og hvad jeg kan gøre anderledes, så jeg ikke hele tiden er så hektisk og stresset. Og så er det blevet tydeligt for mig, hvad der er vigtigt for vores børn hver især, og jeg er i gang med at øve mig i at give dem det. Det er lidt svært, for jeg skal vænne mig til, at det er noget andet, end jeg troede det var. Men der er allerede mange små fremskridt.
Det har været meget hjælpsomt, at jeg kunne tage en situation ad gangen og gennemgå den. Det gjorde det meget mere overskueligt at gå i gang. Før var det hele bare ét stort rod, og jeg fik lyst til at gå væk fra det, i stedet for at tage fat, for jeg vidste ikke hvor jeg skulle starte.”
Hanne
♡♡♡
”Jeg var lige ved at give op. Den var helt gal med min ene datter. Jeg synes vi havde prøvet alt. Og jeg var så udmattet. Alting var en konflikt. Hele tiden. Hver dag. Det var som at være faret vild ude i en skov. Men nu har du vist mig en vej jeg kan gå. Nu kan jeg se den, og nu skal jeg bare holde mig på vejen. Og det kan jeg godt finde ud af. Det er blevet meget enkelt”
Louise
♡♡♡
Comments are closed.