Når du ikke er psykolog, hvad er du så?

10 ting om mig, der ikke har noget med psykologi eller parterapi at gøre….

 

Professionel og personlig – er det modsætninger?

Det er nu en håndfuld år siden, jeg startede min virksomhed op. Der har været meget at lære i den forbindelse. En hel del faktisk.

Èn af de ting jeg også har skullet finde ud af hvor balancen mellem ”professionel” og ”personlig” skal ligge, når man driver sådan en (online)virksomhed som mig.

Denne balance er et stort emne i sig selv indenfor mit fag. Der er både stemmer, der taler kraftigt for at være meget neutral i arbejdet som psykolog, og aldrig sige noget om sig selv – og da i hvert fald slet ikke noget personligt. Og der er stemmer der siger, at fordi vi som psykologer, netop er vores eget redskab, er det helt givet, at vi er nødt til at vise noget personlighed – også i terapien.

Jeg har padlet lidt rundt mellem de to poler, og har nok holdt mig mest i den ”professionelle” ende, af frygt for at nogen kunne synes, at jeg blev for privat (som jo er endnu “værre” end personlig), hvilket jeg ikke havde lyst til.

 

 

Psykolog og/eller menneske?

Så hvordan kan professionel og personlig balancere for sådan en som mig?

Det er blevet tydeligt for mig i løbet af de sidste år, at jeg er mere konservativt skolet på denne konto, end jeg egentlig havde lyst til at være. Det har jeg været nødt til at justere på. For når alt kommer til alt, befinder jeg mig bedst, når der bliver plads til, at jeg også kan være et helt menneske, selvom jeg er psykolog. At jeg ikke skal pakke store dele af mig selv ned, for at være neutral nok.

Noget kunne tyde på, at det ikke bare er mig, der har det sådan. For når jeg har delt lidt mere end blot den profesionelle og faglige del af mig, og løftet sløret for mennesket Heidi, så sker der noget i min mailbakke.

I der læser med derude, skriver på forskellig vis og med forskellige ord det samme budskab til mig: At det er dejligt befriende at høre / se / læse, at jeg netop også bare er et helt almindeligt menneske, og at det skaber håb og motivation for jer. At det er rart at kunne sænke skuldrene lidt, og tænke at ingen er perfekte og at det ikke er det, livet går ud på.

Så here goes:

 

10 (+1) ting om mig som menneske

I den anledning kommer her 10 (+2) ting om mig, der ikke har noget med psykologi eller parterapi at gøre.

 

1:
Jeg har boet fire måneder i Uganda, og jeg har efterladt en del af mit hjerte der. De fire måneder var så fylde af indtryk og vilde følelser og forståelse for, hvor stor og smuk og crazy verden er. Jeg lærte der, hvor lidt man kan klare sig med. Jeg havde fire t-shirt, tre nederdele og et par sandaler til fire måneder, og jeg badede i koldt vand fra en balje. Det blev jeg ikke mindre lykkelig af. Tværtimod.

 

 

2:
Heidi AgerkvistJeg er optaget af at forstå. Jeg søger hele tiden at forstå mere. Det er den måde jeg er i verden på. Jeg spørger tit både “Hvorfor?” og “Hvordan?”. Det er rart for nogen. Og anstrengende for andre.

Jeg er nysgerrig på nuancerne i verden og livet. Derfor er der nogen, der føler sig virkelig forstået af mig, når jeg går i nuancenørderi, for at afklare om “sprød” betyder “skrøbelig”, “usikker” eller “elsket så meget at hjertet står helt åbent”, alt efter hvem der siger det og i hvilken sammenhæng. Andre vil bare gerne drikke deres kaffe i fred og snakke lidt om vejret i stedet for at tage med mig på opdagelse i forståelse og nuancer.

Jeg har gennem tiden lært at vælge mine “rejsekammerater”. For ønsket om at forstå bor i mine celler.

 

 

3:
Jeg kan ikke finde ud af at lade som om. Jeg er ikke ret god til at snakke om ingenting, og jeg er virkelig dårlig til at overhøre direkte dumme eller fornærmende kommentarer.

Det har nogen gange givet mig nogle rap over nallerne, at jeg ikke bare kan lade som om alt er fint og hyggeligt, selvom det overhovedet ikke er. Og jeg har da også i korte øjeblikke ønsket, at jeg bare kunne være lidt mere ligeglad. Men kun meget kort. For jeg har faktisk ikke lyst til at være ligeglad med noget, der er vigtigt!

 

 

4:
Jeg har brugt store dele af mit liv på at føle mig forkert. Og uden for det gode selskab. Som barn og ung, var jeg ret stille, og ikke med blandt de seje og populære. Jeg tussede lidt rundt i periferien og lavede mine lektier, og prøvede det bedste jeg kunne at blive set af dem, der satte tonen i klassen. Jeg ved ikke hvor godt det lykkedes, og jeg ved heller ikke, hvor meget jeg selv troede på at det kunne lykkes. Men hold nu k…, hvor er det spild af liv.

Som ung voksen har jeg skullet lære mig selv, at tænke at jeg som udgangspunkt er inde og med, og at det ikke er noget jeg skal gøre mig fortjent til efter nogle meget indviklede regler, der nærmest er umulig at opfylde.

 

 

5:
Jeg er de seneste år begyndt at gå målrettet efter at opleve nye ting. Det kan lyde åndssvagt og helt banalt. Men det er så nemt at gøre det samme og det samme,  tage de samme og det samme valg, vælge de samme ting fra igen og igen.
Så for at min hjerne ikke gror fast i de samme spor og bliver helt stiv og ufleksibel på sigt, har jeg aktivt valgt nyt til. Det gælder både helt små og også nogle halvstore ting. Jeg har fx smagt østers, spillet dart, fløjet i luftballon, kørt motorcykel, investeret i anderledes aktier, kørt med trailer, arrangeret faglige kurser, klatret, fået en piercing, rejst alene voksen til Afrika med mine børn og været i TV.
Jeg kan varmt anbefale at stille sig åben for at opleve nye ting, også selvom det kan vække både nervøsitet og generthed. Det har kastet mange gode og overraskende oplevelser og virkelig mange grin af sig.

 

 

6:
Jeg er super glad for mit valg om at gå selvstændig. Men jeg ved ikke om jeg kan anbefale andre, der gerne vil det, at gøre det præcis samtidig med at få sit tredje barn. Som vel at mærke sov helt elendigt i laaaaaang tid. Det har været en hård omgang i perioder.

 

 

7:
Jeg kan ikke lide gin og tonic. Hverken sammen eller hver for sig. Tak til alle jer, der gennem tiden har prøvet at overbevise mig om det modsatte. Jeg kan stadig ikke lide det. Desværre.

 

 

8:
Jeg har ret mange onkler og mostre og fætre og kusiner, og er vokset op med mange familiefester i mange forsamlingshuse. Derfor kan jeg virkelig mange skålesange. Jeg tog engang tid, og jeg kunne blive ved i 19 minutter uden at gentage nogen. Hvabehar!!

 

 

9:
Jeg har et svagt punkt for kakaoroulade.

 

 

10:
Noget af det jeg sætter pris på ved mig selv, er min evne til at tænke, ”Det ved jeg ikke, hvordan man gør, så det må jeg finde ud af” (i modsætning til ”…, så det kan jeg desværre ikke”). Det har sat mange husprojekter i gang – og også fået dem afsluttet, og det er en af de bærende kræfter i min virksomhed. Ellers havde det været en kort fornøjelse med den onlineforretning, når jeg nu ikke vidste en dyt om noget online, da jeg startede.

 

 

11:
Jeg har i en del år arbejdet som bartender, hvilket har givet mig rigtig mange sjove oplevelser og også en del træning i kompetencer, der kom handy ind senere. Fx er er der ret stor lighed mellem en 3 årig, der synes det er verdens dårligste ide at komme i seng, og en 30-40 årig med en vis promille, som synes at det er verdens dårligste ide at forlade baren, selvom den er lukket.

 

 

 

 

 

 

 

Du er velkommen til at joine. Har du lyst, så del gerne en ting eller to om dig, som ikke har noget med dit fag eller beskæftigelse at gøre. Kommentarsporet er åbent.

 

 

 

Bedste hilsner

– Heidi

 

 

 

LÆS også:

5 ting jeg ikke vidste om at være selvstændig før jeg blev det

Derfor er det fedt at blive voksen

Synes du aldrig, at en klient er irriterende?

 

6 Responses to Når du ikke er psykolog, hvad er du så?

 1. Avatar for Lisbeth
  Lisbeth 25. september 2023 at 21:26 #

  Ihhhh altså. Jeg glæder mig til at møde “det hele menneske, Heidi”, IRL som oplægsholder på kursus i oktober.
  En ting om mig; Jeg hed også Agerkvist engang ☺️
  Dbh. Lisbeth

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 29. september 2023 at 14:10 #

   Vi ses!!

 2. Avatar for Christina
  Christina 14. juni 2019 at 16:22 #

  Hvor er det en skøn liste! Helt fantastisk at opdage, at det gemmer sig et helt menneske bag alle de kloge ord og lækre workshops ❤️

  Jeg er helt med dig på både chokolade og gin og tonic.
  Jeg kan til gengæld heller ikke lide kaffe. Romkugler, kage, chokolade osv kan IKKE kamuflere smagen. Selvom mange ofte påstår det…

  Jeg har en drøm om at blive selvstændig. Jeg har bare ingen anelse om, hvad jeg dog skulle kaste mig ud i, så det må nok også blive ved drømmen indtil videre …

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 20. juni 2019 at 11:26 #

   Tak Christina ❤️

   Det er selvfølglig svært at starte som selvstændig, hvis du ikke ved som hvilken slags. Men hvis du holder gryden i kog og bliver ved med at drømme og undersøge – mon ikke der så dukker en retning op på et tidspunkt?? Held og lykke med det!!

 3. Avatar for Lise J.
  Lise J. 13. oktober 2017 at 17:49 #

  Kloge og skønne Heidi🤗 – jeg bliver så glad, når jeg læser dine indlæg. Og bare rolig: chokolade er sundt og du skulle prøve gin&element – så får du også gang i dine mange skålesange🍹
  – og til spørgsmålet, når du ikke er psykolog, hvad er du så? Så er jeg tale-hørekonsulent😂

 4. Avatar for Tina
  Tina 6. oktober 2017 at 9:04 #

  Jeg sidder med et stort indvendigt og udvendigt smil over din liste. Din måde at formulere dig på, er lige min stil!!!!!

Skriv din kommentar