☀️ 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien ☀️

Hæsblæsende hænger vi i med det yderste af neglene efter en juni fuld af slutspurt på arbejde, et hav af afslutningsarrangementer i skole, ved fritidsaktiviteter, i børnehave og på arbejde, og med et parforhold, der nok ikke helt har fået den opmærksomhed, det både fortjente og havde brug for – i lang tid.

“Vi skal bare lige have ferie, så bliver det bedre”

Ja. Måske. For sommerferien kan også byde på udfordringer for parforholdet.
Her får du 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien.

 

#Første af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

1️⃣ Vær obs på at rammer og strukturer ændrer sigVær obs på at rammer og strukturer ændrer sig

Vi glæder os tit til, at det bliver sommer, og vi ikke skal stå tidligt op og skynde os på arbejde ud af døren og på arbejde. Vi ser det som noget godt og dejligt, og det er det også. Men det er også anderledes. Det kan ind imellem føles som om, hverdagsstrukturen strammer om os. Men den hjælper os også. Der er noget, der er helt givet, og vi har måske også små øjeblikke for os selv (på arbejdet, i bilen osv.) indbygget i en almindelig hverdagsstruktur.

Nu er det sommer, og så er vi sammen hele tiden. Børnene er hjemme og har behov og ønsker hele tiden. Og din partner er der måske også hele tiden. Det er både dejligt, men kan også være anstrengende… hvilket kan være lidt skamfuldt at stå ved.

Så træk lige vejret og giv både dig selv og de andre lidt mere line. Det er dejligt at have sommerferie sammen. Og det stiller også krav til os at indgå i andre rammer. Det kan godt koste noget tilvænning og energi. Og det må det gerne.

 

#Andet af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

2️⃣ Ferie med børn er ikke altid ferie for de voksne

Du ved det godt. Jeg siger det bare lige alligevel, for det er nemt at glemme – og så blive ked af det.

Når du har børn, er ferie ikke længere, hvad ferie var i gamle dage. Børn bliver også sultne og kede af det og har konflikter med hinanden og deres forældre, når det er sommerferie. Og det er stadig dig, der er den voksne, og som har ansvaret, når det er sommerferie.

Ferie med børn kan være rigtig dejligt. Og det kan også være udmattende. Det bliver lidt mindre frustrerende at være i alle de krav og behov, hvis man har husket, at de er der, så de ikke kommer som en dum ”overraskelse”. Den slags frustration er nemlig ret nem at komme til at lade gå ud over sin partner. Og det er ærgerligt for jeres parforhold, der også gerne skulle have lidt sommerdejlighed.

 

#Tredje af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

3️⃣ Forventningsafstemning

Forventningsafstemning - et af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerenferienJeg tror, det er verdens kedeligste ord… Forventningsafstemning. Det støver næsten og sidder helt fast i munden.
Men i en parforholdssammenhæng er det virkelig et godt ord og en god ting at gøre.

Hvis I går ind i sommerferien med hver jeres ide om og portion forventninger til, hvad der skal ske (og lige så meget hvad der ikke skal ske), uden at have delt dem med hinanden, så kan det næsten kun gå galt. Meget hurtigt endda.

Så snak lige om det, ik’? Skal vi sove længe eller op og se solopgang og have noget ud af dagen? Skal vi have et fast program for, hvad vi skal hvilke dage, eller finder vi bare ud af, hvad vi har lyst til på dagen? Hvor mange skal vi besøge og have besøg af? Hvor meget skal der køres på mountainbike eller høres podcast i hængekøjen, mens den anden er på ungerne?

Hvad har I lyst til? Hvor kan I mødes i det?

 

#Fjerde af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

4️⃣ Sammen eller solo?

10 tips til at passe på parforholdet i sommerferienNoget af det, der kan være rigtig sårbart at bringe op som par i en sommerferie, er snakken om, hvorvidt sommerferien skal bruges sammen så meget som muligt, eller om den også er mulighed for at fordybe sig lidt i soloprojekter.
Balancen mellem tid sammen og tid hver for sig er et af de parametre, der kan skabe størst konflikter og er sværest at blive enige om i et parforhold. Så vær blide, når I tager det op, og undgå at gøre den andens perspektiv fjollet eller uvigtigt. Der er meget at vinde for stemningen og kontakten gennem en hel sommerferie, hvis I kan tage fat om det her emne bare nogenlunde blidt og rummeligt.

 

#Femte af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

5️⃣ Grib de små muligheder

Hvis I har (mindre) børn kan udsigten til flere ugers sommerferie nogle gange mere ligne flere ugers arbejdslejr, og det kan være svært at se, hvor der skal blive plads til parforholdet.

Gør det til en sport at spotte og gribe de små muligheder.
Måske opstår der et øjeblik, hvor børnene er optagede af en fælles leg eller af hver deres på samme tid. Måske er I heldige at få en time eller to, hvor alle børn er blevet inviteret på legeaftale. Måske kan de se en film selv en dag. Måske kan I sidde sammen og holde i hånd på bænken i haven eller på legepladsen, mens jeres børn viser alt hvad de kan på trampoliner og rutsjebaner.

Brug alle de små bidder af tid på hinanden, selvom det kan være fristende at tænke ”så ordner jeg vasketøjet” eller noget andet, hvis der skulle opstå et ”gratis” tidsrum.
Øv jer I at tænke ”vi bruger den tid på os”.

Nogle gange er der tid til en længere samtale. Og nogle gange er der ”kun” tid til en krammer, øjenkontakt eller et godt kys. Der kan bare 10 sekunder gøre en mærkbar forskel.

 

#Sjette af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

6️⃣ Kig og lyt

Det her er egentlig et helårstip.

Kig og lytKig på din partner. Læg mærke til hvordan han/hun ser ud. Og lyt til hvad han/hun siger. Både selve ordene, men også klangen i stemmen.

Vær opmærksomme på hinanden. Spørg ind, hvis du fornemmer at noget fylder for den anden. Også selvom det måske bare er en lille ting. Der er kærlighed i opmærksomhed. Og det værste sted at føle sig ensom og ikke forbundet er netop i parforholdet.

Så lyt og kig. Og ræk kærligt ud.

 

#Syvende af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

7️⃣ Tag det der gnaver alvorligt. Del det. Juster

Tag både dig selv og jeres relation alvorligt. Også når det er sommer.

Hvis du mærker noget, der gnaver inde i dig eller i relationen mellem dig, så tag ansvar for det og bring det ind i rummet mellem jer.

Ting der ikke bliver sagt, har det med at hobe sig op, og så eksplodere på et tidspunkt – og lige der er det svært at sige noget på en konstruktiv måde.

Så hvis noget fylder for dig, så bring det ind. Ellers har hverken du eller din partner nogen mulighed for at gøre noget ved det. I sådan en sammenhæng er det en god ide at sige noget om, hvordan du oplever situationen, fremfor at have fokus på hvad din partner ”har gjort forkert”. Det er nemmere for din partner at høre.

Og hvis din partner bringer noget op, så tag imod det. Selvom vi kan være hurtige til at føle os angrebet eller forkerte, så se om du kan huske, at din partner forsøger at passe på jer og inviterer til at justere på noget, så jeres relation kan blive rolig og rar at være i igen.

 

#Ottende af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

8️⃣ Vær mild

Helt generelt er det en god ide at være så mild som mulig over for både dig selv og for din partner. Og for børnene.

Sommeren kan være krævende.Vær mild
Der er store forventninger på spil, det er varmt (eller det regner…), der er mange behov, der ikke nødvendigvis matcher, og så er der ofte også pres på pengene…

Alt i alt noget af et landskab at navigere i.

Så vær mild. Tilgiv din partneres uheldige moves hist og pist. Bær over.

Se om du kan kigge på situationen med de briller, der siger ”Alle gør deres bedste. Og nej, nogle gange er det måske ikke prangende. Men det er deres bedste lige der, og alting kommer fra gode intentioner”. Måske kan I endda grine lidt af hvor kikset det hele kan være nogle gange, hvor I er kørt fra madpakkerne, drejet fra det forkerte sted og taget fejl af åbningstiderne, der hvor I skulle hen.

Vær mild. Bær over. Tilgiv.

 

#Niende af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

9️⃣ Start blidt op efter ferien

Hvis du på nogen måde selv har indflydelse på det, så planlæg din arbejdsopstart efter ferien med en kort uge. Start fx en onsdag. Eller start med korte dage, hvis du kan. Det gælder også for børnene.

Hvis du ikke har indflydelse på din arbejdsopstart efter ferien, så har du i hvert fald indflydelse på, hvor meget du fylder ind i dagene efter ferien. Lav en blid overgang til hverdagen. Det kan skabe en del konflikter og modstand hos børnene at starte for hårdt op og pludselig skulle være adskilt fra jer i mange timer om dagen igen. Og det kan også skabe modstand og tristhed inde i os som vokse at skulle undvære både børn, men også vores elskede, i mange timer dagligt efter lige at være smeltet dejligt ind i hinanden gennem ferieugerne.

 

#Tiende af 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

🔟 Sæt noget godt i kalenderen snart

Jeg går meget ind for, at hverdagen skal være dejlig. Det er den, der er mest af.Sæt noget godt i kalenderen snart

Vores ferier og weekender skal være en dejlig bonus. Det skal ikke være det, vi lever for og af.

Men derfor kan man godt tænke klogt og hjælpe sig selv med at lande blidt i hverdagen efter ferien, som (forhåbentlig) har givet ekstra dejlighed til parforholdet.

Så sæt noget godt i kalenderen for jer to snart. Noget I kan glæde jer til og som kan hjælpe med at holde følelsen af ”dig og mig, skat” tyk og levende.

 

 

 

Heidi - 10 tips til at passe på parforholdet i sommerferien

 

 

Rigtig god og kærlig sommer

Heidi

 

 

Læs også:

➡️ Om kommunikation i parforholdet

➡️ Lær jeres kærlighedssprog at kende – og få meget mere kærlighed

➡️ 7 ting du kan gøre for dit parforhold i dag

 

 

 

One Response to

  1. Avatar for Michala Kristensen
    Michala Kristensen 3. juli 2023 at 8:42 #

    Kære Heidi,
    det er så flot skrevet og samtidig helt lavpraktisk. Tisind tak for det. Rigtig god sommer til dig!
    Kh. Michala

Skriv din kommentar