Undgå krise i parforholdet – Her er den vigtigste faktor for et godt parforhold.

 

Værn om kontakten og undgå krise i parforholdetDet kan nogen gange se ud som om det er få marginaler, der gør forskellen på om parforholdet er det dejligste, tryggeste, varmeste, sjoveste mest vidunderlige sted at være, eller om det er et sted fuld af smerte, kulde, hårde ord, savn, længsel og tvivl.

Det er noget af et paradoks, at parforholdet både kan være kilde til så megen lykke – og så megen ulykke. Eller er det?

Det er ikke få marginaler, der afgør om der er krise i parforholdet – selvom det kan nogen gange føles sådan. Der er mange ting på spil, og ofte har de været på spil over et stykke tid.

Men hvis jeg skal nævne én faktor, som er den vigtigste for et hvor dejligt og trygt et sted parforholdet er, så er det den jeg aldrig slipper af fokus, når par kommer til mig i klinikken.

 

Den vigtigste faktor for at undgå krise i parforholdet

Kontakten.

Kontakten mellem parret er afgørende. Og derfor har jeg selvfølgelig ikke kun min opmærksomhed på kontakten mellem parret, men også på hvad der står i vejen for den, og hvad der er med til at give næring til den.

Set ud fra en emotionsfokuseret og tilknytningsbaseret tilgang til parterapi, er kontakten den vigtigste faktor.

Vi mennesker er i vores grundform skabt til at være i kontakt. Vi kan ganske enkelt ikke tåle ikke at være det. Når vi bliver i tvivl om kontakten, om der er nogen ”i den anden ende”, om der er ”hul igennem” til dem, der er vigtige for os, så kalder vi.

Edward Tronick har lavet meget vigtig forskning i kontaktens betydning for vores trivsel, og denne video om Still Face eksperimentet illustrerer på fineste og mest hjerteskærende vis, hvor hurtigt vi er indrettet til at reagere, når vi ikke kan komme igennem til dem, der er vigtige for os.

Som du kan se, kan vi kalde på mange måder, når vi gerne vil i kontakt. Først sødt og venligt, inviterende og imødekommende. Så lidt højere og mere insisterende og tydeligt. Næste fase får karakter af protest og desperation. Og til sidst giver vi op og resignerer, hvis vi ikke længere tror på, at vi evner at skabe kontakt til den vi elsker, og som vi har brug for lige nu og her.

 

Når mønsteret tager kontakten og skaber krise i parforholdet

Undgå krise i parforholdet. RPræcis det samme mønster udfolder sig i parforholdet, når den ene eller begge parter bliver i tvivl om, om der er hul igennem til det betydningsfulde menneske, vi står overfor. Vi kalder på kontakt. Nogen gange blidt og varmt. Nogen gange ved at brokke os eller skælde ud. Nogen gange ved at komme til at sige alt muligt til og om den anden, som vi godt ved ikke er særlig smart, men som er et forsøg på at få kontakt og få en reaktion. At få kontakt.

For det gør så ondt, når der ikke er kontakt.

Til gengæld er det så dejligt, trygt, beroligende og varmt, når kontakten er der, og der er forbindelse til den man elsker.

I parterapien kigger vi derfor på de mønstre i adfærd, reaktioner og tolkning hos parret, som slider på eller ligefrem stjæler kontakten imellem dem. Mit fokus er på at hjælpe parret til at blive et team om at træde ud af de kontaktstjælende mønstre, i stedet for at lade mønstrene komme imellem dem og begynde at bekæmpe hinanden.

 

Kontakten skal plejes

Heldigvis er der meget, man kan gøre for at give næring til kontakten. For den har brug for næring. Kontakten er der ikke bare én gang for alle. Den er en dynamisk og kontekstuel størrelse, som bevæger sig. Og der er ikke noget, der hedder, at ”hvis vi bare er rigtige for hinanden, så er alting altid som de skal være for os, uden at vi gør noget for det”. Kontakten påvirkes af mange faktorer i løbet af en dag. Nogen gange i løbet af blot et par sekunder.

Så der er en evig opgave knyttet til at passe på og værne om kontakten. Hver eneste dag.

Derfor får du et helt konkret redskab til at undgå krise i parforholdet, men i stedet bruge de fire simple og helt gratis muligheder for at give næring til kontakten mellem dig og din partner, som hver eneste dag byder på.

 

Fire særlige muligheder for at skabe stærk kontakt

Hver eneste dag er der fire ekstra oplagte muligheder for at værne om kontakten, gøre den tættere og tykkere, og reetablere den, hvis den er smuttet (og det er den ind imellem).

 

De fire muligheder er:

●  Når I vågner om morgenen og får øje på hinanden for første gang den dag.

●  Når I tager afsted på arbejde (eller hvor I nu tager hen) og skilles for et tidsrum i løbet af dagen.

●  Når I mødes igen senere på dagen efter at have været hvert sit sted i et antal timer.

●  Når I går i seng og lukker ned for dagen.

 

Som par har I her fire helt unikke muligheder hver eneste dag for at investere i kontakten mellem jer og skabe mere intimitet i parforholdet. At stoppe op og bruge lidt ekstra tid – blot et par sekunder – på at lande i kontakten med hinanden, og give både den og jer lidt omsorg.

Kontakten er den vigtigste faktor for en sundt parforholdNår I får øje på hinanden for første gang den dag, så giv jer selv tid til at have øjenkontakt og hvile i den et par sekunder, mens I siger ”Godmorgen”.

Når I skilles for dagen, er der endnu en mulighed for at investere fire bittesmå sekunder i jeres relation og solidt forebygge krise i parforholdet. I stedet for at råbe ”Farvel!!” halvvejs ude ad døren, så brug de ekstra sekunder det tager at sige ordentligt farvel. Med øjenkontakt og et smil. Og måske også med kropskontakt. Bare en hånd på armen eller et kys. Giv dig tid til at være nærværende og i kontakt, når du siger ”Jeg smutter nu. Hav en god dag!”

Senere på dagen når I ses igen, så giv jer selv plads og tid (igen er det sekunder, det handler om) til at mødes i ordentlig og tyk kontakt.

Og sidst på dagen, når I lukker og slukker for dagen, så luk også jeres kontakt kærligt ned, så den ikke flagrer uforløst. Tag jeres relation så alvorligt, at I siger godnat til hinanden – også selvom der har været misforståelser og uenigheder i løbet af dagen, eller I måske har såret hinaden. Ved afslutningen af dagen er der mulighed for at række ud til hinanden og til kontakten igen. Uenigheder er meget nemmere at håndtere, hvis der bare er kontakt imens.

 

Jo, det har du tid til

Noget af det jeg tit hører fra klienter er, at de ikke synes de har tid til at gøre det, der skal til for at skabe forandring. Dette redskab tager 4×4 sekunder, så ”vi har for travlt og har slet ikke tid til den slags” er ingen undskyldning. Tværtimod vil det spare jer tid. På sigt vil I nemlig komme til at bruge mindre tid på at misforstå og såre hinanden, på at blive i tvivl og blive opgivende, mærke krise i parforholdet og relationen, og på at skulle reparere kontakten igen, når den har fået større brud.

Den vigtigste enkeltfaktor i et parforhold er kvaliteten af kontakten, og parternes evne og villighed til at pleje den og være til rådighed for at kunne genskabe den, når den er røget.

Med dette simple redskab er du godt på vej til at styrke kontakten og dermed jeres parforhold!

 

 

Psykolog Heidi Agerkvist - om at undgå krise i parforholdet

 

Rigtig god fornøjelse!

Bedste hilsner
Heidi Agerkvist

 

 

 

❤️ Er du nysgerrig på om parterapi er noget for jer og jeres relation? – Læs med her

 

Læs også:

★ 3 gode grunde til at passe på dit parforhold

Sådan undgår du at blive skilt

★ Intimitet i parforholdet – hvad er det for en størrelse?

 

 

 

One Response to Undgå krise i parforholdet – Her er den vigtigste faktor for et godt parforhold.

  1. Avatar for Kirsten Holst
    Kirsten Holst 4. november 2022 at 21:02 #

    Kære Heidi. Du er fantastisk, tak for du beriger mig og jeg har mulighed for at kunne følge med tiden,
    Jeg er en kvinde på 71 år , guldbryllup næste år . Dejlige børn og børnebørn , men jeg lærer meget af at læse dine indlæg som jeg har fulgt de sidste år , jeg bruger viden til at følge med i takling af børnebørn fra 3-16 år som i dag er anderledes “opdraget “
    Endnu tusind tak

Skriv din kommentar