Fastelavn – en mulighed for at blive mere dig

 

”Moar, jeg vil gerne være en spejderkrabbe med magiske vinger og skydebælte”

Ja, selvfølgelig….. Eller…..??

 

Fastelavn – fest, faste eller kostumestress?

Egentlig er fastelavn en gammel tradition for at feste, inden den 40 dage lange faste går i gang. Idag forbinder vi det dog hverken med fest eller faste, men langt mere med (stress over) mere eller mindre vanvittige kostumeønsker og ansigtsmaling, tøndeopsætning og fremstilling af lækre fastelavnsboller til arrangementet på vejen eller i børnehaven / skolen / SFO’en.

Men hvad gør man ikke for børnene…? I februarkulde og regn.

 

Er fastelavn kun for børn?

Er fastelavn kun for børn?Klæder du dig ud? Eller hører du til dem, der synes det er super akavet og frygter at møde op som den eneste udklædte voksne? Du er helt sikkert ikke alene…

Hvis du ikke er hooked på ideen om at gå all ind på udklædning selv til fastelavn, så får du her én invitation til at holde fastelavn på indersiden og lidt i det skjulte for alle de andre. Men med stor og spændende effekt, hvis du tør lege lidt med.

 

Fastelavn er en oplagt mulighed for lidt selvudvikling bag kulisserne

Vores børn gør det hele siden. Klæder sig ud. Tager masker på. Lever sig ind i andre roller og får på den måde mulighed for at undersøge, hvordan det er at være en ægte topstærk superhelt for en stund, når man til hverdag blot er en helt almindelig – muligvis lidt spinkel – dreng med relativt tynde arme og begrænsede kræfter.

Drenge kan klæde sig ud som prinsesser og piger kan hoppe i brandmandsdragter og på den måde smage lidt på hvordan livet føles, når man træder uden for de mere stereotype kønsroller og de forventninger, der knytter sig til dem.

Du kan gøre det samme. Helt uden at klæde dig ud.

Du kan bare gøre det i hemmelighed og for dig selv.

 

Fastelavn for voksne – hvilken maske vil du bære for en dag?

Til fastelavn kan du bære præcis den maske du vilHvem er du fascineret af? Hvem beundrer du? Hvem tænker du ”Hun kan noget, lige dér hvor jeg aldrig ved, hvad jeg skal sige” om? Eller ”Han er far på en fed måde”.

Kig i din familie og vennekreds. Kig i dit øvrige netværk og kig også blandt kendte mennesker.

Hvem lægger du mærke til? Hvem gad du godt at være lidt mere som ? Hvem imponerer dig? Og hvis du skal være helt ærlig; Hvem misunder du?

Spørg dig selv:

Hvis jeg skulle leve en dag, som en af dem jeg kender, eller som en kendt, hvem skulle det så være?

Tag den første der dukker op. Tænk ikke for meget. Hvis du skulle leve en dag, som en anden, hvem kunne det så være fedt at være – bare for en dag?

Som sagt – gå ikke i tænkemode – bare tag den første der dukker op. Også selvom du måske synes, at ”det var da en mærkelig person at vælge”, eller du ikke kan se nogen umiddelbar logik i det.

Når du har valgt; så spørg dig selv: Hvad er det jeg beundrer ved denne person? Hvad er det han eller hun gør, som jeg også kunne tænke med at kunne med samme lethed / tydelighed / overbevisning / naturlighed? Hvad er det ved ham/hende , der får mig til at tænke at livet er lidt lettere, når man kan/gør, hvad han/hun kan/gør?

Hvorfor er han/hun en dejlig person?

★ Er det din veninde, der er god til at sige pyt, der hvor du kan hænge (lidt for) længe fast i noget, der stjæler for meget af din energi?

★ Er det din ven, der kan glemme tid og sted og fordybe sig i leg med sine børn – og virkelig nyde det?

★ Er det hende der altid spørger dig opmærksomt, hvordan du egentlig har det og har tid til at lytte?

★ Eller hende der er godt til at sige ”Så! Nu er den opgave vist løst tilstrækkeligt”, og gå videre til den næste Med god samvittighed. Eller holde fri. Med god samvittighed?

Brug fastelavn til at slippe dine glemte sider ud i lysetBrug en kop kaffes tid lige her til at gå lidt på opdagelse i, hvem du gerne vil låne lidt kompetencer og lidt tilgang til livet af.

Og nu kommer det fede:

Vi drages af det, vi også selv besidder, men som vi ikke har sat i spil. Det der ligger og venter på at komme frem i lyset og leve.

Så alt det lækre og seje og beundringsværdige, du lige har listet ved den person, der poppede op før, det har du også selv. Du har bare ikke sat det (tilstrækkeligt) i spil. Det ligger og ulmer og længes efter at komme længere frem på scenen. Nu har du chancen for at udleve det på en helt ufarlig måde.

Brug fastelavn til at sætte hele dig i spil

Hvis du skulle iklæde dig personens maske – blot for en dag – hvordan ville det så se ud?

Prøv at se en dag i personens liv for dig. Hvad er det første, hun gør, når hun vågner? Hvad spiser hun til morgenmad? Hvad snakker hun med sin mand om? Hvad er hun optaget af? Hvad siger hun til børnene? Hvordan forholder hun sig til konflikter (med børn, med mand, med sin mor/sin svigermor). Hvordan ser hun ud, når hun møder på arbejde? Hvordan vil hendes kolleger beskrive hende? Hvilken musik hører hun? Hvad er hendes mærkesager? Hvad bruger hun energi og tid på? Hvad kunne hun aldrig drømme om at bruge energi og tid på?

Alt det bor også i dig – og det venter på at komme i spil. Ellers ville du ikke kunne få øje på det. Brug fastelavn som en anledning til at smage lidt på, hvordan det føles at leve det lidt mere ud. Bare for en dag. I hvert fald til en start, for måske får du lyst til mere…. 😉

Livet bliver sjovere og rigere, når vi giver plads til alt det der er – også indeni os selv.

 

Fastelavn for voksne

 

God fornøjelse med med fastelavn – udenpå og indeni!

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

 

Læs også:

Er min barn skoleparat?

Julestress eller julefryd?

Kom godt tilbage til hverdagen efter ferie

 

 

2 Responses to Fastelavn – en mulighed for at blive mere dig

 1. Avatar for Janne
  Janne 1. marts 2019 at 10:28 #

  Tusind tak for input.
  Jeg har en toplækker, klog kvinde med selvrespekten 100% i orden i tankerne.
  Hende vælger jeg at være ‘klædt ud som’ hele denne skønne fredag.

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 1. marts 2019 at 10:42 #

   Fedt. Det kan kun blive en god fredag 💪

Skriv din kommentar