Kom godt tilbage til hverdagen efter ferie

 

Well, så går den vist ikke længere. Ferien er slut for mit vedkommende. Det plejer at være en trist fornemmelse.

Jeg har efterhånden mange års erfaring med at blive nærmest gnaven, når ferien slutter og arbejdet vinker forude igen. Sådan en blanding af trist og vred og også lidt afmægtig over, at nu skulle hverdagen til at rulle afsted med mig og os igen.

I år er det anderledes. Jeg har ikke mærket den der surhed, og jeg er faktisk startet på arbejde. Den kan selvfølgelig nå at komme endnu, men noget siger mig, at den ikke gør.

 

Efter ferie kommer hverdag – hvordan klarer vi den?

I det her indlæg vil jeg dele med dig, hvad der har været med til at gøre, at feriefølelsen ikke erstattes af tristhed og tunghed i år. Det bliver en skøn blanding af ”sådan gør vi hjemme hos os” og en række mere generelle tips til at lave overgangen fra ferie til hverdag smidig og blød.

Tag hvad du kan bruge – og spring resten over. Der er frit valg!

 

Hængekøje og cappucinoer

Vores ferie har i år budt på en tur til Portugal, hvor det lykkedes os og mig at komme så langt ned i tempo og i krop, som jeg ikke har været længe. Det blev pludselig helt tydeligt. Jeg vidste det jo godt. At tempoet de sidste år har været højt. Med tre børn og egen virksomhed, sidder man ikke særlig meget ned. Det vidste jeg godt – i mit hoved. Men på ferien mærkede jeg det også. Helt kropsligt. Fordi jeg kom ned i tempo.

Ferie = kaffeDet lykkedes mig at læse 6 bøger og drikke i omegnen af 30 cappucinoer på de 11 dage, vi var afsted (sådan en koster 2€ i Portugal – så skulle man da virkelig være et skarn, hvis man ikke liiige nuppede én mere). Det er virkelig længe siden, at jeg har været så meget i hængekøjetempo, og jeg er stadig lidt forundret over, at det lykkedes på et praktisk/logistisk plan at gøre det muligt. Mine børn må være blevet større – og så er jeg en hurtig læser (og kaffedrikker) ;-). Endelig havde jeg slettet facebook app’en og instagram app’en fra min telefon. Det frigav også mere tid, end jeg har lyst til at indrømme.

Det var både rart og lidt skræmmende at få øje på det temposkift, og nu er mit fokus meget skarpt på at bevare den ro og det lidt langsommere tempo ind i hverdagen. Det kræver både bevidsthed, tydelige valg og ændring af nogle vaner og tankemønstre. Ikke en helt let opgave egentlig. Men hvem har sagt, at det skulle være nemt…

 

Ro indeni – Ro udenpå

Hjemme igen har vi udover at renovere badeværelse, også foretaget den halvårlige ”rydde-alle-skabe og skuffer-for-ting-vi-ikke-bruger”- manøvre. Det kan lyde som en uoverskuelig opgave, men efter at have gjort det i nogen år, er det ret overskueligt. Og jeg elsker det! Jeg elsker at vide, at vi kun er omgivet af ting, som vi rent faktisk bruger og som skaber glæde. Udover at det er en nødvendig manøvre at foretage hjemme hos os, fordi vi bor ret småt, og derfor ikke pladsmæssigt har ”råd til” at sløse med unødvendigheder, så er der også noget virkelig dejligt i den ro og den luft det giver at rydde op og rydde ud, og kun at omgive sig med det, vi har brug for. Det giver ro indeni i mig, at der er ro rundt omkring mig. Og det er fedt at starte hverdagen helt ”rent”.

 

Noget andet der er fedt er at være på forkant med alt det, man kan være på forkant med, inden der går hverdag i den.

Derfor har jeg:

★ Holdt kalendermøde med min mand

En gang synes jeg, det var det mest usexede at lave med sin mand, men jeg har lært at holde af det. Især fordi koordinerede kalendre frigiver tid til fx at lave noget, der er mere sexet/sjovere/federe, og det mindsker antallet af brandslukninger og feberredninger. Vi har to skoler og en børnehave og to gange arbejde at forholde os til, så om vi vil det eller ej, er der brug for en vis mængde koordinering. Og ja, indrømmet. Vi var få millimeter fra at komme for sent med tilmelding til den kommende camp i Mellemstens klub. Denne gang lagde vi mødet på en cafe (mens børnene var på miniferie hos min mor). Det løftede en en ellers lidt kedelig opgave til noget hyggeligt. Og det er fedt at have overblik over, hvornår vi har brug for barnepige, og ikke mindst få øje på alle de dejlige ting efteråret også byder på.

 

Tilbage til hverdagen★ Opdateret vores ugeplan

Den har ellers har set sådan her ud. Nu er den klar igen med de faste ugentlige aktiviteter i én farve, og dem der gælder særligt for den uge, vi er i, med en anden farve.

 

★ Tjekket op på ekstratøjstasken til Mindstens børnehave

Der var en del af det eksisterende indhold, der var blevet lidt småt….

 

★ Skoletasketjek

Jeg har bedt Mellemsten og Størsten om at tjekke op på deres skoletasker (ingen mugne madpakker – heldigvis) og indholdet af deres penalhuse. De er så store nu (10 og 13 år), at jeg ikke behøver at følge op på sådan en besked – det er fedt! Begge meldte, at de havde, hvad de skulle bruge.


★ Hævet kontanter til skolekantinen

Mellemsten må købe hver fredag. Helt lavpraktisk har jeg bedt om at hæve to ruller 20’ere og to ruller 10’ere over, da jeg handlede. Så er der kontanter nok til resten af 2017.
Den kvikke læser vil tænke, at Mellemsten så spiser for et relativt stort beløb om fredagen. Det gør hun ikke. Men jeg hæver altid to ruller af hver, fordi de kontanter har det med at forsvinde til alt muligt andet, man har brug for kontanter til i disse kontantløse tider.

Hvis jeres skole bruger digital betaling /kantinekort, kan det være, at du lige skal tjekke saldoen på det.


★ Tjekket forældreintra

Det tager tid. For hvorfor er det lige, at der kommer vigtige informationer otte forskellige og godt gemte steder på det medie? Well, den tager vi en anden dag. Men nu hvor jeg var der, printede jeg skemaer, årsplaner og en telefonliste for hver klasse. De er alle sammen tapet op på indersiden af et køkkenskab. På den måde er de ved hånden uden at flagre alt for meget rundt i køkkenet.

 

★ Kigget på fritidsaktiviteter

Hvem skal gå til hvad? Hvilke dage ligger det? Hvornår er tilmelding? Og hvornår starter sæsonen?

 

Hverdagen kræver søvn★ Søvnomsorg

Og så er vi lige så stille gået i gange med at rykke døgnrytmen et par timer tilbage. Selvom det er fristende at sove længe (så længe som man nu sover med en 4 årig i huset) alle feriens sidste dage, så lader vi fornuften og erfaringen vinde her. Det kan være en ret hård nyser at skulle markant tidligere op og i gang i skole, børnehave og arbejde, end kroppen har vænnet sig til over de sidste uger, og dét alene kan faktisk betyde en skæv start på hverdagen, som trækker spor flere uger ind i efteråret. Det er ærgerligt at lande i en følelse af at være bagud fra starten i flere uger eller måneder, når det kan imødekommes med tre-fire dages fornuft sidst i ferien.

 

Arbejdsmæssigt

har jeg brugt de første arbejdsdage på at skabe overblik og lave en endelig prioritering af, hvilke opgaver der skal fylde, og hvordan de skal fylde i løbet af efteråret. Det betyder også, at der er noget jeg skal sige nej til. Det er noget jeg fortsat skal øve mig på, for det er virkelig nødvendigt!
Og så har jeg sørget for ikke at pakke min kalender alt for tæt de første uger, for jeg ved at det tager tid at skifte spor og tempo og fokus, og jeg vil gerne passe ordentligt på både mig selv og mine klienter. Både de og jeg skal have god behandling og ordentlig kvalitet.

 

Forlæng feriefornemmelsen

Derudover har jeg tænkt mig at trække så mange ferieelementer med ind i hverdagen, som overhovedet muligt. Det får du lige et par tips til her:

● Allerførst: Start en onsdag, hvis du kan

Jeg ved godt, at jeg nok er lige sent nok ude med det her tip. Men hvis du kan starte midt på ugen, så gør det. Og hvis dine børn kan starte midt på ugen, så lad dem gøre det. Det kan opleves som en brat overgang at gå fra at have tæt kontakt og føling med hinanden, til at skulle være adskilt i mange timer. I den sammenhæng er en uge på to eller tre dage noget mere overskuelig for alle parter.

● Giv både dig selv og børnene korte(re) dage i starten.

Det er godt givet ud i længden. Starter man op for fuld skrue, kan det give fornemmelsen af at ”ramme muren”, og den mur kan tage ret lang tid at komme af med. Ærgerligt at spænde ben for sig selv fra starten.

● Skab plads til spontanitet

Noget af det der er dejligt ved ferie er, at uret ikke spiller en lige så central rolle, som i hverdagen. Undgå derfor at pakke hverdagen tæt med mange ting der skal nås, og se om der kan blive plads til lidt af den spontanitet, der kendtegner ferie. Pak fx aftensmaden og tag den med ud til vandet, i en park, ud på græsset eller altanen. Det må gerne være simpelt. Vi går efter den slags spontanitet, som ikke skaber ekstra stress.

Hverdag og fællesskab● Fortsæt med at samles om noget som familie

I har lige brugt lang tid sammen mange dage i træk, så det er nemt af få kontakt-abstinenser for især børnene. Det viser sig ofte i mange konflikter, og det vi kunne kalde hysteriske børn.
Jeg ved godt at en hel del forældre også glæder sig til at komme til at være lidt alene og drikke kaffen i fred på arbejdet efter flere ugers ferie med børnekontakt og børnebehov døgnet rundt (mig selv incl). Min dybeste forståelse for det.

Kunsten her er at tænke i overgange. Hjælp dine børn med at vænne sig til, at hverdagen byder på mindre kontakt og mindre tilgængelige forældre end ferien gør, ved at trappe stille ned. Sørg for at samles som familie – hvis ikke om den daglige is, som nok ikke skal være daglig mere, så om en pose æbler eller boller.

● Pas på jeres weekender

Særligt i starten efter ferien. Sørg for at der er plads til at slappe af og connecte med hinanden igen. Giv jer selv lov til at sige nej tak til invitationer og pligter, hvis der bare er brug for at lande sammen igen efter en uge, hvor I har været adskilt (mere end det faktisk er naturligt for os).

● Nye skærmvaner?

En del familier har eksperimenteret med omfanget af skærmtid i ferien. Hvilke erfaringer gjorde I jer? Og hvilke tiltag eller regler skal føres med ind i hverdagen? Det er lige nu, hvor der er et naturligt skift, at I har en særlig mulighed for at bryde en gammel vane og etablere en ny.

● Og til allersidst: Det måske vigtigste tip af alle:

Giv dig selv og din partner og dine børn tid til at lave det skift, det er at gå fra ferie til hverdag. Det tager tid. Og det går hurtigst, hvis det kan få lov at tage tid.

 

Hvis du har lyst til at dele et ”gå-smidigt-fra-ferie-til-hverdag” tip, som du er glad for, er du meget velkommen til at skrive det i kommentarfeltet herunder!

 

Rigtig god hverdag til dig og dine vigtige mennesker!

Psykolog Heidi Agerkvist om en god start på hverdagen

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

 

 

LÆS også:

Hvor længe kan jeg rejse væk fra mit barn, uden at det tager skade?

 

 

2 Responses to Kom godt tilbage til hverdagen efter ferie

 1. Avatar for Jannie Højmark
  Jannie Højmark 6. august 2019 at 14:48 #

  Husk at planlægge en weekend-getaway med din partner inden jul❤️

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 8. august 2019 at 15:32 #

   Ja!!

Skriv din kommentar