Tid til at slappe af – mit bedste trick

Om at tage sin egen medicin og prioritere tid til at slappe af.

 

Jeg har været stille her på bloggen. Længe. Længere end jeg selv har ønsket. Det er ikke fordi jeg ikke har lavet noget. Tværtimod. Der har været tryk på i min forretning.

Som du nok har opdaget, har jeg arbejdet på et stort onlinekursus den seneste tid. Og as much as I love my job, har det også været en hård nyser at få det hele helt færdig, og rettet til og justeret osv. Det svarer vel til at skrive en bog at producere sådan en omgang..

Efter sådan en periode, hvor det hele har kørt lidt for stramt, er der brug for at slappe af.

I krop, i nervesystem, i tanker.

Og i de vigtige relationer. De har holdt lige rigeligt for på det sidste.

 

Og hvordan gør man så det? Det der med at slappe af….

Jeg har en gammel overbevisning med mig, som er en god blanding af ”Man skal yde, før man kan nyde”, ”Jeg skal bare liiiiige tage mig lidt mere sammen”, og ”Jeg kan også godt lige nå det her, inden jeg give mig selv lov til at slappe af eller få en pause”. Gange 100!

 

Jeg har et kæmpe drive, og en arbejdsmoral og handlekraft, der ville tage livet af Dovne Robert på ét sekund. Langt hen ad vejen er det min styrke, og det er gode og stærke ingredienser ind i et arbejdsliv som selvstændig.

Men som det er med styrker, er de også min akilleshæl, når jeg driver rovdrift på dem.

Måske kender du det med at gøre det du er god til alt for meget….?

 

Derfor skal jeg huske at balancere mit drive og mit go-go-go! med noget, der giver hele mit system mulighed for at geare ned, slappe af og tage en pause. Bare en gang imellem.

 

Det lyder nemt. Sæt dig dog i sofaen og glo ud af vinduet. Slap af.

Mmmm. Ja.

Det virker bare ikke. Ikke for mig.

 

Jeg kan ikke finde ud af at lave ingenting. Det bliver jeg urolig af. Og det er der ikke meget afslapning over.

 

Læs også: Tid til dig selv – en by Rusland?

 

Mit bedste trick til at slappe af

Det, der til gengæld virker for mig, er nogle af de helt gamle husmoderlige dyder – nemlig at sy og strikke.

 

strikke, slappe af, strikke, slappe afJeg har ikke lavet den store videnskabelige research på, hvad den gode forklaring er på, at det virker så godt, men et par hurtige skud fra psykolog-hoften kunne være:

 • De små, ensartede vedvarende bevægelser med hænder og arme, sender beroligende signaler til hjernen og nervesystemet. Lidt af samme slags som de vuggende bevægelser, man trøster et lille barn med, gør.
 • De små rytmiske klik med pindene skaber en beroligende lydkulisse, som også virker selvom vi ikke registrerer lyden bevidst.
 • At gøre det samme simple mange mange gange i træk, giver hjernen mulighed for at ”holde fri”/spare på energien (hvilket den elsker), samtidig med at den er beskæftiget, så den ikke går i tomgang og bliver urolig.

 

At skabe giver mening

Mit bedste trick til at slappe af

Næsten færdig…..

 

Et andet aspekt af det at strikke (og sy), som jeg elsker, og som gør mig glad og giver ny energi, er det meningsfulde i at skabe noget.

 

Der er noget enormt tilfredsstillende ved at følge forvandlingsprocessen fra et par halvkedelige garnnøgler, til et stykke ”stof” der vokser frem, for til sidst at blive et færdigt stykke tøj. Det allerbedste er selvfølgelig når min unger vimser rundt i det og ser glade og tilfredse ud.

Det kreative skabelsesproces er så dejlig konkret. Det er helt tydeligt, hvor mange centimeters produkt en halv times ”arbejde” giver.

 

Selvom jeg i mit faglige arbejde lægger vægt på, og er kendt for, at være så konkret og lavpraktisk som muligt, er de psykologiske og relationenelle processer ind imellem svære at indfange og måle. Det kan være en udfordring at hjælpe de familier, jeg arbejder med, til at få øje på de forandringer, de faktisk skaber, for nogen gange er de bittesmå og diffuse – men ikke desto mindre vigtige.

 

Når jeg strikker og syr, er processen langt mere tydelig. Jeg kan se hvor langt jeg er nået, hvilket resultat min indsats har skabt indtil videre, og de sidste steps for at komme i mål er også relativt klare.

Ahh, det giver ro og tilfredsstillelse.

 

Masser af muligheder

At sy er at slappe af

Den her kjole mangler de sidste små detaljer. Det har den gjort i ret mange måneder nu. Der skal klart mere sytid på programmet næste år.

Markedet for garn og stof og tilbehør har virkelig fået et boost og et comeback de sidste år. Det er fedt, for det gør det meget nemmere at få fat i lækre materialer. Udvalget er enormt og det er enkelt og nemt at købe garn – også på nettet.

 

Tjek fx Rito ud. De har et kæmpe sortiment. Jeg er særlig vild med deres udvalg af (og priser på) uld/alpaca garn. Og så har de imponerende god kundeservice. Du kan snildt nå at tanke materialer op til en kreativ og afslappende juleferie.

 

 

Lad os inspirere hinanden til gode måder at slappe af på

Hvordan tanker du op?

Hvad får dig til at slappe af?

Hvordan får du ro og ny energi?

 

Smid en kommentar herunder.

Måske er der en anden travl forælder, der kan bruge din gode ide.

 

Rigtig god slappe af – fornøjelse!

Bedste hilsner
Heidi 

 

 

 

5 Responses to Tid til at slappe af – mit bedste trick

 1. Avatar for Evabeth Mønster
  Evabeth Mønster 7. januar 2016 at 12:07 #

  Det er nok ikke så velset at lave håndarbejde, når man er på jobbet. En enkelt god og effektiv øvelse, der dæmper stressoplevelsen, er at lægge sig på gulvet med strakte ben opad væggen og trække vejret dybt og roligt. Efter blot 5 min har man det meget bedre.

 2. Avatar for Rikke
  Rikke 30. december 2015 at 10:56 #

  Jeg elsker min yoga app, jeg får en dejlig grounding følelse af at blive styret igennem 1/2 times session på ipaden
  Have arbejde er også skøn hjerne afslapning.
  Til at sove på snupper jeg en sudoku.

  Tak for mange dejlige inspirerende stunder i dette univers og godt nytår!

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 30. december 2015 at 16:35 #

   Tak for inspiration – og også rigtig godt nytår til dig, Rikke!

 3. Avatar for Signe Eriksen
  Signe Eriksen 14. december 2015 at 14:24 #

  Jeg har rigtig mange kursister, der siger at syning er deres terapi – så der er klart noget om det. Den fordybelse man kan give sig selv lov til, når man skaber noget, er helt unik. Det må være det samme der gør sig gældende for dem der maler, tegner, laver papirklip eller snitter i træ. Jeg tror det er fordi vi bruger vores hoveder så meget til hverdag, at vi slapper mere af når vi bruger hænderne og vores kreative sider. Det er der ikke så meget plads til i hverdagen, men vi har af en eller anden grund brug for det.

  Dejligt indlæg – måske jeg også skulle prioritere lidt mere sytid til mig selv næste år (sagde sy-læreren…) 🙂

  kh
  Signe

 4. Avatar for Maria
  Maria 14. december 2015 at 12:00 #

  Jeg tror også en af grundene til at håndarbejde (og havearbejde, for den sags skyld) virker afslappende er, at man – helt konkret – udfører et stykke arbejde med hænderne. Der skal ikke tænkes så meget, men “bare” arbejdes. HVis jeg er stresset og har for mange tanker i hovedet kan det faktisk også hjælpe mig at tænke trinene i mit næste sy-projekt i gennem. A la: Først skal jeg sy den søm. Så skal jeg klippe til der. Så skal jeg vende det om.. osv.. Faktsk er det et af mine yndlings “Jeg kan ikke sove”-tricks!

Skriv din kommentar