Hjemmearbejde og hjemmeskole – what to do?
Coronavirussen rejser hurtigt verden over, og i håb om at afbøde konsekvenserne af den er alle landets skoler og insitutioner lukket. Samtidig er rigtig mange forældre hjemsendt med arbejde, og forventes at arbejde hjemmefra. Det stiller alle forældre i Danmark i en særlig situation. Dels kræver det lynhurtig omstilling, og dels har de færreste af os erfaringer med at få den kabale til at gå op. Og ovenpå – eller nedenunder – det hele, er vi alle ramt af usikkerhed og angst i større eller mindre grad. Det gør det ikke nemmere at tænke kreativt og at strukturere en ny hverdag.
Derfor kommer her en række håndtag at gribe i, når du skal jonglere hjemmearbejde og hjemmeskole.
Tag dem du kan bruge og lad resten ligge. Det er ikke meningen at du skal stresse over at gøre det hele!
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 1
Du skal fortsat være forælder – ikke lærer!
Husk at der er forskel på, at hjemmeskole sine børn fuldtid (altså at de slet ikke går i skole), og så den situation vi står i nu.
Du skal ikke undervise dine børn, men hjælpe dem med at lave de lektier og opgaver, som skolen har ansvaret for at strukturere og gøre tilgængelige. Du skal ikke pludselig være hverken hel- eller deltidslærer. Du skal bare være en forælder, der hjælper dit barn med lektier og opgaver.
Bare lige så vi har det på plads. Lad os kigge på hvordan du skaber tid.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 2
Lav en forventningsafstemning med dit arbejde
Afklar med dit arbejde hvor meget de forventer, og lad dem vide hvis det er urealistisk meget. Tjek også hvad der står i din overenskomst (hvis du har sådan en) om situationer som denne. Måske er der formuleringer som ”tilstræbe at udføre arbejdet hjemmefra” og ” i det omfang , det er muligt…”.
Uanset hvad der står, står vi som samfund i noget, vi vel godt kan kalde en nødssituation, og alle parter er nødt til at give sig lidt for at få det hele kan hænge sammen. Det er du ogå. Og det er din arbejdsplads også.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 3
Indstil dig på at det bliver anderledes for en tid
Indstil dig på at du dels ikke kommer til at arbejde på samme måde, som du plejer denne tid, og dels heller ikke kommer til at arbejde så meget, som du (og din arbejdsplads) gerne vil have. Sådan er det bare, og jo hurtigere du bliver bare nogenlunde gode venner med det faktum, jo bedre bliver det for alle. Også for din arbejdsplads.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 4
Hold et møde og læg en plan
Hold et møde med din partner. Hvis du ikke har en partner, så hold et møde med dig selv. Kig på din/jeres situation lige nu. Hvad er dine/jeres vilkår? Hvor meget vil du/I gerne putte ind i den tid der er? Er det realistisk?
Lav så en plan. Skab gerne blokke af tid til hinanden / til dig selv. Man kan nå rigtig meget på tre effektive timer.
Tænk på al den tid du får foræret/ ikke behøver at være på arbejde pt, fordi du ikke bliver forstyrret at kolleger, ikke skal til personalemøder, ikke skal sludre i kantinen og ikke skal pendle. I det lys skrumper en arbejdsdags omfang i tid betydeligt.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 5
Kom hinanden i møde
Lav skiftehold og vær fleksible i hvordan det kan skures sammen, alt efter hvad I har af opgaver og møder hver især. Men lad være med maxe tiden helt ud. Der er også brug for familietid lige nu. Tid hvor I er bare er, og har mulighed for at tage de snakke med jeres børn som presser sig på.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 6
Brug de tidlige morgentimer
Har du større børn, eller børn med et godt sovehjerte, kan du lade dem sove længe, og selv stå tidligt op. Man kan nå meget fra kl 6 til 8.
Jeg har selv benyttet mig af denne strategi et par gange om ugen de seneste år, og jeg kan bekræfte hvor effektivt det er. Det er noget helt særligt sprødt og uforstyrret over de tidlige morgentimer. Og kaffen smager ekstra godt.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 7
Skab overblik for børnene – og husk hyggen
Gør det tydeligt for børnene, hvornår der er skole, og hvad der er på programmet i dag.
Skriv opgaver ned på en liste. Det er tilfredsstillende at kunne strege opgaver ud, når de er løst, og det motivation til lige at snuppe en mere.
Lav en god ramme om hjemmeskolen. Indret spisebordet til klasseværelse eller fælles arbejdsbord. Gør det rart med en frugttallerken, et par stearinlys og noget stille musik.
Husk pauser!
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 8
Hjemmeskole går hurtigt
Husk at hjemmeskole går hurtigere end almindelig klasseundervisning. Dels kender du dit barn rigtig godt, og kan derfor hjælpe meget præcist på dets nuværende niveau. Og dels er der stor forskel på at skulle hjælpe 28 børn og så 1 eller 2. Du er langt mere til rådighed for dit barn/ dine børn, der samtidig ikke skal bruge meget tid på at sidde og vente, men kan blive hjulpet videre med det samme.
Derfor er I langt hurtigere færdig og behøver ikke holde skole fra 8-14, men måske bare fra 9 til 11 eller 12. Derefter er der masser af tid til at gå videre til alle de alternative fag, som denne tid også byder på. Se tip 11.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 9
Lad børnene hjælpe hinanden
Har du mellemstore og store børn, kan de nogle dage være lærere for hinaden.
Større børn kan også lave lektier sammen med deres klassekammerater over skype, messenger eller andre platforme.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 10
Lad bedsteforældre fjernundervise børnene
Send børnenes lektier fra aula/intra videre til besteforældre og lad dem mødes med børnene over facetime, mens du er effektiv med dit arbejde.
Det er win-win for alle parter.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 11
Tænk i al den anden læring dine børn får lige nu
Du må ikke underkende læringen fra alle de alternative fag dine børn helt automatisk bliver undervist i lige nu.
Det kan godt være, at alle i klassen ikke er nået til præcis sammen side i matematikbogen, når de engang vender til skolen. Men alle har fået en god portion læring om livet med sig, og det har stor værdi.
Lige nu lærer dine børn bla. noget om:
➡️ at rykke sammen, når noget kræver det
➡️ at være fleksibel og noget om, hvad man gør, når man er nødt til at lave om på det man plejer
➡️ at prioritere
➡️ at udsætte egne behov for fællesskabt. Både det lige fællesskab hjemme i jeres familier og det store fællesskab i vores land og samfund.
➡️ at få det bedste ud at en meget anderledes situation
➡️ at hjælpe hinanden som familie
➡️ kreativitet og gode ideer der opstår, når kedsomheden har været på besøg en tid
➡️ medier og journalistik
➡️ hvordan samfundet fungerer
➡️ samfundssind
➡️ næstekærlighed og omsorg
➡️ fællesskab
➡️ og ikke mindst lærer det noget om sig selv og om jeres familie, og alt hvad der sker i jeres relationer og dynamikker
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 12
Entrepreneurship på skemaet
Denne tid byder også på masser af muligheder for at opsøge sin egen læring.
Mindre børn lærer rigtig meget gennem leg, så lav ikke lektie-skole for dem hele dagen. Et par timer er alt rigeligt for dem. Lad dem lege og lege og lege.
For større børn er der også masser af læring lige foran næsten på dem.
Kast dine børn ud i nye opgaver. Stik dem en opskrift (eller bed dem selv finde en), send dem i køkkenet, og se hvilken kage der kommer ud af det.
Lad dem være kreative og sæt faget ”innovation og entrepreneurship” på skemaet. Hvad kunne det være fedt, hvis nogen havde opfundet allerede, så vi kunne bruge det i en situation, som den her? Kan vi opfinde noget? Eller få en ide til, hvordan noget kunne se du eller tage form? Noget som kunne gøre noget nemmere eller rarere for nogen i en tid som denne? De gamle? De små børn? Forældre? Venner? Dem der arbejder i sundhedsvæsenet eller i supermarkederne?
Fremtiden (og nutiden) kalder på folk med gode ideer, mod og handlekraft, så spor endelige dine børn ind på den vej.
Hjemmearbejde og hjemmeskole – tip 13
En særlig mulighed
Se også denne tid , som en mulighed for at gøre noget andet. Det er dømt til at mislykkes, hvis vi forsøger at presse en gammel hverdag ned i en ny virkelighed 1:1.
Vi er i en usædvanlig og helt anderledes situation, og det kalder på, at vi gør noget helt anderledes.
Noget af det kunne være at give lidt slip på vores gamle opfattelse af, hvor lang en arbejdsdag hhv. skoledag skal være, for at den tæller. Det kunne også være at tage ”bør og burde” lidt op til revision, når det gælder hvilke arbejdsopgaver der skal udføres. At give lidt ekstra plads til refleksion over, hvad vi egentlig går rundt og gør og prioriterer. Er det det, der giver allermest mening lige nu? Og i det hele taget?
Krisetid giver altid mulighed for udvikling og for at lære noget. Lige nu har vi en hel speciel mulighed for at lære noget nyt. Om os selv og om hinanden. Individuelt og kollektivt.
Det kræver refleksion og dybe vejrtrækninger og at vi træder ud at de rutiner og arbejdsgange vi mere eller mindre ubevidst har pløjet dybe, ved at gå i dem længe.
Derfor dur det ikke, at vi bruger al vores tid på at klemme mest muligt skole og arbejde ind i den hver dag.
Tiden kalder også på at sidde og glo lidt ud ad vinduet, eller ligge på trampolinen med ungerne og kigge op i skyerne. At drikke varm kakao og kramme lidt ekstra. At lade vores (både voksnes og børns) nervesystemer kunne følge med og falde lidt til ro i en tid, der sætter mange følelser i gang. Så skab også tid til at tiden kan flyde i sit eget tempo. Skab tid til at kunne sidde tæt i sofaen (du må gerne være fysisk tæt på din egen familie), og bare sludre lidt eller være stille sammen.
Det er måske det vigtigste hjemmearbejde og hjemmeskole lige nu.
Alt det bedste til dig og dine vigtigste mennesker i en særlig tid.
Alt bliver godt igen!
Bedste hilsner
Heidi
Læs også:
Hverdags – “overlevelses” -guide til familier i et coronanedlukket Danmark
Sådan taler du med dine børn om coronavirus
Coronavirus og børn: Hvad siger vi til vores børn, når deres land lukker ned?
Skriv din kommentar