Den har været på vej i kulissen noget tid, og på få dage er den så brudt ud i fuldt flor. Coronavirussen. Det er gået stærkt de sidste dage, og det er nu (lidt for) spændende, hvor hurtigt den kommer til at sprede sig over de næste dage og uger.
Det skaber selvfølgelig mange tanker, nervøsitet og uro. Også i børnehøjde. For når noget optager de voksne, mærker børnene det med det samme. Også selvom vi synes vi næsten ikke nævner det, eller tænker at vores børn er for små til at forstå, at der er noget på spil.
Med mindre dit barn er i vuggestuealderen, ikke har nogle ældre søskende og du slet ikke har nævnt noget om coronavirus, mens du var i nærheden af dit barn, så kan du være så godt som sikker på, at dit barn har fanget, at der er noget på færde. Og dit barn har også fanget, at dette ”noget”, er noget, der gør de voksne urolige og alvorlige.
Måske har du lyst til slet ikke at nævne det, eller snakke udenom, hvis dine børn spørger til det, fordi du gerne vil beskytte dem og tænker, at ”det skal de ikke bekymre sig om”. Det er et meget naturligt ønske som forælder, og jeg forstår det godt. Men når dine børn spørger, ER de allerede opmærksomme på, at der er noget der hedder coronavirus – og højst sandsynligt har de koblet det med noget, der giver uro og utryghed. Og de ER begyndt at bekymre sig. Derfor er det hjælpsomt for dine børn, at du, som er en tryghedsperson for dem, taler med dem om hvad det er, og hvad der er op og ned i et mediebillede, som kan være uigennemskueligt og skræmmende. Ellers begynder de nemlig selv at forsøge at skabe mening i det hele, og kan på den måde få skabt nogle voldsomme og skræmmende fortællinger om, hvad coronavirus er og hvad der kan ske.
Derfor får du her 12 håndtag at gribe i, når du skal tale med dine børn om coronavirus.
Skærm de allermindste
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #1
Har du et barn under tre uden større søskende, vil min anbefaling være, at du blot lader det være barn og leve i det vi kalder lykkelig uvidenhed om hvad der foregår i verden lige nu. Et så lille barn uden søskende, der kan bringe viden og brudstykker af samtaler med hjem fra børnehaven eller skolen, vil være eksponeret relativt begrænset – hvis overhovet – for alt hvad der har med coronavirus at gøre. Og lad det gerne blive sådan.
Hold snakke om coronavirus på voksenplan, og vær obs på at bede venner og bedsteforældre undlade at bringe emnet op, når jeres barn er i nærheden. Små børn hører mere end vi tror, og der er ingen grund til at lade så børn få adgang til så kompleks information, som de alligevel ikke har nogen forudsætninger for at forstå, gennemskue og lagre meningsfuldt.
Skærm de mindste og næstmindste fra nyheder
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #2
Overvej hvor mange nyhedsudsendelser I skal se i en periode som denne. Og overvej især hvornår I ser dem.
Lad børn under skolealderen, og også gerne børn i indskolingen, undgå at blive eksponeret for nyhedsudsendelser og voldsomme avisoverskrifter. De har endnu ikke de kognitive (hjernemæssige) ressourcer til at bearbejde den information og de ofte stærke billeder hensigtsmæssigt. Billeder og filmklip kan fremstå meget stærke og virkelighedsnære for små børn, og kan nemt rykke med ind i søvn og drømme.
Se nyheder sammen med dit mellemstore og store barn
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #3
Hvis du vurderer at dit mellemstore barn (fra 8-10 år) godt kan håndtere at se nyheder, så sæt jer sammen og se dem. På den måde kan du oversætte og nuancere den information, der kommer ud af skærmen eller radioen, og du er samtidig tæt på dit barn og kan opfange, hvis det bliver forskrækket eller undrer sig særligt over noget bestemt.
Børn, der ser eller møder noget de ikke forstår, vil forsøge at skabe mening i det. I en sag som coronavirus, vil disse forsøg på at skabe mening, kunne ende med nogle voldsomme skrækscenarier og frygt for at alle omkring barnet dør. Den slags fantasier skal børnene ikke gå rundt med alene.
Ser / hører / læser I nyheder sammen, giver det også mulighed for en god og generel snak om mediers brug af overskrifter, statistikker og tal, dramatisk ordvalg og gule breaking news-bjælker.
Mange medier skærper deres overskrifter, for at få høje seertal og mange læsere til deres artikler. Så hvis man kun løber med overskriften, er der nogle nuancer og fakta man ikke får med, og derfor kan man blive mere urolig, end det er nødvendigt.
Tag din teenagers bekymring alvorligt
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #4
Jo større dit barn er, jo flere af de komplekse kognitive (hjernemæssige) funktioner har det adgang til. Det kan reflektere på et relativt højt plan. Det kan tænke ”hvis A, så B, så C….”og regne konsekvenser ud. Og det kan også undre sig over tal, informationer, anbefalinger og tiltag, der umiddelbart ikke hænger sammen.
Derfor kan der også aktiveres stærke følelser. Det gør der, når der pludselig er tale om, at nogen kan dø og man selv har adgang til at følge stigningen i antallet af smittede, og måske samtidig undrer sig over myndigheders anbefalinger.
Undlad at slå det hen som teenagedrama, men lyt og tag dit store barns bekymring alvorligt. Det er et sårbart og overvældende sted at stå i livet, og der er i forvjen mange ting i spil for en teenager (identitet, venskaber, hormoner, fremtidsvalg). Det sidste en teenager har brug for er at blive/opleve sig set på som fjollet eller overdramatisk af sine forældre.
Lyt og tag bekymringen alvorlig. Og hjælp din teenager med at perspektivere de mange tanker og bekymringer så godt du kan. Måske kan nogen af den afmonteres helt, og andre kan sætte lidt i perspektiv. Måske ikke. Det vigtigste er, at der er kontakt og respektfuld lytten mellem jer.
Tag bekymring alvorligt uanset barnets alder
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #5
Og det er selvfølgelig ikke kun din teenagers bekymring, du skal tage alvorligt. Det gælder alle børn i alle aldre. Alle børn har brug for at kunne gå til deres forældre, som jo er deres allervigtigste mennesker, og føle sig taget i mod, hørt og taget alvorligt.
Din opgave er at finde balancen mellem ikke at slå det hen som ingenting, og samtidig heller ikke tage det alvorligt på en måde, hvor du giver liv til bekymringen, så den kan vokse endnu mere.
Du kan fx sige: Jeg kan godt forstå at du er lidt bekymret og bange. Hvad er du mest bange for, når du tænker på coronavirus?
Vis barnet at du godt tør at gå ind på det bange sted sammen med det. Det er i sig selv beroligende.
Lad børnene vise vejen
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #6
Når du som voksen kan blive i tvivl om, hvordan du taler med dine børn om coronavirus, kan det også handle om, at vi som voksne kan tænke, at vi skal fortælle det hele på en gang, på en måde der hænger sammen og er letforståelig, og samtidig er tilpasset til barnets alder og forståelsesniveau. Og har man mere end et barn bliver det allerede indviklet at ramme to forskellige aldre og forståelsesniveauer.
Der findes heldigvis en nemmere og langt mere hjælpsom måde at gå til det på, som handler om at lade din børn vise dig vejen. Når du har givet nogle enkle og overordnede overskrifter på, hvad coronavirus er, og hvad det betyder for verden lige nu (se nedenfor), så lad dine børn vise dig, hvilken vej I skal gå derfra. Børn spørger nemlig om det, de er klar til at høre og forstå svaret på. Så lad dem spørge, og svar så – på børneniveau – på det. Ofte vil det være nogle helt andre spørgsmål børnene sidder med, end det vi som voksne tror er vigtigst, at de hører. Og samtidig vil de ofte have brug for mindre information end vi tror, hvis de blot får ”den rigtige”. Altså den der giver svar på præcis de spørgsmål, de går og ruger på.
”Enkle og overordnede overskrifter” kunne fx være: “Der er kommet en ny slags sygdom i verden. Den smitter mellem mennesker, når man nyser og hoster tæt på hinanden, og den har bredt sig til mange lande. Derfor er den også i Danmark nu, og derfor skal vi være med til at sørge for, at den ikke smitter alt for mange mennesker på en gang. Det er derfor, dem der smittede skal blive hjemme i deres hus, så de ikke smitter. Det er det, der hedder karantæne. Og det er derfor vi vasker hænder og bruger håndsprit, så vi ikke bliver smittet”.
(OBS: Denne artikel er skrevet før statsministeren indførte gennemgribende tiltag før alle danskere d. 11. marts 2020)
Læs også: Coronavirus og børn: Hvad siger vi til vores børn, når deres land lukker ned?
Alle detaljer er ikke nødvendige
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #7
Husk på, at du som voksen har adgang til megen viden og til mange detaljer. Som voksen har du også kognitive (hjernemæssige) kompetencer til at processere alle de stykker information, og du har adgang til og erfaring med at berolige dig selv og holde dig til fakta og fornuft lige dér, hvor du bliver meget bekymret og står på grænsen til at gå i panik (Panik=blive meget bange og ikke føle du har nogen mulighed for at komme ud af situationen). Alle de kompetencer har dine børn endnu ikke eller kun i nogen grad.
Derfor skal dine børn ikke have lige så meget og lige så detaljeret viden, som du har. Sortér derfor i hvor mange detaljer, du serverer. Giv overskrifter og lad så børnene vise dig, hvilke mere detaljeprægede informationer, de er klar til høre.
Hvis snakken udvikler sig for meget ind i noget med død og angst, skal du stoppe den, så barnet ikke skraber mere angst til sig end det kan håndtere. Se de næste punkter.
Du behøver ikke vide alt
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #8
Det kan virke som en umulig opgave at tale med sine børn om coronavirus, når man selv er forvirret, urolig og ikke har overblikket over, hvad der egentlig er op og ned i det hele.
Midt i alt det her, så husk på, at du ikke behøver at vide alt. Når hverken Sundhedsstyrelsen, Udenrigsministeriet, Styrelsen for Patientsikkerhed og Statsministeren har det fulde og hele overblik, men løbende må justere deres strategier, efterhånden som coronavirussen udvikler og spreder sig, hvordan skulle vi som helt almindelige forældre have det fulde overblik?
Det er heller ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at du som forælder er tilgængelig som en tryg og rolig person, dit barn kan søge ro hos og blive taget alvorligt af.
Du må gerne sige ”Lige det der, det ved jeg faktisk ikke”.
At være en god forælder handler ikke om at vide alt, men langt mere om at være en tryg og tilgængelig havn for sit barn – også i tider hvor hele verden er et oprørt hav.
Fortæl gode historier
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #9
Som sagt kan du ikke vide alt, og kan derfor ikke have svar klar til alle spørgsmål. Det er heller ikke dit job som forælder. Dit job er at skabe mest muligt tryghed i en utryg situation. Det gør du bla. ved at fortælle gode historier. I forlængelse af forrige punkt kunne det lyde:
”Det (du spørger om) ved jeg ikke, men jeg ved, at der er nogen, der er kloge på præcis det felt, der er i gang med at finde ud af, hvordan det hænger sammen.”
Eller
”Ja, det er rigtigt, man kan dø af coronavirus. Men der er ingen, der er døde i Danmark. Og vi har dygtige læger, der gør alt hvad de kan for at hjælpe alle”.
Eller
”Det er rigtigt der er mange smittede. Der er også rigtig mange, der allerede er blevet raske igen”
Lad være med at lyve
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #10
I din opmærksomhed på at frasortere udvalgte detaljer, når du skal tale med dine børn om coronavirus, kan du måske blive fristet til at stikke en lille løgn. Den impuls er meget forståelig, men lad alligevel være.
Det kan jo være, at den situation du har løjet (bare en lille smule) om opstår, og så er barnet efterladt med to ting. Dels at en situation det frygtede er opstået, og dels en erfaring med, at det ikke kan regne med hvad dets forældre siger om den slags vigtige ting.
Fx kan man få lyst til at sige: Det er kun gamle mennesker, der kan dø af coronavirus.
Det er jo delvist, men kun delvist rigtigt. Og skulle vi komme til at stå i den situation, hvor det alligevel sker at et yngre menneske dør, så er det ikke alene ubehageligt i sig selv for barnet at få viden om, men særligt utrygt at erfare, at det ikke kan stole på hvad dets allervigtigste mennesker siger.
Så lad være med at lyve!!
Læs også: Parforhold og karantæne: Hvad betyder corona for kærligheden?
Tag dig af din egen uro og angst sammen med andre voksne
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip #11
Det er ikke en nem opgave at være forælder her. For mange af os er selv bekymrede og har svært ved at navigere i en så usædvanlig situation som denne. Det er ikke så mærkeligt, for det er meget begrænset, hvad vi har af erfaringer med sådan en situation. Det kan godt skabe både bekymring og angst på voksenplan. Vi har jo både os selv og vores børn at tage os af og passe bedst muligt på. Og midt i alt det, kan vi komme til at tale for meget om hele situationen med coronavirus, mens der er små eller mellemstore rer til stede. Ganske enkelt fordi vi som voksne også har brug for at tage os af vores bekymring og finde veje at gå. Sørg for at tage dig af din egen bekymring og uro. Det er vigtigt at gøre.
Og det er vigtigt at du gør det sammen med andre voksne, så det ikke kommer til at ligge i luften omkring børnene.
Ring til den første og den bedste voksen du tænker på. Og hvis ikke han/hun har tid, så ring til den næste. Alle voksne har brug for at vende deres tanker om coronasituationen med nogen, og de vil blive glade for at du tager initiativet til det.
Handl fornuftigt og ikke panisk
Sådan taler du med dine børn om coronavirus – Tip # 12
I en situation hvor noget giver anledning til bekymring, er det altid rart at kunne gøre noget helt konkret. Og det er som forældre rart at kunne sige noget helt konkret til sine børn.
Lyt derfor til myndighedernes anbefalinger og tal med dine børn om, hvordan I kan følge dem. Bevar sund fornuft og lad være med at overgøre det, men handl blot på et konkret, fornuftigt og ansvarligt plan.
Som familie må I selvfølgelig gerne kysse og kramme, hvis ingen er under mistanke for smitteeksponering. Måske er der endda brug for ekstra kram og kys for tiden, da de jo er forbundet med tryghed og omsorg.
Tal om hvordan I kan øge håndhygiejnen hjemme hos jer og i skolen og på arbejdet. Der er lavet masser af vejledninger til, hvordan man vasker hænder på den bedste måde.
Undlad at gå i panik, hvis I heller ikke har noget håndsprit. Håndvask er den bedste metode. Så vask heænder og gør det på et fornuftigt niveau. Dvs ikke i timevis og til hænderne tørrer helt ud.
Undlad at kramme ”fremmede”, men husk samtidig at øjenkontakt og smil mellem mennesker ikke smitter, og at andre mennesker ikke pr definition er farlige.
Husk at det bedste du kan give dit barn lige nu er kontakt og dit eget rolige nervesystem. Nervesystemer ”smitter” nemlig. Så hvis dit barns nervesystem er uroligt og det møder dit rolige nervesystem, vil barnets nervesystem indenfor kort tid blive smittet af din ro. Så en af dine vigtigste opgaver lige nu er at holde dit eget nervesystem roligst muligt.
Mit håb er at du efter at have læst 12 tips til at tale med dine børn om coronavirus kan trække vejret en smule dybere og mærke dit nervesystem falde lidt til ro.
Alt det bedste til dig og dine i en tid, der kalder stærkt på ro og omsorg til alle.
Bedste hilsner
Heidi
Skriv din kommentar