Må vi gerne ville holde jul hjemme hos os selv?

[Psykosnack: Max læsetid 3 minutter]

 

Vi vil gerne holde jul hjemme hos os selv. Kan vi det? Må man ændre på en tradition? Hvad nu med vores forældre?

psykosnacksJulen er hjerternes fest. Og traditionernes fest. Alt skal helst være som det plejer, for så er alle glade.

Men hvad gør man så, hvis en af traditionerne er begyndt at stramme lidt? Den føles måske begrænsende og lidt ufri? Må man bryde ud af den? Vi kan alle mærke angsten ved tanken om at skulle sige ”Hey, skulle vi ikke lave om på det her vi har gjort i 30 år?”, når det gælder jul.

På nogen måder er måden vi holder juleaften på, et af de sidste trin på stigen til at blive ”rigtig voksen”. At lave generationsskiftet lige her og sige ”Kære (sviger) mor og (sviger)far. Tak for alle de år I har stået for juleaften. Det sætter vi pris på. Fremover vi vil gerne holde jul hjemme hos os”, er noget vi kan skubbe foran os helt ind i 30’erne – måske endda 40’erne –  fordi bare tanken om at sige sådan udløser så meget angst og ubehag, at vi skal tage et langt tilløb for at vove at gøre det.

Her får du tre tips til at gribe det blidt an, når du gerne vi holde jul hjemme hos dig selv:

1️⃣: Allerførst: Vid at det er et helt naturligt ønske og behov at have lyst til at lave et skift i roller, når det gælder jul. Sådan må du gerne have det. Du er ikke en dårlig datter eller søn, fordi du har lyst til at trække julen hjem under dit eget tag. Så se om du kan slippe både skyld og dårlig samvittighed. Det hjælper ingen af jer.

2️⃣: Introducer dit ønske i god tid. Hvis du fornemmer, at det er meget sårbart for dine forældre at give slip på værtsrollen, så bland det ikke sammen med denne jul, men lad den stå for sig selv. Sig det fx til sommer. Så har alle tid til at vænne sig til tanken og løse de evt. praktiske udfordinger det giver.

3️⃣: Mange i bedsteforældrerollen kan være bange for pludselige at være overflødige. Derfor kan du med fordel lade dem vide, at der bestemt er brug for dem, og fx spørge om de ikke vil stå for anden eller den helt særlige gode sovs eller konfekt, for uden den bliver det jo ikke rigtig jul 🙂

 

Og hey, der er jo også den mulighed at den/jers forældre siger “Tak! Det har vi egentlig også tænkt at I nok snart ville.  Vi har haft vores tid, og nu vil vi nyde at bakke op om jeres”

 

 

Må vil holde jul hjemme hos os selv?

 

Rigtig glædelig jul ❤️

 – Heidi

 

 

 

 

➡️  Læs flere Psykosnacks her

➡️ Mit barn er bange for julemanden – med god grund!

➡️ Julefryd eller julestress?

➡️ 5 veje til en dejlig familiejul

Skriv din kommentar