Gode bøger og podcast om skilsmisse

Står du lige over for, midt i eller på bagkanten af en skilsmisse, kan det være rart at gribe efter inspiration og andres erfaringer.

Derfor har jeg samlet en stak gode bøger og podcast om skilsmisse at kaste sig over her. Hvis du kender og kan anbefale nogle, der ikke er på listen her, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst. Så kan vi sammen hjælpe hinanden med en lang og varieret liste.

 

📚 Gode bøger om skilsmisse

Jeg synes faktisk, at det i lang tid har været svært at finde gode bøger om skilsmisse. Men de seneste år har budt på et par udgivelser, der er værd at læse.

 

“Bliv skilt uden at gå i stykker” af Jan Kaa Kristensen

Det er en virkelig god bog!Bliv skilt uden at gå i stykker af Jan Kaa Kristensen

Den er skrevet i et roligt sprog og går helt realistisk og nøgternt til sagen. Bogen fokuserer på, hvordan forældrene kan hjælp både sig selv og børnene bedst gennem skilsmissen. Det kan de ved at samarbejde. Ikke nødvendigvis det helt idylliske og for de fleste ret urealistiske samarbejde, hvor man er supergode venner, enige om det hele og aldrig bliver irriterede på hinanden hen over den ugentlige spise-sammen-alle-sammen aftale. Men bare et godt nok samarbejde.

Bogen kigger på, hvad der skal til, for at kunne indgå i sådan et samarbejde. Det gælder bl.a. regulering af egne følelser, selvomsorg og evnen til at have et længere perspektiv end blot lige nu. Bogen kommer også med gode bud på, hvad man gør, når der opstår udfordringer og mistrivsel, og hvordan man kan navigere, når der kommer nye partnere til og det hele potentielt ryster lidt igen.

 

“Ulige uger” af Ditte Giese

Journalist Ditte Giese har for ganske nyligt udgivet bogen “Ulige uger”, som er en kærlig guide og et kærligt spark til (ny)skilte kvinder.Ulige uger af Ditte Giese

Den er både omsorgsfuld og fungerer lidt som en stor krammer fra en god ven, når Ditte beskriver, hvor svært det kan være at blive forladt eller skulle gå, og så stå der med knuste drømme og alt for mange tårer og ikke rigtig kunne finde vej. Der er et relativt langt stykke, der handler om vrede, og at det er ok at være vred og også nyde den store drivkraft, der er i vreden. Og så er bogen også et kærligt spark, for det duer ikke at gro fast i sin vrede og blive bitter.

Bogen anviser på både meget konkret, lavpraktisk og også virkelig humoristisk vis veje at gå, når livet har slået en kolbøtte, og man skal vænne sig til en ny virkelighed – delt op i to slags virkeligheder. Én med og én uden børn. Lige og ulige uger.

Der er både tips til madplaner, sexlivet og kommunikationen med den anden forælder.

Ditte formår på fin og reel vis at bringe det ellers ret tabubelagte emne ind, om at det faktisk kan være godt at blive skilt. At det ikke pr. definition behøver at være en katastrofe. Hun har både respekt for sorgen og samtidig også fokus på de muligheder, der ligger i og efter en skilsmisse, hvis man tør gribe dem.

 

“Kom godt gennem skilsmissen” af Gert Martin Hald

En meget lige ud af landevejen bog med et erklæret mål om at hjælpe læseren og familien godt gennem skilsmissen.Kom godt gennem skilsmissen af Gert Martin Hald

Den er fuld af konkrete, håndgribelige råd.

Hele vejen igennem har bogen stor respekt for, at skilsmisser er forskellige, og at man er nødt til at tage højde for det.

Bogen kommer bl.a. omkring:

– Børns rektioner i forskellige aldre og at kommunikere i relevant børnehøjde.

– Samarbejdet med eks’en, og hvor det kan blive særligt svært.

– Hvilken type relation I skal have, og hvad der er realistisk her.

– Mundtlig og skriftlig kommunikation.

– Til sidst i bogen berøres det nye parforhold kort til. Blandt andet forventningerne til hvad det skal kunne, som er noget helt andet end det gamle parforhold var og kunne.

 

Slug kamelen – der kommer flere af Flemming Møldrup og Julie Ralund

“Slug kamelen – der kommer flere” af Flemming Møldrup og Julie Ralund

I denne bog fortæller forfatterne om deres egen proces med at gå fra at være par og forældre sammen til at blive skilt og skulle finde en vej i at samarbejde og skabe plads til kærligheden til deres fælles datter.

Den er skrevet i en let tone og er nem at læse. Bogen byder på gode praktiske råd, og har hele vejen igennem barnets perspektiv for øje.

 

 

“Elsk din eks” af Anna Prip

Jeg indrømmer med det samme, at jeg ikke har læst hele bogen. Den gentagne formulering om at skulleElsk din eks af Anna Prip elske sin eks forstyrrede mig i at tage det ellers gode budskab ind. Jeg forestiller mig, at det kan være lidt udfordrende, måske næsten provokerende, at blive opfordret til at skulle elske sin eks, når man står lige midt i eller på bagkant af en krævende skilsmisse, og netop har brudt forholdet, enten fordi man ikke længere elskede den anden, eller at kærligheden ikke var nok til at få det til at fungere.

Tanken er selvfølgelig, at man kommer langt med at slippe vrede, stædighed og bitterhed og se med mildhed på sin ekspartner og medforælder. Både i det fortsatte samarbejde om børnene og for sin egen trivsels og livskvalitets skyld.

Det er et vigtigt budskab. Så giv bogen et skud, hvis du kan abstrahere fra det med ”elsk”.

 

 

🎙 Gode podcasts om skilsmisse

“Skilsmissen” af Marie Sloma Qvortrup

Marie Sloma Qvortrup inviterer gæster i sin kolonihave, hvor hun selv opholdt sig under og efter sin egen skilsmisse.

Gæsterne fortæller om deres skilsmisse, om hvad de har lært af den, hvor det har gjort ondt, hvad det har kostet, hvor de er nu, og hvilke refleksioner de har gjort sig undervejs.

Det er meget forskellige historier med forskellige forløb, men de er alle meget ærlige.
Det er interessant at høre, hvordan det er noget forskelligt, der har været sværest eller mest lærerigt for de forskellige gæster. Et meget godt billede på, at nok er vi alle sammen mennesker, men hver enkelt situation er unik, og der er mange forskellige aspekter i to menneskers liv, som har betydning for hvordan en skilsmisseproces udfolder sig.

Find Skilsmissen her

 

“Skilsmisseliv” af Mille Marie Christensen

En mere konkret podcast, som har emnebaserede afsnit.Skilsmisseliv af Mille Marie Christensen

Den tager fat i emner som økonomi, deleordninger, relationen til ekspartneren, relation til partners ekspartner, jul, konflikter, weekendmor osv.

Her kan du klikke ind på et bestemt emne og få en håndfuld gode råd med på vejen.

Find Skilsmisseliv her

Den findes på flere tjenester, så søg efter den, hvis linket her ikke hjælper dig.

 

Der findes sikkert flere gode podcasts. Kender du en, så skriv den rigtig gerne i kommentarfeltet allernederst, så vi kan sprede det gode budskab.

 

Enkeltepisoder om skilsmisse i andre podcasts

Jeg er stødt på nogle enkeltafsnit, der kigger på skilsmisse i podcasts, der ikke i sig selv handler specifikt om skilsmisse.

 

Podcasten “Kloge koner” kigger i afsnit 6 på skilsmisse.
Du finder afsnittet herGode bøger og podcast om skilsmisse - Brinkmanns Briks

 

Brinkmanns briks kigger både på børnenes trivsel i skilsmisser her:

 

Og her har Brinkmann Julie Ralund og Flemming Møldrup i studiet til en åbenhjertig snak om deres proces med at blive skilt og blive gode deleforældre:

 

 

Den sammenbragte familie

Er du nået dertil, hvor du har mødt ny kærlighed med tilhørende børn, og går i tanker om at smelte jer sammen i en fælles hverdag, så kan podcasten “Ekstramor” måske være interessant for dig. Den fokuserer specifikt på livet med sammenbragte børn og alle der udfordringer og muligheder, der ligger der.

Find Ekstramor her

 

Kender du til flere gode bøger og podcast om skilsmisse, så lad mig endelig høre om dem, så de kan komme med på listen her.

 

Gode bøger og podcast om skilsmisse - Heidi Agerkvist

 

 

Bedste hilsner

Heidi

 

 

Læs også:

➡️ 10 veje til et godt samarbejde efter skilsmisse

➡️ Bliv skilt uden at gå i stykker

➡️ Hvordan fortæller vi vores børn, at vi skal skilles?

 

Skriv din kommentar