Bøger om parforhold – Parterapeutens anbefalinger

Bøger om parforholdJeg har længe villet lave et indlæg om gode bøger om parforhold og parterapi. Sådan en slags ”Parterapeuten anbefaler”. Og nu er den her!

Herunder finder du mange forskellige bøger om parforhold. Der er både bøger om parforhold rettet mod dig, der gerne vil læse noget meget lettilgængeligt, og der er bøger om parforhold til dig, der er med på lidt mere teori, begreber og nuancer i den mere nørdede og faglige ende af skalaen.

Jeg deler også lidt andre gode sager end blot bøger om parforhold. Der er nemlig for nylig kommet både podcasts og et par tv-programmer af rigtig god kvalitet.

 

📚 Bøger om parforhold 📚

Hanne Hostrup: ”Kærestebilleder”. (1999). Hans Reitzels forlag.Kærestebilleder

Den første bog jeg læste om parforhold og kærlighed var ”Kærestebilleder” af Hanne Hostrup. Jeg opdager nu, at den pudsigt nok er udgivet samme år, som jeg blev kærester med min mand. Kærestebilleder beskriver tre almindelige mønstre, som opstår i parforholdet. Hanne Hostrup illustrer dem gennem betegnelserne ” De halve hjerter”, “Tårnet og Bulldozeren” og “Prinsessen og Tudsen”. Det sjove for mig ved at kigge i den igen nu er, at jeg opdager, at jeg sidenhen har fået et helt sprog fra den emotionsfokuserede parterapi. De dynamikker Hanne Hostrup præsenterer i sin bog er nemlig med udgangspunkt i objektrelationsteorierne. Vi er blevet klogere på de 20 år, der er gået, og samtidig er der stadig meget at hente i en “gammel” bog som denne.

En rigtig fin, letlæst og letforståelig bog til dig, der gerne vil forstå lidt mere om, hvad der sker mellem dig og din partner, og hverken orker at læse en lang eller en lidt sværere og mere teoritung bog.

 

Draiby og Seidenfaden: ”Det levende parforhold – fra konflikt til nærvær”. (2007). Lindhardt og Ringhof.

Kirsten Seidenfaden og Piet Draiby hører til flokken af de mest erfarne parterapeuter i Danmark. Med denne bog deler de dels den teoretiske og vidensmæssige baggrund for, hvorfor vi så Det levende parforholdnemt farer vild og kører fast i parforholdet, og dels en lang række øvelser og redskaber til at komme tilbage til smidig og fri kørsel igen. De kalder selv bogen for en brugsbog. Altså ikke bare en bog man skal læse, men en bog der skal bruges og omsættes – en bog der skal ud og få liv i parforholdene i hele landet.

Bogen centrerer sig om den anerkendende dialog, som ikke nødvendigvis er så langhåret en affære, som det kan lyde til. Fokus er på at skabe en kommunikation i parret, hvor begge parter reelt føler sig lyttet til, og derfor ikke hele tiden behøver at argumentere hårdt og trumfe den anden part for at ”vinde”. Det er der hverken meget samtale eller forløsning over.

Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog og er smukt illustreret at af kunstneren Viktor IV, hvilket gør den nem og ”appetitlig” at bevæge sig igennem. Den er relevant for både fagfolk og privatpersoner. Samme forfattere har også skrevet ”Den levende familie”. En bog der i samme stil sætter familien og familiedynamikkerne under lup og anviser veje til at give plads til mere liv i relationerne.

 

Sue Johnson: Hold mig. (2014). Forlaget Mindspace.

Sue Johnson er en af de store skabere og formidlere af den emotionsfokuserede terapi (EFT), som er den tilgang jeg arbejder ud fra i parterapien. Sue Johnson er verdenskendt og højt respekteret verden over på det felt og ”Hold mig” anses for at være en af grundbøgerne indenfor den tilgang til parterapi.hold mig

Bogen er i den lidt fagligt tungere ende, og er man ikke i forvejen bekendt med tilknytningsteorien og/eller meget interesseret i tilknytning og faglig tilgang til parterapi, skal man nok lave sig en god stærk kop kaffe inden man som menigmand, går ombord i denne bog. Når det så er sagt, er bogen netop at regne som en grundbog indenfor EFT, og den giver en indføring i den måde at forstå parforholdsrelationer på.

Bogens anden del (som udgør langt hovedparten af bogen) er bygget op over ”syv samtaler der skaber forvandling”. Syv kapitler der er fulde af case-eksempler og som tilbyder skabeloner til at tale om de mest gængse udfordringer i en parrelation; de adfærdsmønstre vi kommer ind i med hinanden som tager vores kontakt, når vi trigger hinandens ømmeste punkter, brud på tilknytningen i parrets historie, tilgivelse, forbindelse osv.

I bogens sidste del fremhæves også hvor stor kraft og mulighed der er for at parret i relationerne kan hele hinandens og deres fælles traumatiske sår – hvis vi tør vove sårbarheden.

 

Esther Perel. ”Erotisk intelligens – nøglen til begær i langvarige forhold.” (2016). Gyldendal.

Esther Perel er også en af de store kapaciteter på parterapifeltet. Hun har lavet et utal af TED talks, og hendes bøger er udkommet verden over.

”Erotisk Intelligens – nøglen til begær i langvarige forhold” Erotisk intelligenstager fat i det evige dilemma i balancen mellem tryghed og spænding, som bliver udfordret i langvarige parforhold. Er kærlighed og total tryghed det samme? Hvordan bevarer man nysgerrigheden og spændingen i relationen til et menneske, man kender hver millimeter af? Hvordan kan parforholdet og erotikken leve i en hverdag med små børn? Og fører en god og intim relation altid til god sex?

En virkelig spændende – og også nogle gange provokerende – bog. Esther Perel er ikke bange for at vende meget af det, vi tager for givet helt på hovedet. Hun er heller ikke bange for at give sine egne bud på, hvordan vi bevarer erotikken i de lange parforhold.

 

Susan (Sue) Johnson: ”Tilknytningsteorien i aktion”. (2019) ForlagetTilknytningsteorien i aktion Mindspace.

Endnu en bog af Sue Johnson, der selvfølgelig også tager udgangspunkt i tilknytningsteorien. Denne bog dykker ned i, hvordan arbejde med tilknytningen og de tilhørende emotioner kan skabe varige forandringer i klienternes selvbilleder og deres fortællinger om sig selv – og dermed også nye muligheder for at se deres partner (og øvrige relationer) på nye måder. Det skaber mulighed for at møde sig selv, andre og verden på nye, mere trygge og livfulde måder. Bogen forudsætter et vist kendskab til tilknytningsteorien og er mest rettet mod fagfolk. Men hvis du har mod på det, så giv den en skud alligevel. Den er god!

 

Lorrie Brubacher: ”Emotionsfokuseret parterapi – trin for trin.” (2018). Forlaget Mindspace.

Emotionsfokuseret parterapi - trin for trinDenne bog er skrevet til terapeuter og giver et indblik i, hvordan du – uanset hvilken terapeutisk retning du arbejder ud fra – kan se og bruge tilknytningsteorien som en måde at forstå og arbejde med relationerne hos parret.

Derudover giver bogen en introduktion til den emotionsfokuserede terapi (EFT) og giver gennem en lang række cases konkrete modeller for, hvordan der kan arbejdes med emotionerne, kontakten og tilknytningen, og hvordan de varige forandringer i relationen mellem parret skabes.

 

Thomas Nielsen: ”Kærlighed og parforhold under forskernes lup.” (2011). Plurafutura Publishing.Kærlighed og parforhold under forskernes lup

En virkelig fin bog der forbinder forskning og praksis på smidigste vis. Thomas Nielsen har samlet forskning i kærlighed og parforhold fra de sidste 20 år verden over, og formidler det her på en let og til tider underholdende måde. Bogen er fuld af gode ”takeaways” til dit eget parforhold, og den svarer blandt andet på, hvorfor vi bliver skilt, og om vi bliver klogere i vores næste parforhold. Hvad tænder og slukker vi på? Kan man forudsige om et parforhold holder – og hvor hurtigt kan man i så fald det? Hvad er forelskelse, og leger lige børn egentlig bedst?

En meget fin og solid, men samtidig lettilgængelig bog.

 

John Gottman: ”7 gyldne regler for 2 der lever sammen.” (2010). Boedal.7 gyldne regler for 2 der lever sammen

En klassiker! John Gottman er en af de helt store drenge indenfor forskning i parterapi. Han er respekteret og stærkt anerkendt og har bidraget betydeligt til feltet i sit arbejde på Gottman Institute.

Gottman taler om ”Masters and Disasters of relationships”, og hele hans formidling er centreret om, hvad der er med til at gøre ”the masters” til mestre i parforhold, og hvorfor det er så nemt at føle sig på holdet af ”disasters”.

I sin bog deler han vigtigheden af at tage fat i netop de 7 klassiske udfordringer og dynamikker, som langt de fleste af os vil møde i vores parforholdet – alene fordi vi er mennesker.

 

Jacob Moesgaard: ”100 myter om kærlighed og forelskelse.” (2018). FADL’s forlag.

I denne lille fine bog punkteres 100 myter om kærlighed og forelskelse. Det er virkelig ta100 myternkevækkende at få øje på, hvor meget af det vi går rundt og tror om kærlighed betyder for, hvordan vi handler i og tænker om vores kærlighedsrelationer. Fx udfordres ideen om at ”vi skal følge vores hjerte”. Litteraturen og anekdoterne er fulde af romantiske fortællinger om par, der har fulgt deres hjerter og at netop dét er grunden til, at de har fået et langt og lykkeligt liv sammen. Men vores hjerte kan også føre os i ulykke, hvis vi blindt stoler på det og ikke tjekker op på, om hjertet følger vores værdier i øvrigt.

Bogen kan læses som let underholdning med en ”Nej, hvor sjovt, vidste du at…” tilgang. Og den kan læses med en ”Okay, dér har jeg vist taget fejl. Dét åbner for helt nye perspektiver og muligheder” tilgang. Læs den som du har lyst.

 

Russ Harris: “ACT with love.” (2009). New Harbinger Publications.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg i skrivende stund ikke har læst mere end 10 % af denne bog. Når jeg alligevel tager den med her på listen over bøger om parforhold, som jeg gerne vil slå et slag for, er det fordi, jeg virkelig godt kan lide de 10%, jeg har læst indtil videre.

Russ Harris laver et ordspil i titlen, da ACT både er et verbum – engelsk for at handle/agere, og samtidig er navnet på en terapiretning, Acceptance and Commitment Therapy. Accept og forpligtelse/engagement er i sig selv begge to rigtig gode ingredienser i et parforhold, og Harris’ pointe (som jeg fangede den uden at have læst det hele) er, at et godt parforhold ikke kun bygger på følelser, men også på handling. Og på handling der ikke altid stemmer overens med de aktuelle følelser til at begynde med. Han argumenterer for at handle kærligt – også selvom man ikke er fuld af kærlige følelser lige dér, men mere mærker vrede eller skuffelse. Gennem at stille sig selv til rådighed for kærlige handlinger, kan der igen skabes forbindelse til kærlige følelser. Fx ved aktivt at vælge at give sin partner et knus og blive i det, til nervesystemet slapper af, og vreden afløses af varme og mildhed. De (biologiske) mekanismer glæder jeg mig til at dykke mere ned i, og bogen er nu på min juleønskeseddel.

Russ Harris formidler sin viden i et lettilgængeligt sprog, som kan læses af alle.

 

Jan Kaa Kristensen: ”Bliv skilt – uden at gå i stykker.” (2019). Dansk Psykologisk Forlag.Bliv skilt uden at gå i stykker

Man kan argumentere for, at denne bog ikke hører til på en liste om bøger om parforhold, da den fokuserer på, hvad man stiller op med det fortsatte samarbejde om børnene, når man ikke længere er i et parforhold med hinanden.

Jeg har taget den med alligevel, fordi den jo desværre har sin berettigelse, og fordi jeg er ret begejstret for den, som du kan se her, hvor jeg har lavet en uddybende anmeldelse af den. Og fordi jeg ikke synes, der findes særlig meget godt materiale til dem, der står på den anden side af et parforhold. Så det gælder om at råbe højt om det, der faktisk findes.

 

🎙 Podcasts om parforhold 🎙

Der findes ikke længere bare bøger om parforhold, men nu også podcasts om parforhold. Der er mange derude, der handler om kærlighed fra den ene eller anden vinkel. Faktisk er der virkelig mange podcasts om parforhold og kærlighed. Dem jeg har listet nedenfor, handler alle om parforhold og har en stor faglig tyngde. Samtidig er de meget virkelighedsnære og helt konkrete. Det gør dem nemme at spejle sig selv og sit eget parforhold i, og dermed er vejen til at omsætte inspirationen i sit eget liv ikke så lang.

 

”Where Should We Begin” med Esther Perel (findes hvor du plejer at finde dine podcasts).Podcast om parforhold

Som tidligere nævnt er Esther Perel en meget anerkendt parterapeut verden over. Hun er en af de helt store kanoner. Hun har skrevet bøger (fx ”Erotiks intelligens” som nævnt ovenfor), lavet et utal af TED Talks og nu også flere podcasts.

I ”Where Should We Begin”, får vi som lyttere lov til at komme med ind i hendes terapirum og følge en lang række forskellige par, der kæmper med alt fra utroskab, manglende lyst, familier/svigerfamilier, misforståelse, konflikter, skænderier osv. Det virkelig spændende ved denne podcast er, at Esther Perel deler sine overvejelser om, hvordan hun ser sin rolle i parterapien, og hvorfor hun siger og gør, som hun gør.

Podcasten er på engelsk, så det kræver lige lidt ekstra opmærksomhed at få det hele med.

 

”Hvad gør vi nu?” med Jette Simon (Podimo).

Den danske pendant til ovenstående kommer fra Jette Simon, der for nylig har lavet ”Hvad gør vi nu?” podcasten på Podimo.

Jette er en stor kapacitet inden for den emotionsfokuserede parterapi, både i Danmark og USA. Her i podcasten har en række modige (og tusind tak for det!) danske par indvilliget i at få optaget deres parterapiforløb med Jette, så vi andre nu kan lytte og lære.Podcast om parforhold

Vi hører om intimitet, der forsvinder, om fastlåsthed og opgivelse, om kommunikation, om bagage og tidligere oplevelser, der står i vejen for forbindelse og tillid, om forsøg på at komme i møde, om
afvisninger og handlingslammelse. Og også om mod, sårbarhed, hjerter der åbner sig igen, om håb, om vilje, om forbindelse og om nye blikke på hinanden og nye veje at gå.

Det er en virkelig fin podcast!

Den emotionsfokuserede og mentaliseringsbaserede parterapi er også den tilgang, jeg arbejder med i parterapiforløb hos med. Og hvad betyder de smarte ord så i praksis? Det har du mulighed for at få en fornemmelse af her i podcasten. Selvom det selvfølgelig altid vil lyde forskelligt, når Jette arbejder, og når jeg arbejder. Men så har du et cirka billede af, hvad du også kan forvente i stolen hos mig.

Podcasten er desværre en premiumpodcast og kræver derfor abonnement. Jeg har ingen rabatkode at dele ud, men det er der mange andre, der løbende har – så med lidt søgning kan du nok lytte gratis. Om ikke andet har Podimo en gratis 14-dages periode ved tilmelding.

 

Eks’er for evigt (DR)Podcast om parforhold

En serie på fem episoder om Thomas og Susanne, deres kærlighedshistorie op til at Susanne blev gravid, og de gik fra hinanden. Om deres relation i en tid, hvor de var tæt forbundne som forældre, men ikke længere par. Om at forstå hinanden, om rigtig mange hårde ord og ønsket om at gøre det bedste for deres datter. Men er det bedste, at de har en tæt relation og er venner? Eller er det bedste, at de kun har en samarbejdsrelation? Og hvad gør man, når man ikke ser ens på det?

Gennem afsnittene har Thomas og Susanne besøg af en parterapeut og en familiepsykolog, der hjælper dem videre på en ny vej. En meget fin og ærlig fortælling om den meget svære opgave det ofte er at lande relationen som forældre og samarbejdspartnere, på en måde hvor alle kan være der og trække vejret roligt og frit, nu hvor parrelationen ikke længere er i spil.

 

”Hjerteflimmer for voksne” med Sara Bro (Podimo og DR)Podcasts om parforhold

”Hjerteflimmer for voksne” er også en podcast om parforhold og kærlighed. Sammen med parterapeut Jytte Vikkelsøe, har Sara Bro hver uge to gæster i studiet. Sammen kigger de på de kærlighedsspørgsmål som gæsterne og Sara har med, og der udvikler sig derfra nogle fine og interessante snakke om mange forskellige veje og vildveje i kærlighedens landskab.

Det er en podcast, der er nem at lytte til, og som føles let og uforpligtende. Og som så alligevel sætter nogle gode refleksioner i gang.

 

📺 Tv-programmer om parforhold 📺

Udover ”Gift ved første blik”, der med mange sæsoner på bagen er et veletableret parforholdsprogram, er der for nylig kommet flere gode bud på banen.

 

”Holder vi et år?” (TV2/TV2 play)

I ”Holder vi et år?” følger vi fire par, der har mødt hinanden inden for det sidste halve år. De fire par indlogeres på et badehotel og tre forskellige eksperter – en psykolog, en adfærdsbiolog og en relationsekspert – observerer parrene. Eksperterne observerer dels parrenes samtaler, når de taler frit (så frit som man nu taler, når man ved, at ens hotelværelse er fuld af videokameraer) og dels de forskellige øvelser og opgaver, parrene skal udføre og som er designet til at give eksperterne information. Her får eksperterne indblik i parrenes indbyrdes roller, deres kommunikation, forventninger, nonverbale signaler osv.Tv om parforhold

Det lidt poppede element i programmet er så, at eksperterne skal forudsige, hvorvidt de forventer at parrene stadig er sammen på deres 1 års dag. Det interessante ved programmet er de observationer, eksperterne gør sig undervejs, og de samtaler eksperterne har med hinanden om, hvad de ser. Der er mange gode fif at hente med hjem.

 

”Vi kæmper for at overleve” (DR)

Vi kæmper for at overleve er tv-versionen af podcasten ”Hvad gør vi nu?”. Her inviterer Jette Simon os og tv-kameraerne med ind i sit terapilokale og lader os følge parterapi- og familierelationsforløb fra Tv om parforhold
første parket.

Igen får jeg lyst til at sige tusind tak til de modige par, der har stillet op, og lader alle os, der kigger, spejle os og blive klogere på kærligheden og alt det der kan stå i vejen for, at den kan flyde frit.

Jeg synes virkelig, det er et fint program. Fuld af respekt og varme og fuld af Jettes kæmpestore kunnen. Den kvinde kan virkelig sit håndværk!

 

Parterapeuten anbefaler

Jeg håber, at jeg med denne liste over tv-programmer, podcasts og bøger om parforhold kan inspirere dig, der leder efter god viden og inspiration, til at dykke ned i en bog eller to. Kender du til andre tv-programmer, podcasts og/eller bøger om parforhold, som jeg ikke har nævnt her, og som du synes fortjener en high five, så skriv den gerne i kommentarsporet herunder, så andre også kan få øje på den.

 

God læse – / lytte- / kiggelyst! ❤️

 

Bøger om parforhold - Heidi

 

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

Læs også:

Har vi brug for parterapi?

Sådan arbejder jeg som parterapeut

7 ting du kan gøre for dit parforhold i dag

 

 

5 Responses to Bøger om parforhold – Parterapeutens anbefalinger

  1. Avatar for Mette Liv
    Mette Liv 5. oktober 2021 at 12:28 #

    … Fandt den:
    Kærligheden: fra første øjekast til varigt forhold
    Af: Dan Josefsson og Egil Linge

    • Avatar for Heidi Agerkvist
      Heidi Agerkvist 5. oktober 2021 at 19:19 #

      Fedt! Den kender jeg ikke, men vil straks kigge nærmere på!

  2. Avatar for Mette Liv
    Mette Liv 5. oktober 2021 at 11:46 #

    Læste engang en genial bog, der skitserede, hvordan de mønstre, vi har lært som spædbørn og børn om at få mest muligt nærvær fra vores forældre, også kan ses ind i ens voksne relationer. Der var et afsnit, hvor “det tilpassede barn” blev beskrevet og “det oprørte barn”..
    Titlen var noget a la Kærlighed ved første blik – og så med en undertitel a la “hvorfor vi… “
    Men jeg kan simpelthen ikke finde den…
    Ringer det en klokke ved dig?

    • Avatar for Marie
      Marie 29. januar 2022 at 7:38 #

      Den bog leder jeg også efter! Jeg mener den er skrevet af 2 parterapeuter, en kvinde og en mand. Den var en øjenåbner for mig! Nu kan jeg simpelthen ikke finde den igen….

    • Avatar for Alex
      Alex 17. marts 2022 at 16:00 #

      Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte
      Jytte Vikkelsøe

Skriv din kommentar