Oprydning der gør dig lykkelig – hvis du tør

Oprydning uden at dø af kedsomhed  – findes det?

 

Denne artikel er den første i en serie af tre der handler om, hvordan du kan hente energi og overskud – måske endda lykke – ind i dit liv ved at rydde op og rydde ud.

Denne første artikel handler om hvilken slags oprydning, der dræner dig for energi, og hvilken slags oprydning der giver energi. Du får et par simple men effektive principper at gå ud fra, når du skal i gang med den oprydning, der for alvor gør en forskel.

I den næste artikel i serien inviterer jeg dig hjem til mig og min familie. Vi har nemlig lige været igennem den helt store tur og har ryddet op og ud så det nærmest slog gnister, og jeg har trukket en håndfuld indsigter og tips ud af den proces til dig.

Den tredje og sidste artikel giver inspiration til områder i dit liv, hvor du med fordel også kan rydde op og rydde ud, og kaste et bevidst og kritisk blik på hvad der skal have adgang til din tid, dit fokus og din energi.

 

 

Derfor skal du rydde op og rydde ud

Oprydning. Det lyder kedeligt. I en hverdag med børn og fart på, er der rigeligt oprydning i forvejen, så hvorfor tror jeg, at du skulle have lyst til at læse et indlæg om at rydde op, når det i øvrigt også er noget nær det kedeligste emne i verden?

Det gør jeg, fordi der er en stor portion energi og tilfredshed at hente i at tage kritisk stilling til, hvilke ting du omgiver dig med og hvorfor.

Og hvis oprydning klinger kedeligt i dine ører, vil jeg vove at påstå, at det er fordi du ikke reelt rydder op, men at du mest bare flytter rundt på ting. Det er som hamsteren i hjulet. Det bliver ensformigt og meningsløst og føles opslidende i længden, fordi du aldrig bliver færdig og kommer på den anden side af det. Det får du hjælp til her:

I denne artikel tager jeg dig igennem:

  • Hvilken slags oprydning der sluger din energi, og hvilken slags der tilfører masser af energi
  • Hvad lykke og oprydning har med hinanden at gøre
  • En hjælpsom metode til at at rydde op og rydde ud – effektivt.
  • Tre pointer om bæredygtighed og minimalisme (som slet ikke er så helligt som det lyder)

 

 

Oprydning der sluger din energi, og oprydning der giver energi

Oprydning giver energiOprydning er bare ikke et særlig sexet ord, vel. Det giver lynhurtigt tanker om ”endeløst”, ”kan det betale sig?”, ”hvorfor er det kun mig, der gør det?” ”sisyfosarbejde” osv.

Ting og aktiviteter, der ikke tilfører værdi, er generelt ret kedelige og befængt med tung energi. Den slags oprydning, der handler om at lægge ting på plads igen og igen, eller endnu værre; mest bare flytte rundt på ting, fordi de ikke har en plads, er virkelig en energidræber.

Denne artikel handler da heller ikke om oprydning i betydningen ”lægge ting på plads”, men mere oprydning i betydningen ”rydde op og rydde ud”. Det er nemlig en helt anden disciplin, som bringer meget mere værdi og energi og andre gode sager som overblik, taknemmelighed og ro med sig.

 

Hvad oprydning og lykke har med hinanden at gøre

Mange af er blevet bildt ind, at det der gør os lykkelige er ting. Designermøbler, tøj, tasker, biler, gadgets, køkkenmaskiner, udstyr, sko, ure og telefoner. Og det skal helst være fra den nyeste kollektion.

Men helt ærligt, vi ved jo godt, hvis vi skal vove at være helt ærlige med os selv, at lykken ikke kommer udefra i form af ting. Hvor klichéagtigt og helligt det end lyder, så opstår lykken indeni – og alleroftest pga noget der sker mellem mennesker. Ikke mellem mennesker og ting.

Men fordi reklameindustrien er stærk, og fordi alle råber ”vækst!” som svaret på livet, så har de fleste helt almindelige mennesker rigtig mange ting. Samtidig stiger tallene for depression, ensomhed, angst osv. Så umiddelbart er der ikke en åbenlys sammenhæng mellem forbrug og lykke. Vi bliver fortalt det igen og igen, og kan næsten have svært ved at slippe den ”sandhed”, selvom vi med vores logik godt kan se, at det ikke hænger sådan sammen.

oprydning giver plads til det vigtigeHvis vi ubevidst bliver ved med at handle efter overbevisningen om, at vi bliver lykkeligere af ting, bliver vi ved med at tilføje flere ting til den i forvejen store pulje af ting, vi allerede har – uden den ønskede effekt. Lykken udebliver.

Jo flere ting vi anskaffer, jo mere støj skaber det. Støj, der står i vejen for at mærke, hvad der egentlig giver værdi og glæde på et dybere plan her i livet. Og vi køber endnu mere i håb om at dulme følelsen af uro og af ”der mangler noget i mit liv”. Men det virker sjældent.

For jo, man kan sagtens føle ægte glæde ved en ny kjole eller en cykel eller hvad det nu måtte være. Men det udgør ikke den solide bund for vores lykke og tilfredshed i sig selv. Den består af noget andet. Af relationer og kærlighed mellem levende væsner. Forbundethed, kontakt og interaktion. Kjoler og cykler og nye mobiltelefoner er the icing on the cake.

 

En hjælpsom metode til effektiv oprydning

Jeg og min familie har netop været igennem den helt store omgang oprydning og udrydning (mere om det i næste indlæg). Jeg kan ikke helt huske, hvordan jeg stødte på en facebookgruppe, som netop handler om at leve simplere og med færre ting, uden at det bliver efter modellen ”flyt-ud-i-en-svensk-skov-og-hug-dit-eget-brænde”. Den løsning er alligvel lidt til den ekstreme side og svær at omsætte ind i en almindelig hverdag.

I den gruppe stødte jeg flere gange på den metode til oprydning, som går under navnet Kon Mari metoden. Den er udviklet af en japansk kvinde, Marie Kondo, som lever af at tage ud til folk og hjælpe dem med at rydde op.

Jeg kastede mig over hendes bog, og selvom den efterlader lidt at drømme om, når det gælder lækker læseoplevelse (måske oversættelsen fra japansk til amerikansk til dansk har slidt lidt på kvaliteten), så har den nogle gode pointer. Når jeg nævner den her, er det ikke fordi det er det eneste der dur, men fordi den giver et godt og anvendeligt bud på en struktur for en oprydningsproces, der ellers godt kan være lidt uoverskuelig at gå i gang med.

Update: Marie Kondo har nu sin egen serie på Netflix, hvor hun hjælper familier med at at komme i gang med (og fuldføre) oprydning. Serien hedder Tidying up with Marie Kondo.

 

Gør det dig glad?

Oprydning der goer dig gladHelt overordnet er det bærende princip, at man kun skal omgive sig med ting, man har brug for og som gør en glad.

 

Nemt nok, tænker man umiddelbart. Men så falder tankerne på alle de gamle kontoudtog og breve fra SKAT. Og på den der underlige blenderagtige ting, som ikke er en blender, men som alligevel er en blender, som bare står og fylder i skabet og vist aldrig er blevet brugt mere end én gang. På smykkerne som kan dateres helt tilbage fra før konfirmationstiden. Og så rammer det: Børnenes legetøj! Og dit eget tøj! Og alt det du er kommet til at købe, bare fordi det var på tilbud. Alt det du har gemt, fordi du måske får brug for det engang. Og hvad er det egentlig skuret / loftet / kælderen er fuld af. En hel del, ik? Hvor meget af det har du brug for? Og hvor meget gør dig glad? Og hvor meget er der bare?

 

Sådan bruges Kon Mari metoden til oprydning

Marie Kondos pointe er at grunden til at det tit går galt, og at vi aldrig bliver færdige, når vi rydder op, er at vi rydder op i et rum eller et skab ad gangen. Hun anbefaler at man i stedet tager en kategori adgang, altså fx alt tøjet på én gang.

Den helt simple metode er blot, at du samler alt fra én kategori, fx tøj, på én gang. Altså tømme alle skabe og kommoder og stænger og kroge for tøj – evt voksentøj og børnetøj for sig, men alt tøj i samme ombæring. Også vinter/sommertøj, der ligger på lager, overtøj, sko osv.

Og så tager du hvert enkelt stykke tøj i hånden og mærker om det vækker en gnist af glæde i dig.

 

Da jeg læste det, mærkede jeg straks to forbehold:

Det ene var, at det med at røre ved det og mærke om det vækker glæde, umiddelbart lyder lidt for spirituelt eller føle-føle for nogen (også lidt for mig). Jeg kastede mig ud i det alligevel, og opdagede, at det er faktisk ret enkelt – og det virker. Ret hurtigt kommer man ind i et godt flow, hvor man tydeligt kan mærke ”JA” eller ”NEJ”. Er du i tvivl om nogen tøjstykker undervejs, så lav en måske-bunke og vend tilbage til den til sidst, når du har ”trænet” en god og hurtig fornemmelse for Go eller No-Go. Det må ikke gå for langsomt, for så skaber du alt for meget plads til unødig tvivl, som bare forplumrer processen.

Det andet forbehold var: Skal jeg virkelig røre ved ALLE ting? Det kommer jo til at tage 100 år!!
Også her blev jeg overrasket. Det gør det faktisk ikke. Især ikke hvis man tør overgive dig til det flow der opstår, når man bare følge sin første indskydelse.

Det er enkelt og simpelt – hvis du tør lade det være det.

 

De to ting, du skal fokusere på hele tiden undervejs, er:oprydning kræver fokus

”Har jeg brug for/bruger jeg den her?”

og/eller

”Gør den mig glad?

Udfordringen er ikke at lytte til tanker som ”Måske får jeg brug for den om lidt”, ”Måske kan jeg passe den om lidt”, ”Den har været dyr”, ”Den er virkelig flot (selvom den ikke klæder mig)” eller ”Den har jeg fået i gave”.

Hold fokus på om du har brug for det, og om det bringer glæde. JA eller NEJ!

 

Når du så har været igennem alt det tøj, der befinder sig på din matrikel, så går du videre til næste kategori og fortsætter efter samme princip. Kon Mari metoden anbefaler denne rækkefølge:

  1. Tøjstykker
  2. Bøger
  3. Papirer (fra banken og skat, kvitteringer, tegninger, garantibeviser, forsikringspolicer osv)
  4. Småting (herunder legetøj, køkkenting og nips)
  5. Ting med affektionsværdi

Det anbefales at starte med tøjet, fordi det er det nemmeste sted at starte, og at man på den måde får mulighed for at øve sig på noget lidt nemmere, inden man går videre til nogen lidt mere krævende eller følelsesladede områder for oprydning.

Jeg fulgte ikke rækkefølgen helt slavisk, men det gik fint alligevel.

 

At sikre langtidsholdbar oprydning

Det er to ting der er vigtigt, både for motivationen og for holdbarheden af din indsats.

Den ene er, at alt det du beholder og skal leve med i din hverdag har en plads. Ellers er der umuligt at lave den daglige hurtige oprydning, fordi du så kommer til at flytte rundt på ting igen og igen, og du kommer aldrig til at opleve belønningen for din indsats i form at plads og ryddede rolige flader i dit hjem.

Den anden er, at de ting du sorterer fra kommer ud af dit hjem hurtigst muligt. Ellers har de det med at snige sig ind igen, og så er du tilbage i den gamle trædemølle, hvor du bruger alt for meget tid på at flytte rundt på ting, der ikke har noget plads, som du ikke har brug for, og som ikke gør dig glad. Og som ikke mindst sluger energi og fokus fra noget, du hellere vil bruge det på.

Sælg det på DBA eller andre salgsplatforme og/eller giv det til genbrug / mødrehjælpen / flygtningecentre. En bonus ved det er, at videnskaben fortæller at en kilde til lykke er at gøre noget godt for andre.

 

Det var det.
Så enkelt er det.

 

I næste indlæg inviterer jeg dig indenfor hjemme hos mig selv og deler min og families nylige proces hvad angår oprydning, og jeg deler de indsigter – og overraskelser – jeg fik undervejs gennem de forskellige kategorier.

Men allerede her får du:

Tre pointer om oprydning, bæredygtighed og minimalisme (som slet ikke er så helligt, som det lyder)

Lad mig lige slå fast: Det er fuldstændig op til dig, om du vil kaste dig over oprydning hjemme hos dig. Og det er også fuldstændig op til dig, hvilken metode eller fremgangsmåde du vil bruge, hvis du går i gang. Det skal jeg ikke bestemme!

Jeg skriver artiklen her til dig, der, ligesom mange af de mennesker jeg møder i min praksis, er træt af at rydde op igen og igen, som synes du spilder tiden, og som føler dig lidt kvalt i forpligtelser og overvældet af alt det, du skal have styr på.

Oprydning – altså rigtig oprydning og ikke bare flytte rundt og rundt på ting – er en af veje til at få mere luft og plads og energi. Ikke bare fysisk – men også mentalt. Der bliver ganske enkelt plads til at kunne fokusere på det, der er vigtigt og som giver glæde, fordi alt det, der skaber støj og forstyrrelser, er ude af billedet.

 

Efter sådan en omgang seriøs oprydning og udrydning vil du opleve at:

Overskueligheden stiger

Oprydning - simpelt er godtDet er ganske enkelt nemmere at finde ting og nemmere at lægge dem på plads. Dels fordi der ikke er så mange, og dels fordi alle de ting du bare opbevarede før, ikke længere forstyrrer billeder.
Og så er der mere plads og lys og luft omkring dig. Det gør alting nemmere at overskue. Og den slags smitter positivt på andre felter i dit liv. De bliver også lettere at overskue. Eller det bliver nemmere at få øje på, hvad der spænder ben for, at de kan blive nemmere at overskue.

 

Taknemmeligheden stiger

Det sjove er, at de fleste der har et (over)fyldt klædeskab ofte vil sige, at de ”har ikke noget at tage på”. Når du skærer ind til benet og kun har det i dit klædeskab (eller andre skabe), som du har brug for og som gør dig glad, så er det meget nemmere at få øje på alt det, du rent faktisk har. Og fordi du nu kun har ting og tøj, du reelt bruger og har valgt fortjener at blive, giver det en helt anden fornemmelse af at have præcis det, man har brug for, værdsætte det og være taknemmelig for det.

Taknemmelig er også en af kilderne til tilfredshed og lykke.

 

Du sparer tid

Du skal nu ikke længere bruge tid på at bladre dig igennem bøjler eller bunker med ting, du ikke har brug for mere, ikke kan passe, ikke får værdi af. Du sparer tid på at lede. Og du sparer tid på ikke længere at flytte rundt på ting, der ikke bidrager med noget til jeres hverdag. Meget tid. Det er ret vildt at opleve hvor meget tid og lethed det kan frigive.

 

Derudover er der en en god portion selvkærlighed og lækkerhed i kun at omgive dig med ting, der gør dig glad, og som du positivt har valgt til i din hverdag og dit liv.

Og hvis man som jeg bliver varm om hjertet ved tanken om, at tingene ikke går til spilde, men kan skaber glæde hos andre der kan bruge dem, og at man derved samtidig ikke har skabt ekstra og unødig produktion og forbrug og belastning af kloden, så kan man glæde sig til at gå rundt med et vældig varmt hjerte.

 

Inspireret? Bare gå igang. Det tager ikke så lang tid som man skulle tro, nr man først er i gang. Og der er ingen der siger, at du skal igennem ALT på en enkelt dag. Processen kan fint strække sig over flere etaper. Når det så er sagt, når man langt på en time, hvis man overgiver sig 🙂

God fornøjelse!

 

Psykolog Heidi Agerkvist om oprydning

 

Bedste hilsner

Heidi

 

 

 

 

 

6 Responses to Oprydning der gør dig lykkelig – hvis du tør

  1. Avatar for Christina
    Christina 14. november 2020 at 3:33 #

    Hvad er din holdning til børnenes legetøj. Må de beholde de ting de kun gider lege med to dage om året?
    Og så synes jeg noget af det værste at rydde op i er ting børnene har lavet. Jeg “kan” ikke smide deres tegninger og andre kreationer ud. Har du et tip der?
    Meget relevant artikel 😊

    • Avatar for Heidi Agerkvist
      Heidi Agerkvist 15. november 2020 at 9:50 #

      Man kan lave en rotationsordning, så det ikke er alt legetøj, der er fremme hele tiden. Det bliver ofte mere interessant for børn at “gense” legetøj de har glemt de havde. Så stil noget væk og så tag det frem igen efter et halvt år og byt det ud ed noget andet. Hvis interessen så falder lynhurtigt, er det måske tegn på at det skal videre til nogle andre.
      I forhold til tegninger findes der rammer, hvor man kan “trykke” nye tegninger ind ovenpå de gamle og på den måde gemme gode gamle tegninger og samtidig udstille de nye, uden at skulle have plads til 50 rammer 🙂

  2. Avatar for Christina
    Christina 13. november 2019 at 19:08 #

    Skønt indlæg.
    Jeg har selv været i gang flere gange, men uden at komme helt i bund. Jeg går gerne i stå efter nogle rum eller kategorier.

    Jeg er lidt udfordrer i forhold til tøj.
    Jeg har ikke specielt meget tøj – men der er en del af det jeg bruger jævnligt som ikke “gør mig glad”… Hvis jeg skiller mig af med det, så har jeg bare ikke nok til at komme igennem en uge. Og så er vi tilbage ved mere forbrug.
    Er det så ikke bedre at beholde nogle ting, som man ikke er sååå glad for?

    • Avatar for Heidi Agerkvist
      Heidi Agerkvist 14. november 2019 at 21:55 #

      Kære Christina

      Jo 🙂
      Og så kan du jo evt løbende skifte det ud med “nye” lækre ting du finder i genbrugsbutikker, eller tage hele baduljen med på et byttemarked og måske være heldig at komme hjem med noget “nyt” der gør dig glad 🙂

      God fornøjelse!

  3. Avatar for Helle
    Helle 24. november 2018 at 16:22 #

    Jeg ville ønske, jeg havde en mand, der var med på det – han er sådan en “det er godt at gemme, hvis vi nu skulle få brug for det og så er det også alt for dumt at skulle bruge penge på nyt, hvis vi alligevel skulle bruge det” (bl.a. to stationære computere, der står i et skab (reserverdele), tøj/fodboldstøvler, der ikke er brugt i 10 år osv 😉 Jeg har prøvet at rydde lidt ud, når vi har været flyttet – men jeg synes bestemt godt, at der kan ryddes mere mere op og ud 🙂

    • Avatar for Heidi Agerkvist
      Heidi Agerkvist 26. november 2018 at 10:15 #

      Kære Helle
      Det forstår jeg godt!
      Jeg er imponeret over hvor meget man kan finde virkelig billigt eller gratis på facebook eller DBA – i rigtig fin stand. Men det skal man jo lige få øje på, før man tør tro på det. Jeg øver mig stadig i at huske på det.
      Mon ikke også man kan finde godt fodboldtøj, hvis man får brug for det 😉 ?
      Hold håbet højt, og lad være med at presse ham, men lad ham blive inspireret at dig og den lethed, der opstår i dig, når du får luft og plads om dig. Måske får han lyst til at være med, hvis han må være det i sit eget tempo.

Skriv din kommentar