Sådan bliver du mere nærværende i din hverdag og i dine relationer

 

“Vær nu nærværende – Nu, nu, nu!!”

 

Du har hørt det før. Mange gange. Nærvær er vigtigt. Faktisk afgørende for vores børns trivsel.

bliv-mere-naervaerende-i-dine-relationerOg du har også hørt stemmer problematisere, at vi ikke er nærværende nok som forældre i dag. Nogen kalder os endda egoister, der bare har travlt med at realisere os selv, mens vi forsømmer børnenes behov.

Nærvær er blevet et buzzword, og det at være nærværende er blevet en eftertragtet kompetence, som de fleste af os har lyst til at besidde, men som de fleste af os samtidig er i tvivl om, om vi overhovedet kan finde ud af i tilstrækkelig grad, siden det åbenbart er nødvendigt at snakke om det hele tiden.

Det kan hurtigt føles som en uoverskuelig og en indviklet opgave at være nærværende. Det er er ærgerligt.

 

Hvad er det med det nærvær?

I virkeligheden er det meget enkelt.

Vi er som art bygget til at være nærværende – den evne ligger ganske enkelt i os alle sammen. Vi kan glemme den undervejs i livet, eller ”komme ud af træning”, men evnen til at være nærværende er indbygget i os, og vi kan altid finde tilbage til den, hvis vi vil.

Det er faktisk relativt nemt – hvis man bare lige ved, hvordan man gør.

Der er mange grunde til, at det bliver mere og mere vigtigt, at vide hvordan man får banet vej for, at evnen til at være nærværende kan komme i spil, når kontakten til den er smuttet. Der er nemlig flere og flere elementer i vores hverdag, vores samfund og vores livsførelse generelt, som forstyrrer nærværet og drejer vores fokus andre steder hen – ofte hen på fraværet. Samtidig er vi skruet sådan sammen, at vi af forskellige gode grunde, kan komme til at spænde ben for vores eget nærvær.

Det vender jeg tilbage til.

Lad os først lige kigge på hvad nærvær er, og hvad det egentlig vil sige at være nærværende.

 

Hvad er nærvær, og hvornår er du egentlig nærværende?

Nærvær betyder ganske enkelt, at være tilstede med det, der er lige nu.

 

at-vaere-naervaerende-er-ikke-en-ekstra-opgaveAt være nærværende er at være tilstede lige der, hvor du er. I den situation du er i. I de relationer som er lige der. Med de følelser du har. I den stemning der er. Med det hele.

At være med det der er, betyder ogå, at du ikke har en dagsorden om at ville noget med det, som fx at lave det om, eller få det til at gå væk. Eller at du er suset ud i fremtiden eller hænger fast i fortiden.

At være nærværende er at være tilstede i den situation, du er i på ethvert givet tidspunkt.

 

Hvor nærværende er du i dit liv? Måske ved du det ikke. Her er et par “tests” af dit nærvær:

Hvor er du lige nu? Lige nu mens du læser den her artikel. Er du så tilstede her? Eller suser dine øjne hen over bogstaverne i høj fart, så du kan komme videre til det, du skal bagefter?

Når du leger med dit barn, er du så tilstede med dit nærvær lige der? Eller er du i gang med at skrive indkøbslister i hovedet, og repetere alle de ting du skal huske at tage handling på?

Og når du er i bad om morgenen – er du så tilstede i badet, eller er du allerede på vej på arbejde?

 

Vi vil gerne være mere nærværende – men kan vi det?

Jeg har efterhånden været i kontakt med mange forældre, som alle sammen længes efter at være mere nærværende. Både med deres børn og deres partner – men også med dem selv. De er frustrerede, for de kan godt mærke, at der er et helt naturligt behov som ikke bliver opfyldt. Samtidig føles det uoverkommeligt at skulle tilføje flere punkter på listen over ting, de skal nå hver dag.

Det er nemlig det, de fleste kommer til at tænke nærvær som. Et ekstra punkt på listen. Flere opgaver der skal klemmes ind i et i forvejen stramt program.

Så lad os lige rydde lidt ud i billederne af, hvad nærvær er, og slå fast hvad det ikke er!

 

At være nærværende er ikke at være i konstant kontakt

En hel del forældre tror at de, for at være nærværende, skal være sammen med deres børn hele tiden. Snakke med dem hele tiden. Lege med dem hele tiden. Hele tiden være til rådighed – ofte på ”service-måden”. Det har ikke særlig meget med at være nærværende at gøre.

At være nærværende handler som sagt om at være med det der. Hvis det er stilhed, er der ingen grund til at snakke ”på” barnet. Og hvis det der er, er et barn der leger hyggeligt selv, behøver du ikke blande dig i legen. Du kan sagtens drikke kaffe eller nusse om vasketøjet imens. Når barnet så spørger om noget, eller vil vise dig, hvad det har bygget eller tegnet, så er det jo ”det der er”, og det du skal være til stede med og til rådighed i forhold til. Men du må gerne vente til behovet opstår hos barnet, i stedet for at skabe det selv.

Det er en lettelse for mange forældre at finde ud af, at de ikke behøver at være i konstant kontakt eller konstant til rådighed for at være nærværende.

 

At være nærværende er ikke at være der 100% for børnene

At være nærværende betyder heller ikke, at du skal tage dig selv helt ud af ligningen og alene have opmærksomhed på børnene.

at-vaere-naervaerende-er-at-vaere-tilstede-lige-herAt være nærværende er, at være med det der er, og det betyder i høj grad også dig selv. Faktisk er der ikke noget tidspunkt, hvor du ikke er der. Man kan ikke slippe for sig selv (selvom det nogen gange kunne være lidt en lettelse), så du er nødt til at tage dig selv med i ligningen. Det betyder ikke, at dine behov skal før dit barns, ligesom det omvendte heller ikke er tilfældet. Det betyder blot, at være med det der er. Dermed også med dig, og alt det du indeholder, hvad enten det er ro, irritation, sult, frustration, latter eller lykke.

 

Nærvær er ikke en ekstra opgave på listen

”Jeg har ikke tid til at være nærværende. Nogle dage når jeg nærmest ikke engang at tisse….”

 

Der er pres på familielivet i dag, og at skulle tilføje mere på den lange liste over ting, der skal nås i løbet af dagen, dur ikke.

Heldigvis er det at være nærværende ikke noget ekstra, du skal putte på listen.

Det er derimod en anden måde at gøre alt det, du gør i forvejen. Nemlig at være tilstede i det, og give det rum, i stedet for at ræse afsted fra det ene punkt til det andet i håb om at nå dem alle sammen, inden du falder om af udmattelse sidst på dagen.

 

Nærvær er ikke noget, der kan vinges af på en liste, ligesom indkøb, vasketøj eller lektielæsning.

Det er en måde at give livet og alle hverdagens opgaver mere ro og lidt mere fylde, i stedet for at være noget, der bare skal overstås. Vores mål er ofte at få klaret alle opgaverne, så vi kan komme hen til det tidspunkt, hvor vi rigtige skal hygge os og slappe af og være sammen.

Men sådan fungerer livet ikke. Og hvis vi prøver at få det til at fungere sådan alligevel, bliver alt det, livet byder på, én lang (og uendelig) række af opgaver der skal ordnes, frem for at være et liv der leves og som bevæger og udvikler sig.

 

At være nærværende kræver ikke timelange meditationer i lotusstilling

Reelt er nærvær noget af det mest simple i livet. Vi mennesker er bare sådan indrettet, at vi kan lykkes med at gøre selv de mest simple ting voldsom indviklede.

Evnen til nærvær bor i os, og det kræver ikke noget ekstra udstyr eller ekstra tid at være nærværende.

Så til dig der tror (eller frygter), at det er nødvendigt at at sidde i timevis og meditere for at blive mere nærværende – du kan roligt tro om igen. Meditation er én af vejene til mere nærvær, men på ingen måde den eneste, og heller ikke nødvendigvis den, der er nemmest at starte med.

Nærværet bor inde i dig. Det er gratis, kræver ikke noget ekstra og du kan det allerede. Du har bare glemt det for en stund.

Men hvis det er så naturligt, og vi alle sammen kan det, hvorfor gør vi det så ikke bare?

 

Hvorfor er det svært?

Når nærværet udebliver, og det at være nærværende bliver svært, er der flere grunde til det.

Bl.a. handler det om, at vores sind vandrer, og det smutter rigtig tit afsted til fortid og fremtid i stedet for at blive lige her og nu.

Det er på mange smart nok, for det hjælper os til at lære af levede erfaringer, og det sikrer også, at vi ikke bumler ind i fremtiden helt uforberedt. Fordi vi har evne til at tænke på tværs af tid, har vi også mulighed for at sørge for, at vi har noget at lave madpakker af, at vi har fået afklaret, hvem der henter børn i dag, og hvem der køber gave til fødselsdagen i morgen, inden vi står i en situation, hvor det bliver bøvlet ikke at vide det.

Den evne kan spare os for mange uheldige situationer. At leve 100% i nuet altid og hele tiden er ikke den ultimative løsning på et lykkeligt liv – eller parforhold.

Som med så mange andre områder i livet handler det om balance.

det-er-svaert-at-vaere-naervaerende-hvis-du-hele-tiden-er-paa-vej-videreFor der er rigtig meget liv – lige nu og her – som vi går glip af, når vi hele tiden er fokuseret på det, der kommer lige om lidt, om et par dage eller til sommer. Når nuet bliver et middel til at komme hen i fremtiden. Nuet, som jo er lige her, hvor livet foregår, og hvor vi kan være til stede i de vigtige relationer.

Rigtig meget liv leves efter devicen ”Vi skal bare lige……., så skal vi hygge os” og ”Når vi bare lige har ordnet X g Y, så skal vi rigtig leve livet”. ”Børnene skal bare lige blive lidt større, så…..”

Men det er som om målstregen bliver ved med at flytte sig. Og det liv, vi rigtig skal leve og nyde, bliver ved med at være udenfor rækkevidde. Det føles hektisk og som hårdt arbejde. Og over tid bliver det tomt, fordi vi aldrig helt er tilstede i det liv, der er her lige nu. Det skaber plads til tvivl, utilfredhed og uro.

Det er vores egne signaler til os selvom at noget mangler. Nærværet. Fylden. Meningsfuldheden. Forbindelsen til os selv og til de vigtige mennesker i vores liv.

 

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at være nærværende?

Noget af det allervigtigste for at kunne udvikle sig til et helt og sundt menneske, er at blive set undervejs. Ikke bare at blive kigget på. Men at blive set. Både med øjne og med hjerte.

At blive set for hele sig. Også for de dele vi kunne kalde for besværlige eller irriterende eller forstyrrende. For det hele. For de sider der ikke bliver set, skaber bøvl senere i livet. Dem får vi det svært med. Mon ikke du kender det fra dig selv?

Det at blive set, og opleve at ens forældre er tilstede og tilgængelige og responderer kærligt og meningsfuldt på en, det betyder noget for både selvforståelse og selvværd. At kunne få etableret en stærk tilknytningsrelation er vældig vigtigt for, hvordan barnet opfatter og indtager verden og selv indgår i nære relationer i sit liv nu og fremover.

At kunne se sine børn – til forskel fra bare at kigge på dem – kræver at du er der. Med hele dig. Og med dit nærvær.

Det er i virkeligheden svaret på, hvorfor det overhovedet er vigtigt med nærvær. Det er fordi det giver os mulighed for at se og blive set. Det giver os mulighed for at vokse, og det giver os mulighed for at give næring til vores allervigtigste relationer, så de kan blive stærke og smidige og trygge at være i. For alle parter.

 

Børn er afhængige af relationen med deres vigtige voksne. Både praktisk, sikkerhedsmæssigt og fysisk, men også psykisk og mentalt.

dine-boern-har-evnen-til-at-vaere-naervaerende-intaktNærvær er et vigtigt element for udviklingen af en sund tilknytning, et stærkt selvværd og for oplevelsen af at leve et liv med kvalitet.

Det gælder både børn og voksne.

Livet får mere fylde, når vi er til stede i det. Kærligheden bliver varmere og stærkere, når vi er der til at give den og tage imod den. Og vores billede af os selv bliver mere nuanceret og tilliden større, når vi ikke hele tiden er foran os selv, men giver os selv mulighed for at følges med os selv og smage på livet undervejs.

 

Men hvordan gør man så?

Her til sidst får du tre helt simple tips til at invitere nærværet indenfor i dit liv.

 

★ En ting ad gangen

Selvom man siger, at kvinder er gode til at multitaske, så hold en pause fra det og tag én ting ad gangen. Og gør det også hvis du er mand.

I en travl hverdag, kan det være fristende liiige at ordne en 5-6 ting samtidig, for at få det til en side, så der bliver tid til at være sammen og hygge jer. Måske går det hurtigere af det, måske gør det ikke. Men oplevelsen af at kunne følge med og være tilstede i hvert enkelt ting bliver tyndere. Tempoet stiger ofte – ligesom pulsen. Til gengæld bliver lunten kortere, og det bliver nemt at vrisse lidt af det barn, der spørger om noget midt i det hele.

Tag en ting ad gangen og tillad dig selv at være nærværende i den. Vel vidende at der er flere opgaver, der banker på. Dem tager du bagefter. Én for én.

 

★ Tøm arbejdshukommelsen

Det kan være svært at være tilstede i en leg med dit barn eller i den fælles madlavning, hvis tankerne om alt det, du skal huske at følge op på, når børnene sover, kværner rundt i hovedet på dig.

Jo mere du skal holde aktivt kørende i din arbejdshukommelse (den del af hukommelsen som husker aktivt lige her og nu – i modsætning til både kort- og langtidshukommelsen, som begge henter ”data” frem fra et lager), jo mindre plads er der til at være tilstede i det, du laver lige nu.

Et helt simpelt men meget effektivit trick til at øge kapaciteten for at være nærværende lige nu, er at tømme arbejdshukommelsen. Skriv alt det der kværner rundt ned på en liste. Så står det dér, og du behøver ikke hele tiden at holde hvert enkelt element kørende i din arbejdshukommelse – og samtidig være lidt (eller meget) nervøs for, om du nu alligevel glemmer en af tingene.

Skriv dem ned – alle sammen. Også de små. Så bliver der plads og luft i dit hoved, og du kan fordybe dig i bolledejen, puslespillet eller lektierne med ro på systemet, for du ved at listen husker på det vigtige for dig, til du skal bruge det igen.

 

★ Gør det ikke til et projekt

Den største forhindring for at invitere nærværet ind er at tro, at det er besværligt og tidskrævende, og at det kommer til at tage fokus og energi fra nogen af de mange opgaver en dag i børnefamilien i forvejen byder på.

Så lad os aflive den forståelse – igen.

naar-du-er-naervaerende-kan-du-se-dine-boernAt være nærværende er ikke et ekstra projekt i hverdagen. Det er at gøre og være alt det, du gør og er i forvejen, blot med større fylde og en oplevelse af højere kvalitet.

Så start med at invitere nærværet ind i noget af det mest hverdagsagtige og rutineprægede, du gør i forvejen. At lægge vasketøj sammen, at bygge med lego, at hente børn, at pise aftensmad. Inviter tanker og krop til at være samme sted. Lige her. Og vær så med det der er.

Læg mærke til strukturen på vasketøjet, til madens farver og dufte, til samtalerne over aftensmaden. Hvad bliver der egentlig sagt, og hvad ser du, når du kigger på din familie, mens I sidder der? Altså sådan rigtig kigger. Både med ører og med hjerte.

 

 

Nærvær er både oldschool og low key og super meget hverdag.

Simpelt og vældigt effektivt.

Ikke nødvendigvis på produktion og optimering.

Men på fylde, på meningsfuldhed og på tid.

På livskvalitet og relationer – til jer selv og til hinanden.

 

 

psykolog-heidi-agerkvist-om-at-vaere-naervaerende

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

 

 

2 Responses to Sådan bliver du mere nærværende i din hverdag og i dine relationer

  1. Avatar for Maria
    Maria 13. august 2021 at 14:48 #

    Kære Heidi

    Jeg har længe gået og været rastløs og har ikke helt kunnet definere hvorfor! Jeg blev igår sygemeldt fra arbejdet med stress, da jeg er typen som har set alle huslige pligter som noget der skulle tonses igennem, for så at nå til en nærværende stund – som aldrig kan forudses alligevel. Så dit skriv har i den grad hjulpet mig ekstremt meget, og har lige haft en ægte tude tur af ren og skær lettelse over at jeg endelig har fundet ud af hvorfor jeg er så rastløs. Jeg skal åbenbart hele tiden nå noget, og så bliver min målstreg strukket længere væk konstant og jeg mister overblik. Jeg vil bruge mine 3 ugers sygemelding med lige præcis det du har skrevet, i baghovedet, for det appellerer til den krise jeg selv har konstrueret lige pt. Så tusind, tusind tak!

  2. Avatar for Jesper Dahl Hede
    Jesper Dahl Hede 27. december 2020 at 18:58 #

    Kære Heidi

    Som far, bonusfar og ægtemand med en vigelsesring på højre ringfinger, tak for en ærlig, hjertelig og tankevækkende artikel om nærvær!

    Ville elske at blive udfordret i et forløb, hvor min egen high-end karriere, skilsmisse, ægteskab og repetition af tidl. familiemønstre mm.fl. udforskes.

    Mvh. Jesper

Skriv din kommentar