Lykke – sådan giver du den bedre hverdagsvilkår

[Psykosnack: Max læsetid 3 minutter]

 

psykosnacksLykke er sådan et finurligt fænomen. Vi har alle sammen en fornemmelse af hvad det nok er, men jeg er ret sikker på, at der er nærmest lige så mange individuelle bud på hvad lykke er, som der er mennesker. Ikke desto mindre er lykke noget man forsker i, og noget det er muligt at sige noget generelt om.

I modsætning hvad man kunne tro, og hvad mange går og venter på, så er lykke helt overordnet ikke noget, der kommer til én. Noget som vi skal have fra andre. Noget som går ind på kontoen udefra.
Det der skaber mest lykke er tværtimod den modsatte bevægelse. At give noget. Altså at sende noget væk fra sig selv så at sige.

 

Det kan du gøre på mange måder:

☆ Fx ved at gøre noget for andre.

☆ Holde døren for den der kommer efter dig.

☆ Rejse dig for en gravid / et ældre menneske / en mor med mindre børn i bussen eller toget.

☆ Give en femmer til ham foran dig i køen i netto, som lige præcis havde fået for få kontanter med.

☆ Servere en kop kaffe for din kollega

Det gør andre glade, men det gør dig endnu gladere. Smart!

 

Bæredygtig lykke

Lykke komme indefraEn anden måde at øge lykke på er at gøre noget godt for planeten. Noget tyder på at folk, der agerer bæredygtigt (bredt forstået), og gør brug af genbrug også rapporterer om højere hverdagslykke, end folk der ikke har det aspekt og fokus som en del af deres liv. Der er noget meget tilfredsstillende i at have en adfærd, der ikke bare giver mening lige her og nu, men også samtidig byder ind i en større meningsfuldhed. Det er lykkebringende at gøre noget for andre, også selvom det er på afstand og på et mere generelt plan, end det er når man står sammen med den person, man kan se får direkte glæde af din handling.

(Og blot for god ordens skyld har de studier, der undersøger dette flere år på bagen end den aktuelle og relativt nye opmærksomhed på klimaet, og er på den måde ikke skabt eller påvirket af nuværende diskurser og tendenser).

Vil du starte endnu simplere end med de ovenstående eksempler, kan du også det.

Du kan invitere lidt lykke ind, ved at: 

1: Smile – til alle og hvem som helst. Også dem du bare går forbi på gaden uden at kende dem. Smil. Det er ganske enkelt umuligt ikke at blive i godt humør.

2: Sige tak – til kassedamen, postbudet, dine børn, pædagogen, naboen, din partner, din kollega. Sig tak for selv den mindste ting. Og gør det tit. Det både øger din egen følelse af taknemmelighed, og det smitter! Og dermed får du dobbelt effekt, for vupti har du bevæget dig ind kategorien ”at gøre noget for andre”, og derfra ruller bussen derudaf – med kurs mod mere lykke!

God fornøjelse!

Lykke er simpelt

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

 

Læs flere psykosnacks her:

❤️ Styrk dit parforhold på 4 sekunder

❤️ Har du fat i livet, eller har livet fat i dig?

❤️ Taknemmelighed giver hverdagslykke

❤️ Hvad dulmer du dine følelser med?

 

Skriv din kommentar