Har du fat i livet eller har livet fat i dig?

Et kraftfuldt spørgsmål at stille dig selv på vejen mod det gode liv

[Psykosnack: Læsetid max 3 minutter]

 

psykosnacksVi drømmer alle sammen om det gode liv. Hvem vil ikke gerne det?
Men hvad er det gode liv? Ved du, hvad det er for dig?

Mange af os har svært ved at svare på det med mere end nogle meget generelle ønsker som fx ”at have det godt”, ”være glad”, ”have penge nok”, ”have et godt parforhold”.

Det er alt sammen meget godt – men det er også meget ukonkret. Og når noget er ukonkret, er det svært at handle på. Og så sker der typisk ikke så meget. Livet går. Oftest på en fin nok måde. Mange går dog rundt med en fornemmelse af, at der er mere til det end som så. Men hvor bliver det af?

Du er nødt til at skabe det liv i den form du gerne vil have. Nogen vil sige tiltrække det. Jeg vil hellere kalde det at handle på det, tage ansvar for det eller skabe rammerne for, at det kan udfolde sig som du ønsker og som gør dig glad.

Og hvordan gør man så det?

Som sagt er det svært at handle på noget, man ikke rigtig ved hvad er. Så første step er at finde ud af, hvad et godt liv er for dig. Du er nødt til at blive meget mere konkret end ”Jeg vil gerne bare være glad”.

Hvem lever dit liv?Hvad er glæde for dig? Hvordan ved du, at du er glad? Hvad – helt præcist – gør dig glad? Hvordan mærker du det? Helt konkret. Skriv det ned. Eller tegn det.

Til inspiration bliver jeg glad af at skabe ting. Det gælder både professionelt i form af foredrag, online forløb og artikler, og privat i form af at strikke og at skabe noget med lækkert papir og lækre tusser/penne. Derudover gør god kaffe mig glad. Og samtaler med mennesker, der har noget på hjerte og som står frem med det og står ved hele sig. Og så bliver jeg glad af at tage chancer og gøre mig modig
– og se hvor det bringer mig hen.

Hvad gør dig glad?

Og hvad skal du helt konkret gøre for at bringe mere af det ind i dit liv?

🤩 Hvis du bliver glad af at vågne veludhvilet, skal du sørge for søvn (og ikke blive oppe med Netflix til alt for sent)

🤩 Hvis du bliver glad af at være helt alene og have fred til dine egne tanker og til at mærke dig selv, skal du sørge for at skabe tid og mulighed for at være alene (og lade være med at fylde hele din dag med ting, der kræver at forholder dig til andre).

🤩 Hvis du bliver glad af at tabe 10 overflødige kilo, skal du handle efter det (og sandsynligvis sige nej til fredagskagen på arbejdet, selvom det er nemmere at falde ind i den adfærd alle kollegerne har).

Det er svært at ændre vaner, og det er især svært hvis vi ikke kan se meningen med det. Og det kan vi ikke, hvis vi ikke har noget mål for øje. Derimod er det noget nemmere at vælge til og fra, hvis det står helt klart for os hvad vi er på vej henimod. Helt konkrete mål for mere glæde.

Når du kender dit mål, kan du stille dig selv dette meget simple, men virkelig virkningsfulde spørgsmål som kan være din vejviser mod det liv du længes efter, nemlig:

Bringer det her mig tættere på eller længere væk fra mit mål?

Præcis det spørgsmål hænger på min opslagstavle over mit arbejdsbord, og har gjort det noget tid. Det behøver det egentlig ikke mere, for det er blevet en integreret del af min måde at tænke og handle på, i forhold til hvor jeg gerne vil være og bringe mig hen i mit liv.

Når man først kender sit mål, er det i virkeligheden simpelt – både privat og arbejdsmæssigt. Hvis jeg gør xx / bruger min tid på xx / ikke gør xx / spiser xx / tænker xx / beslutter xx, bringer jeg så mig selv tættere på eller længere væk det, der for mig er det gode liv?

 

Psykolog Heidi Agerkvist

 

God fornøjelse!

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

Læs flere psykosnacks her:

➡️ Styrk dit parforhold på 4 sekunder

➡️ Taknemmelighed giver hverdagslykke

➡️ Livet er ikke retfærdigt

 

Skriv din kommentar