Sidste-øjebliks-tips til julefred. Du kan sagtens nå det!

Dette er sidste adventslåge ud af fire i 2018. Hvis du har misset de første tre, kan du finde dem her:

[1:4] Julehygge: Sådan får I en hyggelig december Vælg til i stedet for at vælge fra.

[2:4] Må man blive skuffet over en gave? Førstehjælp til skuffede børn og bedsteforældre.

[3:4] Mit barn er bange for julemanden – med god grund! Undgå angste børn juleaften.

Nr 4 er lige her ⬇️

 

Julefred på kommando – kan man det?

Det er juleaften i morgen. Hvor blev den december lige af? Vi ved det ikke, men nu er den gået, og den store finale står for døren.

”Vi når det ikke!!!”, har du måske lyst til at råbe. For der er stadig mange ting på både din mentale og din fysiske to do liste, som du synes skal være på plads, før julefreden kan sænke sig.

Her får du et par tips til at skabe plads til julefred og måske endda også julefryd, her dagen før dagen.

 

Kig på alt det, du allerede har nået

Listetjek giver ro og julefredInden du bliver alt for forpustet over alt det, du ikke har nået endnu, og gerne vil nå inden i morgen, så tag lige et kig på alt det, du faktisk allerede HAR nået i december. Nu er det ikke fordi meningen med livet som sådan er at NÅ en masse. Men hvis vi slet ikke lægger mærke til alt det, vi faktisk når og gør og udretter og deltager i og arrangerer hygger os med undervejs i livet, men hele tiden blot er på vej til det næste, så mister vi en del af fornøjelsen ved livet og vores vej gennem det.

Så lad lige tankerne løbe tilbage over de sidste uger. Hvad har de budt på?

For mit vedkommende har de bla. budt på:

 • Flere omgange gløgg og æbleskiver
 • Fremstilling af juledekorationer
 • Oppyntning i huset og med lyskæder udenfor
 • Mormors vaniljekranse
 • Juletræstænding på torvet
 • Risengrød
 • Besøg af børnehavenissen
 • Cirkeline juleteater med Mindstebarnet
 • To virkelig dejlige julefrokoster
 • Årets familiejuletur under de mange flotte julelys i Århus
 • Hjemmelavede havregrynskugler
 • Nissedør med tilhørende små drillerier og en enkelt gave
 • Julekalender (både dem i TV og den fra Summerbird)
 • Luciaoptog i børnehaven
 • Julekoncert på skolen
 • Hente og pynte juletræ
 • Julegavehemmeligheder
 • Besøg på det mest vanvittige kæmpestore propfyldte julemarked jeg nogensinde har set
 • Juletegnings-tegneri
 • Kalenderlysnedtælling og
 • Udstilling af elevernes vildt flotte kreationer i årets juleværksteder på skolen.

 

Du har allerede gjort det godt!

Det er en del mere juleri end jeg først tænkte, jeg havde formået at skabe i en december, der er gået stærkt. Det bliver tydeligt, når det kommer på skrift, for vi har tendens til meget hurtigt at glemme alt det, vi har gjort og har gjort godt, når vi fokuserer på alt det, vi ikke har gjort eller nået endnu. Og det er selvfølgelig smart, at vi er indrettet med en vis fremdrift, så vi ikke går i stå. Men hver ting til ting tid. Og det hjælper på både ro og julefred, at hjælpe sig selv til at få øje på alt det, man allerede HAR puttet i puljen.

Julelys giver julefredDerudover har der så været alt det almindelige hverdagshalløj, som et familieliv byder på, og der har været en del u-almindeligt halløj at forholde sig til også. Jeg skal undlade at trætte dig med indholdet af det, men kan bare sige, at det ligger i kategorien ”flytte i gammelt hus, som løbende byder på overraskelser med varierende charme”.

Er jeg en særlig slags menneske, når jeg kan lave så lange fine lister? Nix, det er jeg på ingen måde! Jeg vil vædde med at det samme er tilfældet hjemme hos dig. Du har også allerede julet meget mere, end du selv lige tror, samtidig med at du har håndteret almindelig hverdag og sandsynligvis også haft fornøjelsen af et eller andet ekstra fra den ualmindelige hverdagskategori.
Giv dig selv mulighed for at få øje på det, og lad også de små ting tælle med. Så får du også en liste, der overrasker dig selv. Ligesom min overraskede mig.

Ahh, det giver allerede lidt mere ro – og julehygge – gør det ik’?!

Er det afgørende?

Kig på det, du synes du skal nå inden i morgen.

Der er en flæskesteg, der skal hentes, og noget vasketøj der skal hænges op. Og bordpynten til julebordet laver heller ikke sig selv. Og rengøring. Og gaver der skal pakkes ind… Og…… Og…

Der er selvfølglig noget, der er vigtigt at nå inden i morgen. Og så er der noget, der ikke er vigtigt. Langt det meste falder i den sidste kategori. En af vejene til at svøbe dig i julefred på, er at beslutte dig for kun at lave de ting, der er vigtige og droppe de andre. I denne sammenhæng betyder vigtig afgørende.

Det er selvfølgelig afgørende at få hentet flæskestegen, og det er afgørende at få pakket gaverne ind. Men er det AFGØRENDE at få gjort hele huset rent? Eller kunne du (eller en anden!!!) nøjes med at støvsuge stuen? Er det afgørende at have lagt sengetøj på ekstradynerne til de overnattende gæster, eller kunne de selv lige trække det på, når de kommer? Er det afgørende at lave hjemmelavet konfekt i dag? Hvis det bidrager til julefred og -hygge, så er det. Men hvis det dybest set er en stressfaktor og ikke bliver hyggeligt, så drop konfekten helt. Eller køb noget. Eller bed nogen bedsteforældre med god tid om at tage noget med. Julestress er ufedt.

Vigtigt betyder afgørende, og der må max være 50% fra din oprindelige ”Det skal jeg nå inden i morgen” liste tilbage, når du har kørt den gennem ”vigtigt betyder afgørende”- maskinen. Hvis du har mod på at give julefreden ekstra gode vilkår for at sænke sig, så del halvdelen af de tilbageværende AFGØRENDE opgaver ud til nogen andre end dig. Hvem siger, at du alene er ansvarlig for at sikre julefred?

Juleaften med julefred

Det er nemt at tro at hyggen og julefreden er afhængig af de ydre rammer. I bedste mening vil vi gøre det helt perfekt, så vi kan skabe de optimale rammer for hygge og ro og julemagi. Så vi spurter rundt og forsøger at optimere på de ydre rammer, mens de indre vilkår for at mærke lykke og julefred, bliver mere og mere mast.

Hvad er julefred for dig?Jeg stemmer for, at vi lader de ydre rammer passe sig selv lidt. Tænd et par lys og lad det være fint med det. Ægte julefred kommer ikke udefra. Den kommer indefra. Og den opstår mellem mennesker. Ligesom en hyggelig fødselsdag ikke bliver hyggelig, fordi vinduerne var pudsede og der var mange og perfekt anrettede retter.
Mange af de sjoveste og mest hjertevarme fester og arrangementer jeg har været til, været hjemme hos nogen, hvor det roder lidt i krogene, og hvor Emma Gad og hendes crew ville få nervøse trækninger.

Så drop alt det der bare stresser yderligere i dag. Hvis det ikke er afgørende, ja så er det ikke afgørende, og dermed er der ingen, der dør hverken lidt eller meget af, at det ikke bliver gjort. Gør det, hvis det er afgørende. Eller hvis du oprigtigt og helt ind i knoglerne hygger dig med at lave finurlig og sirlig og tidskrævende bordpynt, så gør det. Ellers drop det. Ud med det og ind med plads til at forbinde dig med dig selv og med dem du holder af, som sikkert kalder på dig og dit dejlige selskab lige nu.

Hvad er julefred for dig?

Ved du egentlig hvad julefred er for dig? I hvilken situation mærkede du det sidst? Hvad forbinder du det med?

For nogen er fornemmelsen af, at ”nu sænker julefreden sig” især forbundet med julemaden eller andet spiseligt. For nogen er det noget visuelt – de mange lys fx. For andre er det den særlige julemusik – måske helt bestemte sange. For andre er det knyttet til en bestemt aktivitet, som at gå i kirke, pynte juletræ, bage pebernødder, eller når nisserne gør præcis det, de har gjort hvert år.

Julefred føles som……?

Hvilke følelser og kropslige fornemmelser er julefred forbundet med for dig? Insister på at give dig selv mulighed for at være præcis dér fysisk og mentalt, hvor du kan lukke julefreden ind. Hvis det fx er at se præcis den scene i Disneys Juleshow hvor fuglene binder sløjfen på Askepots nye festkjole, så slip kartoffelskrælleren og gå ind og se præcis den scene – med god samvittighed. Hvis det er at høre en bestemt julesang, så sæt den på og giv dig tid til at lytte og tage juleglæden ind.

Det er ikke egoistisk at tage en pause eller strege noget, der kunne være fint, men som ikke er afgørende fra listen, til fordel for selv at mærke julefred og glæde. Du tager ikke noget fra andre. For den måde vi allerbedst bidrager til julefred og -fryd på, er ved at fylde os selv med den, så vi kan lade det løbe over, og så vi kan smitte hinanden med det.

 

Bare til inspiration får du mine bedste sidste øjebliks julefreds-udløsere her:

Julefred kommer med de rigtige sange🎄 Det er ikke rigtig jul før jeg har set Love Actually

🎄 Sangen ”Drivin’ home for Christmas” gør mig varm om (jule)hjertet – hver gang.

🎄 Det virker også altid at tage en kop kaffe eller et glas vin med ind i sofaen og så slukke for alt almindeligt lys, så juledekoraktionerne og lyskæderne udenfor og på juletræet kan hyggelyse i fred, og så bare sidde der i stilhed lidt. Alene eller sammen med nogen.

🎄 På selve juleaften skal jeg i kirke, og jeg håber vi skal synge Dejlig er jorden. Det er min yndlings.

🎄 Og ja, så skal jeg netop se den scene i Disneys Juleshow, hvor Askepots kjole bliver skabt. Og jeg skal synge højt og lidt skingert med på ”Vi kan sagtens, vi kan sagtens, vi kan sagtens sy den kjole, det er faktisk kun en smule, der skal syes med et par nåle” (og mumle lidt dér, hvor jeg stadig ikke helt har styr på teksten).

Så er det nemlig rigtig jul – med julefred i mig ❤️

 

Rigtig dejlig adventssøndag og rigtig god jul til dig og dine allervigtigste mennesker

Psykolog Heidi Agerkvist om julefred

 

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

LÆS OGSÅ:

[1:4] Julehygge: Sådan får I en hyggelig december 

[2:4] Må man blive skuffet over en gave?

[3:4] Mit barn er bange for julemanden – med god grund! 

 

 

 

Skriv din kommentar