Kan vi finde kærligheden igen?

Denne artikel er til dig, der står et sted i dit parforhold, hvor det hele føles lidt for shaky. Til dig, der er i overvejelser om, hvorvidt I skal gå fra hinanden, eller om der er en chance for, at I kan finde kærligheden igen.

Træk vejret. Vi følges lige ad i fem minutter her. Måske kan jeg hjælpe dig lidt videre. Hvis ikke til fuldstændig klarhed, så bare til at blive klogere på, hvad du kan gøre for at få mere klarhed.

 

Kan vi finde kærligheden igen?

Jeg har siddet med mange par, der ligesom dig udtrykker tvivl. Kan vi finde ud af det her? Er vi rigtige for hinanden? Kan vi finde tilbage til det, vi havde? Kan vi skifte skænderierne ud med noget bedre? Skabe forbindelse igen?

Kan vi finde kærligheden igen?Det gør det selvfølgelig ikke bedre, at mange par finder sig selv i den samme, urolige situation fuld af tvivl og frustration, som du står i. Men det gør det meget menneskeligt.
Mest af alt er det et tegn på, at den måde vi lever vores liv på i dag giver hårde vilkår for parforholdet. Jeg synes godt, man kan se det som, at mange parforhold bliver ramt af livsstilssygdomme. De lider af opmærksomhedsmangel, for lave kontakttal og kunne også trænge til en bedre kost i stedet for at skulle nøjes med at næres af den tid, der er tilbage, når alt andet er ordnet og gjort. Den tid er der ikke så mange vitaminer i.

Det er nemt at lande der, hvor kontakten siver ud i sandet. Den såkaldte gnist forsvinder, og i stedet træder håbløsheden, tvivlen og opgivenheden ind på scenen.
Og længslen…. længslen efter at føle sig forbundet og elsket. At være tryg og høre til.

Måske går bølgerne højt, og I skændes meget. Irriteres over hinandens måde at gøre tingene på. Eller ikke gøre tingene på. I misforstår hinanden, sårer hinanden, ryger skævt af hinanden og smækker med dørene.

Måske er der bare blevet stille. I har begge trukket jer. Typisk vil en af jer have prøvet i længere tid at række ud og skabe kontakt på mere og mere desperate måder, mens den anden af jer ikke helt har vidst, hvordan I skulle tage imod de kontaktforsøg. For det plejede jo at gå galt uanset. Og nu har I begge trukket jer. Og der er blevet stille. Helt stille.

 

Det store spørgsmål melder sig: Kan vi finde hinanden igen?

Det er selvfølgelig fuldstændig umuligt for mig at svare på, om lige præcis dig, der læser med her, og din partner kan finde hinanden igen. Men jeg kan give dig en række spørgsmål, du kan stille dig selv, og svare så ærligt som muligt på. I første omgang blot overfor dig selv. Det kan hjælpe dig til lidt mere afklaring med dig selv. Så er det alt andet lige nemmere (ikke nemt, det ved jeg godt) at finde modet til at starte snakken med din partner om den situation, I befinder jer i, og hvor du står i den.

 

Allerførst:

➡️ Er der stadig kærlighed mellem jer?

Det er et meget stort spørgsmål – og ikke altid nemt at svare på. Og så alligevel. Tænk kærlighed bredt her. Det er ikke sikkert, du lige nu kan mærke de store svulmende følelser. Men har du stadig lyst til at være sammen med din partner? Har du lyst til, at I skal følges videre gennem livet? Har du lyst til, at I skal finde ud af at få det bedre sammen igen og fortsætte sammen? Har du lyst til at finde kærligheden igen og nære den og værne om den?Er der stadig kærlighed mellem jer?

Eller er kærligheden slut? Er der ikke mere kærlighed at finde?

Det er ikke spor sjovt at stille sig selv det spørgsmål. Men gør det alligevel. For svaret er vigtigt.

Hvis der kærlighed, er der håb.
Hvis der ikke er kærlighed mere, er det nogle andre spørgsmål, du skal stille dig selv. Dem får du i næste artikel (udgives 17. 11.22).

Hvis der stadig er kærlighed, som vi også i denne sammenhæng kan kalde varme/venlige følelser, er det relevant at kigge på, hvad det kræver af jer at mødes igen, og om I begge er villige til at lægge den indsats, det kræver.

 

➡️ Har der været svigt mellem jer?

En af de vigtige faktorer for at kærligheden igen kan flyde frit Har der været svigt mellem jer?
mellem jer er, hvilke vilkår trygheden har mellem jer. Trygheden får en lille ridse, for hvert følelsesmæssigt svigt, der har været mellem jer. Et følelsesmæssigt svigt er situationer, hvor du har oplevet, at din partner ikke var der for dig, på den måde som du havde brug for. Vi kan ikke undgå at svigte hinanden i løbet af et liv sammen. Mange gange opdager vi det ikke, fordi vi på ingen måde havde intentioner om at gøre det og ikke vidste, at der kunne opstå et svigt lige der.

Men vi kan altid reparere, hvis vi giver hinanden mulighed for at vide, at der er opstået et svigt, rækker ud for at reparere og også tager imod den andens udstrakte hånd. Det kræver alt sammen både mod og sårbarhed – og netop derfor er det svært at gøre, og der kan ophobe sig en relativt stor portion oplevet svigt mellem jer. Sådan en bagage slider på kærligheden.

Så hvilke svigt har der været mellem jer?

Kan I selv reparere dem? Eller har I brug for en, der kan hjælpe jer med det?

 

➡️ Tør du åbne dit hjerte?

Hvis I skal skabe plads til at mærke kærligheden mellem jer igen, er I nødt til at give det en reel chance. Det betyder, at du må åbne dit hjerte igen. Ikke nødvendigvis på vid gab lige med det samme. Måske bare en lille sprække i starten. Men du er nødt til at åbne det. Og det er din partner også. I kan skabe forandring med lukkede hjerter.

Så… kan du finde modet til at åbne dit hjerte lidt igen?

 

➡️ Opgivenhed og tvivlOpgivenhed og tvivl

Det er ikke mærkeligt at få lyst til at give op, når noget er svært. Især ikke hvis man synes, man virkelig har prøvet på at skabe forandring.

Spørg dig selv, om du har givet op? Og i så fald: Hvor meget?
I parterapien plejer jeg at sige, at man selvfølgelig gerne må være i tvivl og have forbehold. Man må også gerne mærke modløshed og opgivenhed.

Det afgørende her er, at ja’et er større end nej’et.

Så spørg dig selv: Er mit ja større end mit nej?

 

➡️ Det kræver en investering at finde kærligheden igen

Det har taget jer lang tid at lande her, hvor I er nu, så det vil kræve en indsats at vende dynamikkerne og slippe gamle vaner og måder at tolke hinanden på.

Så vigtig forandring kommer ikke lige over en weekend.

Det kræver en indsats. Af jer begge. I kommer ingen vegne, hvis den ene af jer, eller I begge, sidder og
venter på, at den anden tager det første skridt, og lægger ansvaret for forandringen over på den anden.

Så spørg dig selv hvad dit eget bidrag er til, at I står, hvor I står nu. Er du villig til at tage ansvar for det? At lære nye måder at håndtere de dynamikker på? Er du villig til at løfte blikket og se, at det ikke kun er din partners adfærd, der har ledt jer her til? Kan du have tålmodighed med både dig selv og din partner, når I træder nye skridt, og det måske ikke går så hurtigt, som du drømmer om?

Hvis du mærker et nej her, så vær nysgerrig på hvad der bremser dig. Hvad står i vejen?

Har du allerede investeret og kæmpet og åbent dit hjerte mange gange, uden at blive tage imod? Er der reelt ikke mere at komme efter?

Eller er det ”bare” fordi, du er lidt bange for at bevæge dig ud i en ny proces og lige nu ikke kan se hele vejen for dig?

 

➡️ Alt at vinde

Der hvor du står lige nu, har du alt at vinde.

Har du lyst til, at jeres parforhold vinder? Har du lyst til at finde kærligheden igen? Er du villig til at tage en chance og putte både kærlighed og sårbarhed og kræfter i puljen for at bringe jeres relation et dejligere sted hen? Kan du se det for dig?

 

Ingen rigtige eller forkerte svar

Uanset hvilke svar du har til spørgsmålene her, så lyt til dem. Der er ikke nogen svar, der er mere rigtige end andre. Alle svar er vigtige og vil fortælle dig noget vigtigt om din vej videre i livet, og om hvordan du og kærligheden skal følges på den vej.

Har I brug for en hjælpende hånd til at få afklaret hvor I står, få repareret de oplevede svigt undervejs og finde ud af, hvordan jeres vej ser ud fremover, så er det en mulighed at få hjælp hos mig og mine kolleger i klinikken. Vi har alle lang erfaringer med parterapi og tilbyder både samtaleforløb i klinikken i Aarhus og online.

Send blot en mail på psykolog@heidiagerkvist.dk – så lægger vi en god plan sammen. ❤️

 

Finde kærligheden igen - Heidi Agerkvist

 

 

I kærlighed

Heidi

 

 

 

Læs også:

➡️ Fald i skilsmisser – hvorfor?

➡️ Har vi brug for parterapi?

➡️ Skal vi gå fra hinanden? Vi har prøvet ALT

 

 

Skriv din kommentar