Ugeplan – ja tak til mere tid og mindre panik i hverdagen!

41 Shares

 

Et tip til at tage styring over hverdagen, inden den tager styring over dig.

I dag lukker jeg dig lidt ind i mit private familieliv, og fortæller dig samtidig om en mulighed, der har gjort en forskel for vores families hverdag.

(En mulighed som jeg ikke får andet ud af at gøre opmærksom på end god karma 🙂 )

 

 

● Hvad skal vi have til aftensmad – helst om 20 minutter?

● Var det i dag du skulle på kursus? Men hvem henter så i eftermiddag?

● Jeg skal til Saras fødselsdag i morgen, mor. Hvad skal jeg give hende?

● Skal du til ekstra gymnastiktræning i dag? Samtidig med Annas ridetime….

● Er du væk hele lørdag? Det synes jeg ikke, du har sagt noget om.

● Åhh… Det var i dag du skulle have haft kage med, ik?

 

Du kender godt fornemmelsen. Af stille panik. Eller sivende opgivenhed. Og følelsen af at være bagefter, eller hele tiden lidt nervøs for at have glemt noget.

Det gør jeg også.

Jeg mærker den ikke så meget mere. Heldigvis. For den er både opslidende og udmattende og ikke særlig fordrende for hygge og god kontakt i familien. Tværtimod åbner den døren for vrisseri og småskænderier og masser af irritation og febrilske feberredninger.

 

Den evige udfordring

Jeg har bøvlet med den gåde længe. Hvordan bruger man mindst mulig energi på alt det logistik, alle de aftaler og alle de opgaver, livet i børnefamilien byder på, og som tager helt tosset meget energi, når der ikke er styr på det?
Hvilke tricks og vaner kan man tage i brug for at få det hele til at glide mest muligt ubesværet i baggrunden, mens der bliver masser af plads på forreste række til at det fede ved at være familie?

Jeg er hele tiden på jagt efter tricks og redskaber, både som mor i min egen familie, men også som familiepsykolog, der ynder at krydre min terapeutiske tilgang til familier og par med helt lavpraktiske og meget konkrete hacks til hverdagen.

 

En løsning der fungerer

foer-vi-fik-en-ugeplan-havde-vi-den-her-kridttavleEfter mange års justering og finpudsning, synes jeg, vi havde fundet en løsning, der fungerede sådan rimelig godt herhjemme. Kombinationen af den klassiske familiekalender med en kolonne til hvert familiemedlem for hver måned, samt et stykke tavlefolie på siden af et køkkenskab, hvor jeg skrev denne uges aktiviteter for hver enkelt op fungerede ok.

Og så alligevel.

For jeg savnede en kolonne for vores familie som helhed, hvor det vi skulle sammen kunne plottes ind, og den der kridttavle blev også hurtigt noget fnidder, fordi den var for lille til os alle. Derudover var køleskabet også plastret til med andre huskesedler og oversigter, der ikke var plads til på hverken den ene eller anden kalender.

 

For at gøre en lang historie kort, har vi nu investeret i en ugeplan. Og herunder vil jeg gerne dele med dig, hvilken forskel det har gjort for vores hverdag og familieliv.

 

Hvad er en ugeplan – og hvad kan den?

En ugeplan er kort fortalt en tavle i plexiglas eller magnetfolie (du vælger), som giver jer overblik over jeres uge i familien.

Sådan en kan man købe mange steder i prædesignede versioner. Men det, der er særligt ved de ugeplaner Anne fra Ugeplan laver, er at man som kunde selv kan designe den, og bestemme hvad der skal stå, med hvilke farver, hvor mange kolonner der skal være, og man kan endda få et billede af sin familie på.

Man kan med andre ord få det, lige som man vil have det (indenfor nogle ret varierede rammer). Så begynder det jo at give mening. Og det var dét, der afgjorde det for mig. Her kunne vi få en tavle, der var skræddersyet præcis til vores families aktiviteter og behov.

 

Vores ugeplan

1-saadan-ser-vores-ugeplan-udVores ugeplan ser sådan her ud:

Man kan selv vælge om der skal være billede eller tekst på foroven. Vi har valgt, at der skal stå 7 dage mere med kærlighed.

Jeg orkede ikke at teksten skulle antyde noget med at have travlt. Der ligger en række inspirationstekster inde i designværkstøjet, og alle dem der hed noget med ”to do”og ”mon vi når alt det her?” gjorde mig irriteret. Det er ikke det budskab, jeg har lyst til at kigge på hverdag i et af husets allermest centrale rum. Så de blev valgt fra, og vi landede hurtigt på vores egen tekst.

Vi valgte en ugeplan på 70×100 cm med 7 lodrette kolonner. Én til hvert familiemedlem (vi er 5), en fælles familiekolonne, og en kolonne til madplanen. Tanken var nemlig at samle alle oversigter og sedler og huskelister på ét sted – og vi valgte derfor en relativt stor tavle.

Da den var bestilt, nåede jeg lige at panikke over, om den var for stor.

Nu hvor den er kommet op og hænge, kan jeg med sindsro sige, at den ikke er for stor. Den er helt perfekt. Det er fedt, at der er plads til at skrive mere end tre små fnidrede bogstaver i hvert rum, og det gør den også pæn og let at se på. Det giver lige de ekstra point på lækkerhed og lethed, som bare er fede at have med, når det nu skal være. Det er pengene værd.

 

En ugeplan med overraskelser

Og så kunne indlægget jo egentlig slutte her.

Vi har købt en ugeplan og vi er glade for den. Bum. Mere er der vel egentlig ikke at sige til det.

Men jo, det er der. For jeg er mere end glad for den. Og jeg er overrasket over det på sådan en pudsig måde.

Jeg ved ikke helt hvorfor, jeg synes det er pudsigt, at jeg er blevet overrasket over, hvad den kan, og at den kan mere, end jeg havde forventet. Men jeg går og fniser lidt over, at jeg kan blive så glad for et stort stykke plastic på døren i mit køkken.

 

Vi er her lige nu – og tak for det

Fnis eller ej…, så kan den altså noget. Udover at den giver overblik og samler alle lister og sedler osv ét sted (inkl madplanen og modultiderne for vores yngstes deltidsbørnehaveplads), så giver den også helt automatisk et billede af, hvilken slags uge vi går ind i.

Og det er her den fælles familiekolonne for alvor kommer til sin ret. Når man kigger på den, kan man nemlig tydeligt se, om ugen byder på fælles oplevelser og tid sammen, eller om det er en af de uger, hvor vi det meste af tiden befinder os forskellige steder.

 

Se bare forskel på de her to uger:

1-en-ugeplan-giver-overblik-over-tiden-sammen1-en-uge-med-tom-familiekolonne-paa-vores-ugeplan-kopi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den første byder på en hel og ubrudt weekend i sommerhus for os alle, mens familiekolonnen i den næste uger er påfaldende tom, og dertil gengæld er gang i den i de individuelle felter….

 

Det gik op for mig, at den kolonne (familiekolonnen) er et værktøj til at blive opmærksom på i hvilke uger, det bliver ekstra vigtige at nyde de 20 minutter der er hist og pist, hvor vi alle er sammen, eller hvor vi er to voksne hjemme, fordi vi resten af tiden den uge er alle mulige andre steder hver for sig.

Og vi er tit alle mulige forskellige steder. Den vågne læser vil se, at vores ældste (kolonne tre fra venstre) skal en hel del hver uge. Hun er aktiv gymnast og træner, og suser hver dag afsted på sin cykel mod gymnastiksalen. Samtidig arbejder min musikskolemand til sent på aftenen to dage om ugen, så der er sjældent fem tallerkener på aftensmadsbordet i hverdagene.

Jeg kan godt lide den reminder om at skønne på hinanden, når vi er der. På en sær måde blev det vendt for mig lige dér. Fra ”øv, vi ser slet ikke hinanden” til ”vi er her lige nu – det skal vi nyde”.

 

En anden ting vores ugeplan hjælper med er at give overblik over, hvad der adskiller denne uge fra de andre. Jeg har skrevet, dét vi skal hver uge ind med sort, og dét der er særligt for denne uge ind med rødt. Det hjælper til at skelne mellem ”business as usual” og de elementer, der kun gælder for denne uge.

 

aktiviteter-der-gaar-igen-uge-for-uge-staar-med-sort-paa-vores-ugeplan

det-med-roedt-paa-vores-ugeplan-er-saerligt-for-denne-uge

 

 

 

Konklusion: Jeg er glad

Jeg bliver glad af at kigge på den ugeplan. Den er lækker og let i sit udtryk. Den er fyldt med det, jeg og mine allervigtigste bruger vores tid på. Den skaber plads i mit hoved. Den plads kan jeg bruge på at være nærværende. Og den hjælper os med at bruge tiden godt. Både den vi bruger hver for sig, men især den tid vi har sammen.

 

Du kan kigge nærmere på ugeplaner her og designe din egen version.

 

 

heidi-agerkvist-anmelder-ugeplan

 

 

Roger over herfra
– Heidi

 

 

 

 

 

 

 

41 Shares

2 Responses to Ugeplan – ja tak til mere tid og mindre panik i hverdagen!

 1. Avatar for KML
  KML 28. august 2019 at 23:58 #

  Hejsa. Du anbefaler tavlen fra Ugeplan. Jeg arbejder på en version til vores familie. Et helt konkret spørgsmål; er jeres tavle med aluminiumsbagside, eller blot plexiglas? Tak.

  • Avatar for Heidi Agerkvist
   Heidi Agerkvist 3. september 2019 at 11:24 #

   Den er bare plexiglas 🙂

Skriv din kommentar