9 familieeksperters gode råd til dig – Værsgo!

139 Shares

Gode råd om hverdagen med børn fra 9 familieeksperter

 

Gode råd er dyre.

Bortset fra når de er helt gratis.

Det er de idag!

 

Du skal møde ni kvinder, som alle på hver sin måde arbejder med børn, forældre og familier ligesom mig. Ni kompentente kvinder, som alle dagligt arbejder for og med at gøre familielivet et sundt og sprudlende og rart sted at være for de børn og forældre, de har i hænderne.

Jeg har spurgt dem alle, om de vil dele deres allerbedste gode råd med mig og med dig, og det ville de heldigvis.

Så hæld kaffen i koppen, smæk benene op, og lad dig inspirere af ni hjertelige kvinder og deres guldkorn.

 

 

Første kvinde på banen er Mette Carendi

 

Gode raad fra Mette CarendiMette Carendi er cand.mag i psykologi og er certificeret Aware Parenting rådgiver, via the Aware Parenting Institute i Californien, USA. Mette har virksomheden Harmoniske Unger, hvorigennem hun afholder foredrag og workshops om bevidst forældreskab, såvel som hun tilbyder private konsultationer. Mette er forældrerådgiver, forfatter og foredragsholder og har drevet Harmoniske Unger siden 2012.

 

Mette siger: 

“Noget af det sværeste ved at være forældre i dag er at forene og balancere alle de udfordringer, konflikter og bekymringer, som forældreskabet kaster af sig. Det at blive forælder bærer potentialet for at opleve den dybeste form for kærlighed, men det er langt fra det eneste, der vækkes i dig på forældreskabets rejse. Modpolen, så som vrede og andre svære følelser vil også dukke op i et eller andet omfang.

Det sker, fordi forældreskabet tvinger dig ud i de dybeste afkroge af dig selv, afkroge du måske aldrig før har været i. Ofte bliver det ekstra svært, fordi du bebrejder dig selv for disse svære følelser, hvor tilstanden bliver som en gordisk knude, og du føler dig fanget.

Mit bedste råd er at minde dit sind om, hvordan følelser fungerer. Alle følelsestilstande vil drive over, når du formår at stoppe dine selvbebrejdende tanker. Du kan hente stor indsigt ved at observere dit lille barn, når hun bakser med stærke følelser. Dit barn mærker, reagerer og slipper, og det er en fantastisk visdom, vi voksne lidt har glemt, men som vi heldigvis kan lære igen”.

 

Du kan læse mere om Mette Carendi og Harmoniske Unger her

 

 

Næste gode råd får vi fra Marie Moesgaard

Marie hjælper forældre til at forstå deres børns reaktioner og finde ind til det der virker, gennem dialog, anerkendelse og refleksion. Maries tilgang og metoder er hentet fra coaching og supervision, og gennem sin virksomhed Familiedialogen tilbyder hun foredrag, kurser, webinarer og samtaleforløb.

 

Marie siger: 

Gode raad fra Marie Moesgaard“Mit bedste råd til dig som mor, er at lægge de såkaldt “gode råd” på hylden. “Gode råd” bliver som oftest givet i en håndevending, baseret på erfaring fra én, som ikke er DIG. Som ikke står i DIN situation, og som ikke indeholder DIT mindset. Selvom vi bokser med mange af de samme problemstillinger i de enkelte familier, er vi alligevel så vidt forskellige. Chancen for at give et godt råd, der virker ens i alle familier, er derfor ikke ret stor.

Når du som mor står i en situation, hvor du har brug for et godt råd, er du på spanden. Du er ked af at skulle se i øjnene, at der er noget du ikke kan helt af dig selv. Og følelsen af mislykkethed lurer i kulissen.

Derfor kommer vi ofte til at bruge de “Gode Råd” til noget helt andet: nemlig at slå os selv oveni hovedet. “Hvis dette her virker for Marie, hvorfor virker det så ikke for mig? Hvorfor mislykkes JEG med de samme tiltag? Hvad er der galt med MIG? Hvad er der galt med MIT BARN?

Mit allerbedste råd til dig er derfor at stoppe med at lytte til andres gode råd. At finde dit eget forældre-kompas, og lære at navigere efter det”.

 

Du kan læse mere om Marie og Familiedialogen her

 

 

Camilla Holmgaard kommer med det tredje gode råd

Camilla er psykolog med egen praksis i Århus. Camilla har taget en efteruddannelse i mindfulness ved Jon Kabat-Zinn og har integreret mindfulness og psykologi til stor glæde for de familier og individer, som opsøger hende. Camilla tilbyder både samtaleforløb, mindfulnessforløb for både børn og voksne, og hun står også bag uddannelsen Mindfulness for Børn – Mentor uddannelsen.

 

Camilla siger:

Gode raad fra Psykolog Camilla Holmgaard“Som mor til 2 krudtugler på 8 og 11 år, og med mange forskellige forsøg, igennem tiden på, hvordan vi som familie kunne fungere bedre, så vil jeg her dele, hvad der har gjort den allerstørste forskel:

Parkér andres forventninger til, hvad ”man skal” og ”ikke skal”. Det er fx ikke vigtigt, om dit barn går til fodbold 2-3 gange om ugen, hvis det ikke hænger sammen for jer, som familie. Det er heller ikke vigtigt, for andre, hvordan I opdrager jeres børn. Hvis I fx ikke synes, at der skal spises op, inden man må få dessert, så lad det heller ikke være vigtigt, når andre er på besøg.

I det hele taget er mit bedste råd, at lade alle de kloge bøger være på hylden, træk vejret og lyt til dét, som din egen mavefornemmelse siger. Det er din bedste vejviser.

Når det så er sagt, så vil jeg dog lige slå et slag for fælles måltider. Enten morgen eller aften. Det er sådan en god måde at lande sammen i familien og høre om, hvordan dagen er gået”.

 

Du kan læse mere om Camilla og mindfulness her

 

 

Camilla Carlsen Bechsgaard giver dette gode råd

 

Camilla Carlsen Bechsgaard er psykolog og forfatter og blogger om det moderne familieliv på www.psykologviden.dk. Her kan du læse mere om hvordan du finder balancen mellem alle skærmene, dine vigtige mennesker og dit eget overskud.

 

Camilla siger: 

Både du og dit barn har brug for at mærke det helt særlige netop I to har sammen, bare en gang imellem. Hverdagen suser afsted, og al kommunikation bliver hurtigt til praktiske beskeder og spørgsmål “har du lavet lektier – kom med madkassen – sluk computeren”. Alenetid er den magiske trylleformular, som ofte bliver glemt i farten.

Camilla Carlsen Bechsgaard giver gode raad om hverdagen med børnSelvom du har flere børn, er det ikke umuligt. Ud og gå en tur i skoven sammen, mens resten af flokken er hjemme ved din partner …. eller tag på en tur med overnatning sammen, hvor det kun er jer to. Pludselig kan I mærke hinanden på en ny måde, fuldstændig som når du tager på par-weekend med kæresten.

Husk også at finde nogle helt unikke fælles interesser med hver af dine børn: noget I to har sammen, som I hygger jer med – og som andre ikke behøver at blive blandet ind i.

Hvis du holder fast i alenetiden lige fra tidlig barndom til teenageårene, vil du opleve, at selvom I kan føles lidt fjerne fra hinanden i dagliglivet, dukker nærheden op, så snart du viser dit barn “jeg sætter alt andet til side hele dagen i dag, for nu vil jeg være sammen med DIG“.

 

Læs mere fra Camillas hånd her

 

 

Nadia Holmgren deler hele tre tips med os

Gode raad fra familiecoach Nadia HolmgrenNadia Holmgren er kandidat i pædagogisk psykologi og certificeret coach og PREP-leder, og har de seneste år forsket specifikt i parforhold og trivsel.

Nadia tilbyder familiecoaching med særligt fokus på  familietrivsel, styrkebaseret forældreskab og parforholdskommunikation.

 

Nadia siger: 

Baseret på min forskning i familie- og parforholdstrivsel, samt på erfaringer fra de familier og par jeg har hjulpet henover de seneste år, har jeg sammenfattet tre afgørende faktorer, der gør familien til et robust fællesskab og en tryg base for udvikling og kærlighed:

1. Øv jer i konstruktiv kommunikation

God kommunikation er helt enkelt nøglen til den gode relation og derfor helt afgørende både i parforholdet og forældreskabet. Når du øver dig i at kommunikere respektfuldt og med omtanke, giver du som rollemodel dit barn en uvurderlig gave; nemlig evnen til selv at knytte stærkere og varmere relationer. Samtidig vil du opleve mindre skæld-ud og færre skænderier og dermed mere ro og tid til kærlighed, venskab og nærvær.

2. Tal om følelser

Sæt ord på følelser. Hjælp dit barn til at navngive og fortolke følelser og sørg for ikke at tabuisere de svære og voldsomme følelser. Det skal være trygt at vise sin sorg, vrede og jalousi. Ved at anerkende følelsernes legitime plads i livet og hjælpe dit barn med at forstå og rumme dem, træner du dit barns empati, selvbevidsthed og selvkontrol og lægger samtidig et fundament af tillid, så dit barn ved, at jeres fællesskab er dets trygge base.

3. Bliv ved med at lære hinanden at kende

Dette råd gælder både i parforholdet og i forældre-barn-relationen og er et vigtigt element i den langvarige, nære og dybe relation: Spørg og lyt. Vær nysgerrige i forhold til hinandens tanker og følelser. Støt flittigt og gensidigt hinanden I at nå jeres mål. Opdag og genopdag hinandens styrker – og værdsæt dem“.

 

Du kan læse mere om Nadia og hendes skræddersyede par- og familiecoaching-forløb her

 

 

 

Trine Koldings gode råd handler selvfølgelig om planlægning

 

Trine Kolding giver gode raad om livet med børnTrine Kolding er mor til tvillingedrenge på 10 år, effektivitetsekspert og forfatter til to bøger om at skabe overskud i familien.

 

Trine siger: 

Få styr på opgaverne i hjemmet!

 

Er vi ikke nogenlunde enige om, hvem gør hvad og hvornår, kommer familielivet hurtigt til at føles som et overlevelseskursus. Struktur er en grundlæggende forudsætning for at få hverdagen i en børnefamilie til at fungere. At sætte opgaver og pligter i system kan desuden spare dig og resten af familien for både tid, ufrugtbare diskussioner og sidste øjebliks løsninger. Når vi indarbejder systematik og struktur, skaber vi en ramme og dermed ro, fordi vi nu ikke længere skal bruge tid på at tænke over og diskutere, hvordan opgaverne løses. I stedet kan vi koncentrere os om at være til stede nu og her i det, vi laver.

Den hurtige vej til en plan, der virker:
Hjælp hinanden med at lave en liste over alle opgaver og pligter i hjemmet. Fordel dem herefter ud fra lyst- og rimelighedsprincippet:

1) Hvad foretrækker I hver især? Inddrag også børnene, hvis de er store nok til at hjælpe til.

2) Hvad er en rimelig fordeling af de resterende opgaver?

At få synliggjort opgaverne i hjemmet er i sig selv en tankevækkende øvelse, fordi vi oftest ser, hvad og hvor meget vi selv laver, mens vi sommetider glemmer eller overser de ting, vores partner tager sig af. Min erfaring er, at klare aftaler sparer os for oceaner af tid og frustration.

 

Læs mere om Trine og få flere tips til struktur og planlægning her

 

 

Mette Weber giver os dette gode råd med på vejen

Mette Weber er sundhedsplejerske, konflikt- og familievejleder og forfatter, og fokuserer på at skabe rammer for de gode samtaler og dialogisk læsning. Til det har hun udviklet forskellige dialogkort. Mette tilbyder også rådgivning og foredrag.

 

Mette siger: 

Få gode raad om samtaler med børn fra Mette WeberDen gode samtale lukker op, flytter, forbinder og sår frø.
Mit bedste råd til dig er derfor at lukke op for de gode samtaler med børn. Når du gør det, hjælper du dem med at have det godt med sig selv, og klare sig godt.
Frø vokser sig store, når du vander nænsomt med den rigtige næring.

I den gode samtale giver du børnene mulighed for at udvikle deres fortælle – og lytte evne, deres styrker og sprog, og støtter deres følelsesmæssige, psykiske og sociale udvikling.

I den gode samtale lytter du aktivt og nærværende til det barnet fortæller. Du giver barnet fuld opmærksomhed, er konkret og sætter dig ind i barnets situation. Du følger og udforsker, det barnet tager op i samtalen, men uden at udspørge. Det er vigtigt, at du positivt bekræfter det barnet fortæller, og når der er brug for at informere eller uddybe, så gør det i forhold til barnets alder og udviklingstrin“.

 

Læs mere om Mette, gode samtaler og dialogkort her

 

 

Christina Abildgaard giver os det 8. gode råd.

Christina Abildgaard er familievejleder og Marte Meo terapeut. Hun tilbyder kurser for professionelle, foredrag og onlinevejledning.

 

Christina siger: 

Gode raad om relationen mellem børn og forældre - her fra Christina AbildgaardTræk vejret!

Ingen kan lide at få skældud – hverken du, jeg, eller vores børn.
Alligevel kommer vi forældre til at skælde ud indimellem, særligt når vi bliver pressede i en travl hverdag. Det korte råd til at skælde mindre ud er: Træk vejret, Mor og Far.
Hvis du kan mærke, at din krop pumper, og du er på vej til at hæve stemmen, så giv lige dig selv lidt luft og tænketid, inden du svarer dit barn.

Når du har trukket vejret et par gange, kan du nemmere roligt fortælle dit barn, hvad der er ok og hvad der ikke er ok – og fortæl specifikt hvad du forventer af barnet i den pågældende situation.

Når barnet ved hvad du forventer af det, giver du det nemlig dit barn mulighed for at samarbejde med dig.
I fællesskab nedtrapper I konflikter og skældud – så er der mere tid og overskud til at nyde hinanden.

 

Læs mere om Christina, hendes online workshop og Marte Meo her

 

 

Det sidste gode råd i denne omgang kommer fra Marie Davidsen-Nielsen

Marie Davidsen Nielsen giver gode raad til hverdagen med børn

Marie er autoriseret psykolog og theraplay terapeut med egen praksis. Marie arbejder både med samtaler, men bruger også legen som en vej til at styrke relationen mellem forældre og børn, så den bliver mere tryg og fuld af glæde.

 

Marie siger:

På baggrund af mit arbejde med familier er jeg kommet frem til, at det ikke kun er vigtigt, hvad vi oplever i dagligdagen med vores børn, men hvordan vi relaterer os til det, vi oplever.

Vores tanker om hvordan vi og vores børn burde have det, agere, tænke og føle, er ganske ofte en stor del af problemet. Ganske ofte sætter vi for høje krav til os selv og vores børn som ikke er realistiske i forhold til vores og deres livssituation.

Vi glemmer at forudsætningen for, at vi kan hjælpe vores barn er, at vi har ”iltmaske på selv, før vi kan sætte den på barnet”.

Derfor er det som forældre vigtigt at tænke over, og måske få hjælp til, hvordan man kan positionere og organisere sig på en måde, hvor man får passet bedre på sig selv. Derved bliver nemlig muligt at se mere realistisk på sig selv og sit barn“.

 

Du kan læse mere om Marie her

 

 

Velkommen i ekspertpanelet!

Af hjertet tak til jer der så generøst har delt ud af jeres erfaringer og viden.

Og tak til dig der læste med! Jeg håber du har fået et tip eller to med på vejen, som du kan bruge lige dér, hvor du og din familie står nu.

Du er velkommen til at dele artiklen her med dem du kender, som kunne have glæde af  at læse med.

Og du er også velkommen til at dele dine egne erfaringer og gode råd til hverdagslivet med børn. Det er jo i virkeligheden dig, der er eksperten på lige præcis din familie.

Del gerne ud af dine guldkorn  i kommentarfeltet lige herunder.

 

Psykolog Heidi Agerlvist deler 9 familieeksperters gode raad

 

Lad os inspirere hinanden!

 

Bedste hilsner
Heidi

 

 

 

 

 

139 Shares

Skriv din kommentar